Journalistveteranerne
sang nytåret ind

Det var femte gang, at journalisten og forfatteren Georg Metz var fortælleren med pianisten Mogens Bähncke ved flyglet. Foto Peter Høvring.

 

Nytåret 2019 blev i år sunget ind den 7. januar af over 90 medlemmer på årets første møde i Journalisternes Veteranklub. Og det var femte gang, at journalisten og forfatteren Georg Metz igen var fortælleren, som krydrede de enkelte sange med grundigt kendskab til historien om sangene og de tilhørende melodier. Hele vejen igennem blev de enkelte sange kommenteret både informativt og lystigt. Georg må betegnes som nærmest alvidende både hvad angår tiden og tidsånden omkring tilblivelsen af sangene, samt hvad der rørte sig hos både digtere og komponister. Et godt forarbejde og grundig research mundede ud i både personlige og muntre ’delikatesser’.

Underholdningsværdien blev yderligere højnet af Georgs anekdoter fra den ældre del af hans egen familie, der i flere tilfælde havde været personligt involveret og mødt tidens kendte standspersoner. Selv supplerede Georg på sin underfundige måde løbende med små baggrundshistorier om sangen, digteren eller komponisten med ’forbedrende stramninger’, så salen på Bethesda rungede af latter.

Georg Metz fortalte levende og muntert om danske sange i kulturradikalismens tid.

Georg Metz havde plukket i den danske sangskat med akkompagnement af tidligere musikchef i Danmarks Radio, pianisten Mogens Bähncke. Veteranerne lagde stemmer til de gode strofer. Denne gang var det moderne gennembrud og kulturradikalisme valgt som pejlemærker i teksterne.

Den første sang at de ti udvalgte var ”Jeg ser de bøgelyse øer” af L.C. Nielsen – som i øvrigt var far til Carsten Nielsen, Dansk Journalistforbunds første formand. Derefter fulgte bl.a. ”Se dig ud en sommerdag”, ”Spurven sidder stum bag kvist” og videre til nyere sange som ”Den milde dag er lys og lang”, ”Du danske sommer jeg elsker dig”, ”Sangen om Larsen”, ”Ølhunden glammer”, ”I dit korte liv”, ” Her har hjertet hjemme” og ”Duerne flyver” med tekster af Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Aage Berntsen, Otto Gelsted, Sven Møller Kristensen, Poul Henningsen og Klaus Rifbjerg.

Tidligere musikchef i Danmarks Radio, pianisten Mogens Bähncke Mogens sad ved flyglet.

Journalistveteranerne er ved at være sidste generation, der er opvokset med sangtraditionen både fra salmebogen og Højskolesangbogen, der er en del af den danske kulturarv. Indtil 1970erne indgik kendskabet til danske sange som en selvfølgelig del af skolernes almendannende virksomhed. Ved skolernes morgensang blev der dagligt sunget, og børn og unge gik ud af skolen med et naturligt forhold til at synge sammen. Ved nytårs-alsangen viste veteranerne, at den danske sangskat er rodfæstet og stemmerne stadig kraftfulde og gode. Georg Metz høstede et langt og fortjent bifald for sin indsats.                                           Ref. Ke

Mogens Bähnckes fingre dansede lystigt henover tangenterne under sangene.