Stadig plads på Berlinturen

Veteranklubben har i slutningen af august en rejse til Berlin, hvor vi både ser på fortiden og dens skygger på nutiden. Vi har egen bus til rådighed under hele besøget, som I kan læse meget mere om i det foreløbige program.

Sku’ nogen ha’ lyst til at tage med, er der stadig ledige pladser. Send venligst mail til henrik.kaufholz@gmail.com, hvis du/I er interesserede i at høre mere.

Berlin – foreløbigt program for Veteranklubben 26. til 31 august 2024

På turen besøger/hører vi om nogle centrale punkter i Berlins fortid og nutid. Berlin blev en vigtig by langt senere end andre tyske storbyer som Köln, München og Hamburg. Til gengæld var Berlin centrum for nogle af det 20. århundredes vigtigste begivenheder: Anden Verdenskrig og åbningen mod øst efter først Murens fald og så Sovjetunionens opløsning.Der kommer 15 millioner turister til Berlin i år. Mange af dem vil opleve det samme som os, så der er trængsel på Unter den Linden og Kurfürstendamm.Det er godt at kunne noget tysk, men alle rundvisninger bliver enten på engelsk eller oversat til dansk.

Vi har vores egen bus hele ugen, men alligevel kommer vi til at gå en del. Husk godt fodtøj.

Medmindre andet er angivet, er arrangementet inkluderet i prisen. (6.709 kr. per person i dobbeltværelse, 8.179 kr. i enkeltværelse og 8.334 kr. i dobbeltværelse som enkeltværelse)

Mandag 26.

Afgang fra Valby Station kl. 6.50 for at nå færgen Gedser-Rostock kl. 9.00. Mødetid kl. 6.35. Morgenmad på færgen. Vi kan tjekke ind på Hotel Park Inn, Alexanderplatz,  kl. 15. om eftermiddagen. Fra 16 til 18 er planlagt møde med en kollega/forfatter, der kender Berlin godt.

Om aftenen kl. 19 er der middag på Berlins ældste restaurant Zur letzten Instanz, der ligger få minutters gang fra hotellet.

Tirsdag 27.

Udflugt til Postdam med afgang cirka 9.15. Kl. 10.00 rundvisning i rokokoslottet Sanssouci, som Frederik den Store lod opføre 1745-47. Det er på UNESCO’s verdensarvsliste. Rundtur i parken. Frokost på egen regning (ikke bestilt) i Potsdam.

Møde med repræsentanter for højrefløjspartiet Alternative für Deutschland, AfD. i Landdagen i Brandenburg. Der er to delstatsvalg (Thüringen og Sachsen) dagen efter vores afrejse og i Brandenburg, som Potsdam er regeringsby i, sidst i september. AfD bliver sommerens store tema i tysk politik, fordi partiet står til at blive størst ved alle tre valg.

Aftenen til fri disposition.

Onsdag 28.

Ser vi først tilbage på DDR og så på den sovjetiske besættelse. Først er der kl. 10.00 besøg/rundvisning i Stasis (forkortelse af Ministerium für Staatssicherheit) undersøgelsesfængsel Hohenschönhausen. Med bus tager vi derefter til det sovjetiske mindesmærke for Anden Verdenskrig i Treptower Park. Frokost i en Biergarten ved floden Spree.

Om eftermiddagen besøg på den danske ambassade, der ligger sammen med de øvrige nordiske ambassader i et samlet kompleks i Tiergarten. De nordiske ambassader har i år 25-års jubilæum. Rundvisning ved og møde med Matias Sonne, der har været korrespondent for Information og nu leder presse- og kulturafdelingen på ambassaden.

Dagen slutter med en tur op i kuplen over Rigsdagsbygningen.

Aftenen til fri disposition.

Torsdag 29.

Torsdag er der to parallelle programmer, som man senere skal melde sig til.

Kl.9.30 er der afgang med bussen til Eisenhüttenstadt for at opleve DDR så tæt på, som man kan her mere end 30 år efter Murens fald. Byen blev på Stalins ordre banket op af jorden som kommunistisk mønsterby i 1950 og hed også først Stalinstadt. Vi besøger dels en mønsterlejlighed: sådan skulle arbejderne bo! Derefter rundvisning på et museum for hverdagen i DDR. Alt efter deltagertal 2-3 euro per person.

Endelig frokost. (Vi bestiller plads på restaurant Aktivist, men det er på egen regning).

De, der ikke vil med til Eisenhüttenstadt, får en rundvisning i Berlin, dels til fods, dels med bus/U eller S-Bahn. Guide er vores danske rejseleder. Planen er at se både Unter den Linden og Kurfürstendamm og undervejs besøge et museum. Frokost og transport på egen regning.

Om aftenen er der sejltur på floderne. Både Spree og Havel løber gennem Berlin. Man kan købe drikke og lidt mad om bord.

Fredag 30.

Dagen er viet til nazitiden. Kl. 10.00 er der rundvisning i mindesmærket Topographie des Terrors, hvor SS og Gestapo havde hovedkvarter og torturkældre. Efter rundvisningen tager vi bussen til Gleis 17 på stationen Grunewald. Herfra blev 56.000 berlinske jøder deporteret til Hitlers koncentrations- og dødslejre. Alt efter deltagertal 2-3 euro for rundvisning på Topographie des Terrors.

Frokost på egen hånd. Eftermiddagen er endnu ikke planlagt. Satser på noget aktuelt.

Middag på restaurant Ständige Vertretung kl. 19.00. Her får man også historien om, hvordan Berlin med ganske få stemmers flertal i Forbundsdagen igen blev landets hovedstad.

Lørdag 31.

Formiddagen er afsat til de sidste museumsbesøg og indkøb. Frokost på egen regning. Afgang ved 15-tiden til færgen kl. 18.00. Middag på færgen. Hjemme igen cirka kl. 22.

Der er både dansk rejseleder fra Vitus og klubbens bestyrelsesmedlem Henrik Kaufholz, der har boet 5 år i Berlin som korrespondent for Politiken, til at vise rundt.