Sommerudflugt til Roskilde
og et ganske særligt museum

Tirsdag den 12. juni 2018
Sankt Hans Hospital i Roskilde
Der er både seriøsitet og tyngde i
Veteranklubbens sommerudflugt dette år.

Turen går til Roskilde, hvor vi lægger ud med at besøge Psykiatrisk Center Sct. Hans – sikkert bedre kendt som Sankt Hans Hospital, der er Danmarks største psykiatriske hospital.

1853 Forslag til opførelse af et nyt kurhus på Bistrupgård. Mrk. Ol. Nr. 8. Facade af bygningerne mod nord. Original i Københavns Stadsarkivs kort- og tegningssamling VI D SHH.  Nr: VI D SHH 1853 /10	Signatur: VI D SHH	År (motiv): 1853	År (produceret): Beskrivelse: Sankt Hans Hospital: Forslag til opførelse af et nyt kurhus på Bistrupgård. Mrk. Ol. Nr. 8. Facade af bygningerne mod nord. målestok:1:96	størrelse (motiv):119,5 x 48 cm	størrelse (papir): udført af: Michael Gottlieb Bindesbøll udførelse: Illumineret pennetegning proveniens: Sankt Hans Hospital	 format: Kortskuffe	 Anmærkninger: "Tilhører Kbh. Communalbest. 1853, H.H.Herforth." Mrk. Nr. 2. Litra h. Proveniens: 2.sekretariat j.no 1757/1853. ejendomsnavn: Sankt Hans Hospital	adresse: Boserupvej 2, 4000 Roskilde Tj 170.1

I sin ”storhedstid” var der 2500 patienter på hospitalet. Da flere og flere uhelbredeligt sindssyge dengang blev indlagt, var det nødvendigt at udvide. Som arkitekt valgte man bygningsinspektør Gottlieb Bindesbøll, og han stod 1854-59 bag opførelsen af de smukke bygninger, som udgør Kurhuset. I dag er der 180 patienter. Fælles for hele historien om Sct. Hans, der startede i 1816 på Frederiksberg, er et behandlingshospital, som har talt tusindvis af skæbner.

Sygeplejersker og patienter på en bænk i solen. Året er 1938.

Sygeplejersker og patienter på en bænk i solen. Året er 1938.

Karin Garde der gennem en årrække var psykiatrisk overlæge på hospitalet, leder i dag museet på hospitalet. I museet kan man både se det gamle køkken med inventar, uniformer og spændetrøje, men også opleve adskillige patienters kunstneriske udfoldelse i keramiske arbejder side om side med malerier, håndarbejder og rene opfinderting – alt sammen skabt af patienter.

Det var ikke alt på Sct. Hans, der var svære prøvelser. Mange patienter havde under deres ophold også gode oplevelser. Om dette og meget mere fortæller Karin Garde på en rundvisning. Sct. Hans Hospital ligger i parklignende omgivelser nordvest for Roskilde, som vi også får lejlighed til at opleve på en lille køretur i vores dobbeltdækkerbus med plads til max. 78 deltagere.

1200-1200-60-0-0-0[1]

Roskilde Golfklub.

Frokost i Roskilde Golfklub
Fra Sct. Hans går turen videre et par kilometer vestpå til Roskilde Golfklub, hvor frokosten indtages i klubhusets restaurant. Herfra er der smuk udsigt til flere af banens huller. Klubbens forpagter, restauratør Peter Lassen, har sammensat frokostbuffeten:
2 slags sild på bordet – marineret sild og kryddersild, hertil karrysalat. Varme rødspættefileter, salat af marinerede grøntsager, salater vendt med urter og tomat, samt klassisk mormordressing. Mørbradbøffer med masser af bløde løg, helstegt kamsteg med restaurantens egen velsmagende rødkål. Udvalg af oste med tilbehør. Buffet’en serveres med restaurantens eget kernerugbrød og eget hvede-surdejsbrød samt smør og fedt.

Drikkevarer bestilles og betales ved kassen.
Pris: Fadøl Pilsner og Classic 40 kr. Vin pr. glas 35 kr. Snaps 2 cl 25 kr.

Kaffe og lagkage
Når vi i ro og mag har nydt frokosten, kører vi til Roskilde Bypark, hvor sidste punkt på programmet er sat af til afslappet samvær med kaffe og hindbær lagkage i det hyggelige Pipershus. Der er kaffe og the ad libitum – om ønskes kan kaffen konverteres til en enkelt pilsner. Personalet i Pipershus beder så mindeligt om, at gæster der ønsker yderligere drikkevarer- specialøl mv. medbringer mønter. Der er ofte meget travlt, hvorfor kontant betaling vil lette.
Der kan ikke betales med MobilePay. Byparken er en stor, grøn park midt i Roskilde grænsende direkte fra Roskilde Domkirke og ned til Roskilde Fjord. Der er mulighed for en lille gåtur ned til havnen og se arbejdende værksteder tæt ved Vikingeskibsmuseet.

Program: (med forbehold for tidspunkter)
Kl. 10:00 Afgang med Roskilde Turistfart fra Rewentlovsgade
– på vestsiden af Københavns Hovedbanegård.
Kl. 11:00  Rundvisning og besøg på Sct. Hospital i Roskilde museum med guided tur.
Kl. 13:00 Frokost i Roskilde Golfklub.
Kl. 15:30 Afslutning med kaffe og lagkage i Pipershus, Roskilde Bypark.
Kl. 18:00 Senest kl. 18:00 er vi tilbage ved Københavns Hovedbanegård.

Pris og tilmelding:
Tilmelding sker ved at betale 300 kr. pr. person senest mandag den 4. juni til klubbens konto: Reg.nr. 1551 konto nr. 6032729 eller MobilePay 70860, hvor der i feltet modtageren skrives SOM + dit navn.
Du er tilmeldt, når du har betalt. Hvis du ikke har mulighed for at overføre beløbet og gerne vil betale kontant, bedes du kontakte Annette Hartung: annette@hartung.it eller på mobil 2657 3854.
Ved afbud mindre end 48 timer før turen, kan betalingen ikke godtgøres.

Vi glæder os til at se dig – og gerne med ledsager.
Hilsen fra bestyrelsen