Kategoriarkiv: Aktuelt

Bogcafe: Tyrkiet og skatterøveri

To journalister fortalte ved et yderst velbesøgt arrangement om to bøger, som  skildrer to meget aktuelle fænomener, det moderne Tyrkiet og det store skatterøveri, hvor svindlere har lænset den danske statskasse for et anseligt milliardbeløb.

Foto: Finn Hillmose

 Først Lasse Ellegaard og Tyrkiet. Han har siden begyndelsen af 1990’erne dækket det store land og dets stormende udvikling. Han har sågar boet i landet i 25 år.  

Lasse Ellegaard kalder sin bog Gaven fra Gud – Erdoğans Tyrkiet’. Han fortalte, hvordan Tyrkiet har udviklet sig fra et tilbagestående land med en uuddannet befolkning, et land, som vi i Vesteuropa hovedsageligt kendte for to eksportvarer, tomater og billig arbejdskraft. Han fortalte, at den præsident Erdogan, som man i vores del af verden ofte betragter som en despot, siden 2002 har haft absolut flertal. Et flertal, han har formået at bruge internt til at bruge internt i landet til en enorm udvikling og eksternt til at markere sig overfor både NATO og Rusland. I Erdogans regeringstid er bruttonationalproduktet blevet næsten tredoblet og tyrkernes gennemsnitsindkomst er i samme periode næsten blevet fordoblet. Han beskrev udviklingen som et økonomisk mirakel. 

Præsident Erdogan bliver ofte i debatten her dæmoniseret. – Han er ikke en dæmon, han er en populistisk politiker, som har indgydt det tyrkiske folk en helt ny selvfølelse, sagde Lasse Ellegaard, som også forklarede, hvordan islamiseringen havde bidraget til landets udvikling. Deraf bogens titel. Han fortalte, at den moderne religionsforkyndelse bl.a. giver sig udtryk i noget s avanceret som en app på mobiltelefonen, der fortæller om ‘dagens fatwa’. Han beskrev yderligere det komplicerede forhold til den kurdiske befolkning, en relation, som man bør læse bogen for at blive tilstrækkelig klog på. 

Foto: Finn Hillmose

Anden mand på podiet var Thomas Svaneborg, tidligere DR og nu ansat på Børsen. Hans bog, ’Det store skatterøveri, som han har skrevet sammen med Niels Fastrup, beretter om en helt anden slags økonomisk mirakel, nemlig den systematiske og velorganiserede udplyndring af ikke bare den danske statskasse, men som også har fundet sted i en lang række andre lande. af en lang række lande. Bedraget, røveriet, svindelen, har lænset Danmark for i hvert fald 12,7 mia. Kr. Men lægger man de andre landes tab sammen, når man op på et endnu mere svimlende tal, 410 mia. Kr.  

Thomas Svaneborg beskrev, hvordan han og Niels Fastrup med stigende forbløffelse og lige så stigende engagement arbejdede med svindelsagen, bl.a. hvordan de kom i kontakt med den mand, Sven, der stor for udbetalingen af de store beløb uden nogen orm for kontrol. Han fortalte også, hvordan sagen førte til et stort journalistnetværk med deltagelse fra en stribe lande, et samarbejde, som var yderst givende for afklaringen af den store svindelsag. Det udviklede sig til en sand kriminalroman, og man kan da også roligt kalde sagen kriminel. Og hele bedrageriet var i virkeligheden forbløffende enkelt, sagde han.                                                            ersc

Der var stort fremmøde til de to foredrag.

 

 

 

 

 

Efterår i München

IMG_4297

Hele veteranholdet samlet, og det var ikke let, foran Nymphemburg. Alle foto: Finn Hillmose.

Klik evt. på billederne for at se dem i stor størrelse.

Øl i stride strømme og pølser i metermål på veteranernes efterårstur til Bayern.

Tillad mig at indlede dette referat med klicheen ”lad det være sagt med det samme”. Det er nødvendigt, da svage sjæle ellers kunne forledes til at tro, at veteranerne bare var taget til München for at æde og drikke.
Så lad det være sagt med det samme, at gruppen sandelig også blev stopfodret med kulturoplevelser. Kirker og et slot samt naturligvis historie og for nogles vedkommende endda en orgelkoncert og et par udstillinger.

Det hele startede som sædvanligt med et ”muntert” møde på morgenkvisten ud for Seven Eleven i Kastrup. 21 veteraner og en rejseleder, Søren Strathe, der efter få minutter bekendtgjorde, at han ikke vidste alverden om München, så han havde allieret sig med en lokalguide, der på engelsk ville guide gruppen rundt i byen. Den engelske guide vender vi tilbage til. Søren Strathe viste sig på andre områder som en kompetent rejseleder, men det vender vi også tilbage til.
Turen med det forholdsvis snævre ældre fly til München er der ikke så meget at berette om, og heller ikke modtagelsen i lufthavnen, hvor en bus ventede selskabet. Bortset fra, at en gæst havde  glemt, hvilken kuffert, hun havde med, med det resultat, at hendes kuffert kørte rundt og rundt på transportbåndet, mens hun gik og ledte efter den.

IMG_5208

Et stort glas øl …

1. dag var en søndag, og det kunne mærkes på den store by. Dagen var fri, så selskabet bevægede sig ud i de halvtomme gader. Det er nu meget godt med et par timer til at finde rytmen. Her blev der også tid til at spise den første bratwurst og drikke et stort krus øl. Undskyldningen kom i hvert fald på plads, da det undertiden styrtregnede, så man alligevel skulle søge ly under parasollerne.

Første aftens middag på restaurant Schwan på den anden side af gaden fra hotel Wallis var ikke noget at skrive hjem om ud over, at den var med i prisen, så det undlader jeg. Jeg skylder dog lige Vagn Simonsen at nævne, at selskabet med høj røst sang en vise om prins Henrik, som han havde gendigtet.

IMG_5985bb

“Alter Peter” på Petersplads.

Efter en glimrende og alsidig morgenmad på hotellet, entrede veteranerne bussen til tiden og kørte ud i München under meget kyndig vejledning fra vor guide på et formfuldendt engelsk. Fra bussen så vi både de gamle bygningsværker som den 600 år gamle byport Sendlinger Tor, Deutsches Museum og Residenz München, hvor bayerns sidste konge boede og det hus, hvor byens berømte unge modstandsgruppe ”Hvide Rose” holdt til, indtil de unge blev pågrebet af Gestapo i begyndelsen af 1943 og henrettet. Bussen gjorde også holdt ved det palæ, hvor de berygtede forhandlinger mellem Hitler og Chamberlain og franske Dalladier (om fred i vor tid) fandt sted i 1938. Efter sigende skulle Hitler bagefter have sagt om den britiske premierminister, at ”næste gang sparker jeg ham ned ad trapperne”. Også det dokumentationscenter, som er bygget på grunden bagved, hvor Nazisternes ”brune hus” stod, fik vi er glimt af fra bussen.
Dagens sidste men ikke mindste højdepunkt blev det berømte Viktualienmarkt, hvor man kan købe alt godt til maven, deriblandt en længe tiltrængt øl med tilhørende hotdog med bratwurst.

IMG_4812

Dagen sluttede uden for programmet med et udmærket Initiativ fra turledelsens side, nemlig en valgfri fælles middag for egen regning i en af de mange biergärten i München.

Dagen sluttede uden for programmet med et udmærket initiativ fra turledelsens side, nemlig en valgfri fælles middag for egen regning i en af de mange biergärten i München. Som sagt et valgfrit tilbud, som ganske mange sluttede op om første aften og alle var med til aftenen efter. Et rigtig godt initiativ, som forhåbentlig kan gentages på kommende rejser, så ingen efterlades på hotellet uden aftaler.

BMW Welt.

BMW Welt.

Dag tre blev en rigtig stroppetur med lange gåture. Først på BMW Welt, der viste sig at være en biludstilling med nye og gamle modeller fra den bayeriske fabrik, der egentlig begyndte med at lave fly. Her var også et museum, som veteranerne kunne besøge mod betaling af 10 euro.
Og så fik nogle af gæsterne, deriblandt Politikens tidligere motormedarbejder Kaj Spangenberg en tur i den sidste nye el-bil. En oplevelse ifølge ham selv.
Videre til Den olympiske by fra 1972. Flot byggeri over et stort areal, så nu begyndte flere at mærke i benene, at de havde været undervejs længe. Til de nysgerrige kan jeg oplyse, at da vi var færdige i den olympiske by, havde deltagerne bevæget sig 7056 skridt vel at mærke, hvis de også havde været på BMW-museet.

IMG_5075

IMG_5086Guiden på stedet hed Silvia, og hvis nogen syntes, der lød lidt bekendt, blev de snart bekræftet i deres tro, for i forhallen til den store tribune foran fodboldstadion stødte selskabet på en fotostat af en anden Silvia i sin fine værtindeuniform fra 1972. Ja, rigtigt gættet med efternavnet Sommerlath. Den nye Silvia vidste tilsyneladende ikke, hvem der var tale om, men de vidende veteraner kunne fortælle hende, at det var den nuværende svenske dronning Silvia. Men nutidens Silvia var selvfølgelig heller ikke født dengang.
IMG_5100 IMG_5051

 

 

 

IMG_5133

Kaj Spangenberg ved at tage et historisk foto.

Dagens sidste udflugt var af en helt anden og mere alvorlig karakter. Koncentrationslejren Dachau, der var nazisternes første koncentrationslejr og model for alle de senere. Bygget i foråret 1933, da nazisterne havde brug for et sted at spærre alle rigets fjender ind bag pigtråd, så de ikke kunne tale regimet imod. Häftlinge kaldte man dem og de skulle senere få selskab af kriminelle, jøder, russere, zigeunere, krigsfanger og alle andre, som skulle af vejen i de 12 år, det varede.

Vagn Simonsen og Anna Pia inden for murene.

Vagn Simonsen og Anna Pia inden for murene.

Det første indtryk, en ny besøgende får af dette mindeområde er en enestående stilhed og tomhed. Her på den rene, hvide, tomme grusbelagte appelplads har engang stået eller ligget op til 50.000 syge, afmagrede, ulykkelige mennesker i flere timer i frostvejr eller sommerhede og ventet på, at deres bødler skulle blive færdige med at tælle eller give ordrer. Umuligt at forestille sig, til man kigger ind i museet, hvor billeder og beretninger fortæller historien om bl.a. en 18-årig dreng, der blev indsat allerede i 1934 for på en statue i München at have skrevet ”Hilter betyder krig”.
Det var noget af en opvågnen for veteranerne, og der var stille i bussen det første stykke af vejen hjem. De fleste var nu også godt trætte efter en dag med 14.845 skridt eller 9,7 km’s gang.

Dag 4 stod i kulturens tegn, idet gruppen begav sig til Garmisch Partenkirchen ikke for at se på skihop som 1. januar i fjernsynet, men for at besøge Richard Strauss instituttet. Richard Strauss er en tysk komponist, manden bag bl.a. Rosenkavaleren og Alpesymfonien. Sidstnævnte fik veteranerne en prøve på i instituttets lille biograf, hvor musikken spillede ledsaget af billeder fra Alpernes landskab.

Annette Hartung studerer på Richard Strauss instituttet.

Annette Hartung studerer på Richard Strauss instituttet.

Instituttet indeholdt en masse dokumentation om komponisten og hans liv. Også han fik nazisternes regime at føle. Først udnævnte de ham kort efter magtovertagelsen til Rigsmusikdirektør. Men så skrev han er opera og insisterede på, at jøden Stefan Zweick ikke alene skulle skrive partituret, men også nævnes i programmet. Måneden efter meddelte Göbbels, at Richard Strauss var trådt tilbage af helbredsgrunde. Komponisten svarede kort, at han ”betragtede det som en bagatel at blive afskediget fra et job, han aldrig havde søgt eller ønsket at få”.
Trods denne opsætsighed lykkedes det Strauss at redde sin svigerdatter, der var jødisk født.

IMG_5336Efter museet kørte bussen forbi den berømte skihopbakke, hvis top man næsten ikke kunne så på grund af regnvejret. Derefter videre til dagens andet mål Oberammergau, hvor de berømte festspil har deres udspring.

På grund af omkørsel på motorvejen blev dette besøg dog ikke den helt store succes. 45 minutter og 25 sekunder efter ankomsten sad alle tilbage i bussen, så den lille, pæne by blev til et minde om en meget hastig frokost med tilhørende toiletbesøg (det skriver jeg, fordi et par af deltagerne blev tvunget til at spise, da de havde benyttet restaurantens toilet)

oberammergau

I kirken lykkedes det at få et billede af Jesus, men han løb nu ej heller nogen steder.

Klubbens utrættelige fotograf Finn Hilmose havde dog mere held med sig end de fleste andre deltagere. Det lykkedes Finn at nå frem til kirken i Oberammergau og få nogle billeder, hvoraf man ser et her til ære for deltagerne, som altså ikke nåede det.

En lille opmuntring fik gæsterne dog i bussen leveret af John Høst, der på bedste tysk kunne fremføre følgende remse fra sin skoletids undervisning: Es fragt sich, ob er über Nieder- oder ob er aber über Oberammergau gekommen ist.

IMG_5592

Neuschwanstein som foderhus for fugle.

Hvis veteranerne troede, strabadserne var forbi, blev de klogere den sidste hele dag, hvor selskabet kørte til slottet Neuschwanstein, der er bygget af Bayerns daværende konge Ludwig 2. Heldigvis var der bus et godt stykke op ad bjergsiden, for den efterfølgende gåtur og ikke mindst slottets trapper (162 trin) gav rigeligt med udfordringer. På slottet ventede en anden verden skabt af en konge, der ikke nåede at bo der mere end nogle få gange, inden han døde tragisk i en alder af 41.

IMG_5657

Ludwig 2

Ludwig 2 var dybt fascineret af komponisten Wagner og af at bygge slotte. På dem alle dukker Wagners figurer op i malerier, skulpturer, vaser og anden udsmykning, og på Neuschwanstein er det især svaner, der går igen i de dunkle gemakker.

Neuschwanstein

Neuschwanstein

At Ludwig 2 var ekstravagent er der ingen tvivl om, og efterhånden blev det både familien og Bayern for meget. I en meget omdiskuteret retssag fik styret kongen erklæret sindssyg og afsat. Han blev fængslet 12. juni 1886, og dagen efter forsvandt både han og hans livlæge. De blev senere fundet druknede, men det er aldrig blevet opklaret, om det var ulykke, selvmord eller mord. Kongens eftermæle er fortsat spørgsmålet, var han gal eller genial.

Et andet eftermæle som ødeland har han for længst dementeret efter sin død. Bayern, som fortsat ejer slottene, har siden mangedoblet sin indtægt og formue ved at sætte turismen omkring kongens slotte i system. Endda en øl, som bærer navnet Ludwig 2, sælger i milliontal. Og mon ikke Disney har betalt en klatskilling for retten til at modellere sine eventyrslotte i utallige tegnefilm over slottet Neuschwanstein.

IMG_4389

Vagn Simonsen fandt et klaver og slog tonen an …

Veteranrejsen til München var ved at være forbi, men forinden gæstede selskabet det berømte Hofbräuhaus, hvor der over døren står de manende ord Durst ist schöner als Heimweh, ”tørst er skønnere end hjemve”. Store krus øl og helstegt pattegris var traktementet og dertil meget høj messingmusik. Desværre blev selskabet henvist til en festsal øverst i bryghuset , hvor musik og akustik ikke rigtig passede til hverken hyggelig samtale eller skåltaler. Ærgerligt, for der var sikkert nogle deltagere, der gerne ville have ytret sig eller sunget en sang, men det må de gemme til det traditionelle gensyn.                       Peter Hertz

IMG_4756z

IMG_5778IMG_5869

 

 

 

 

 

IMG_5802IMG_5860

 

 

 

 

Oberammergau - smukt og idyllisk, men for kort tid til at bese det hele.

Oberammergau – smukt og idyllisk, men for kort tid til at bese det hele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets julefrokost hos Peter Liep:
Der manglede ikke noget (sne?)

formand-ind

Formanden Nikolaj Ifversen byder velkommen til årets julefrokost hos Peter Liep. Der startes med champagne i gården. Fotos Finn Hillmose

 

Der manglede kun sneen. Resten var ren idyl ved julefrokosten i Peter Lieps Hus i Dyrehaven den 8. december 2016. Pejsesalen er fornyet og forbedret, julebuffeten god, stemningen varm og hyggelig, og antallet af deltagere var tæt på rekord: 87.

img_0790En julefrokost er traditionernes fest. Så igen i år bød klubben på sange og quizzer, og mandelgaverne var julekalendere med skrabelodder, så måske er der nu en millionær blandt Veteranklubbens medlemmer.
img_0814Vinderen af årets julequiz med spørgsmål om medierne blev Jonna Gade (billedet) med 14 rigtige af de 20 spørgsmål (se dem her på hjemmesiden under Quizzer – dér finder du også svarene)

Der måtte lodtrækning til, før vi fandt vinderen af Fremtidsquiz 2016. Kampen stod mellem Bent Sennenwaldt og Peter Kay. Begge havde 16 rigtige af 20 spørgsmål. Peter Kay vandt lodtrækningen, og præmien er 1 års gratis medlemskab af klubben.

Her på hjemmesiden under ”Sange”  kan du se årets julefrokostsang.     bej

Der hilses på ...

Der hilses på …

 

Glade findere af mandelen, som gav en julekalender med skrabelod.
Glade findere af mandelen, som gav en julekalender med skrabelod.

 

 

 

 

En skræmmende verden – og en speciel dansk statsminister

20161114_160456

Fra venstre: Steen Ramsgaard, Thomas Ubbesen og Poul Smidt – svarer på spørgsmål i ”Bogcafé”

Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

Efter ”Bogcafé” 14. november 2016 kunne man fundere over, hvad det er for nogle (u)stabile mennesker, der kan komme helt til tops som ledere af deres land og skabe urolige forhold, der kan påvirke hele verden. Der er skræmmende aktuelle eksempler i Mellemøsten, på Balkan, i Nordafrika (og mange andre steder i verden), som det fremgik af et par af indlæggene i ”Bogcafé”.
Og i lille Danmark havde vi en ustabil leder for et halvt århundrede siden, da Viggo Kampmann var statsminister. Dog ikke et lederskab, der påvirkede verdenssituationen! Kampmann var intelligent og en dygtig politisk håndværker. Men maniodepressiv, utilregnelig og ude af embedet i dagevis, mens landet blev ledet i det skjulte af embedsmandsapparatet.
Så man kan sige, at ustabile ledere blev en rød tråd i ”Bogcafé”. Men ellers var emnerne og valget af de tre forfattere meget forskelligt. Fælles for dem er, at det er journalistkolleger, for det er en betingelse for at være gæst i ”Bogcafé”.

Læs resten

11 dage med fuld valuta for rublerne

_ank3204

Det gode skib MS Repin med kahytter i to etager og restaurant og barer på toppen.

Tekst og fotos: Anker Tiedemann

Der var problemer med klubbens Rusland-rejse 22. september-2. oktober 2016, men de blev løst – i sidste øjeblik – og det kom der en meget bedre rejse ud af.

Vi skulle på en 11-dages-færd fra Moskva til Sankt Petersborg ad kanaler, floder og søer med cruiseskibet MS Chekhov. Men Chekhov var blevet syg, dårlig og ikke rigtig rask. Så vi måtte over på et andet skib, MS Repin, der var langt, langt bedre. Ren luksus. Og vi fik ikke 11 dage i en kahyt, kun 5, og resten af tiden på et firestjernet hotel, Holiday Inn i Sankt Petersborg. Her mødte vi masseturismen og stødte ind i den kinesiske mur og dens strittende selfiestænger. Men vi havde god plads i dejlige værelser og kun få skridt til en metrostation.

_ank3102

En stille regn og store vandpytter under aftenvandringen på Den røde Plads.

I Moskva regnede det. Ikke alvorligt, men vandpytterne var dybe og skoene våde. Vi fik dog en fin oplevelse af byens centrum og dens helt umulige og langsomme biltrafik. Kun metroen og de lange rullende trapper kørte med ekspresfart.

_ank3082

Vores dygtige rejseleder, Ulla Neubauer, i fuld vigør på Den røde Plads i Moskva.

_ank3171

Zarens kanon i Moskvas Kreml blev støbt i 1586.
Den har verdensrekorden i kaliber: 89 cm.

 

 

 

 

 

 

_ank3638

Et af de mange bondehuse, som siden 1960 er blevet overført til Kisjis frilandsmuseum.

Vores rejseleder var Ulla Neubauer. Hende kendte vi. Hun var også med på klubbens rejse til de baltiske lande, og med sin omsorg, ildhu og fortællelyst levede hun helt op til vore forventninger.

Sejlturen fra Moskva til Sankt Petersborg var både afslappende og oplevelsesrig. Vi sejlede forbi store skove med gyldent efterårsløv, vi kom gennem kæmpemæssige sluser, og vi lagde ind ved små byer og oplevede russerne i de fjerne provinser.

Landsbyerne var som at komme tilbage til 1950’ernes Danmark. Her lever russerne et enkelt liv i små samfund og i beskedne huse – mange af husene meget gamle og bygget over en enkel plan: Altid en gavl mod vejen, altid tre vinduer og en høj tagrejsning med plads til endnu et vindue. Ofte er husene malede og pyntet med udskårne kruseduller af træ rundt om vinduer og hushjørner. Såkaldt snedkerglæde.

Under vores stop ved byen Goritzy besøgte vi sådan et hus. Vi blev inviteret indenfor af en ældre herre, Alexi, der tog venligt imod os og bød på et glas vodka med brød og saltagurker.

Hans hus var egentlig af rundtømmer – en rigtig, gammeldags tømmerhytte – som mange af disse huse er. Men de vigtige facader ud mod vejen var beklædt med brædder – eller rettere med plasticplader, som lignede brædder og var malet hvide. Og så var der en masse blåmalet snedkerglæde.

Alexi havde selv bygget huset – selv fældet træerne, selv tildannet tømmeret osv. – og oprindelig bygget huset et helt andet sted. Han tog det med sig, da han flyttede. Alle delene var nummererede. Nu var han 80 år gammel, men han var stærk. Mange russere vil gerne være stærke – ligesom Putin.

_ank3174

Både i Moskva og i de små byer så vi kirker, klostre og gyldne løgkupler – der ikke skal forestille løg, men flammer mod himlen. Og i byen Jaroslavl ved Volgas bred oplevede vi fornem 1700-tals byplanlægning og arkitektur.

Her kunne vi mod betaling af 100 rubler (10 kr.) få lov til at fotografere i den gamle Sankt Elias Kirke med dens skat af vægmalerier og ikoner. I andre kirker var fotografering forbudt, så dér måtte vi fotografere ”fra hoften”. Det gjaldt også i det berømte ravkammer i Katharinapaladset uden for Sankt Petersborg.

_ank3558

De smukke gamle trækirker med talrige små løgkupler på øen Kisji.

Sejlturens arkitektoniske højdepunkt var øen Kisji med de prægtige gamle kirker af træ – Ruslands »stavkirker«, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Alt tømmeret og træet til de mange små kupler blev tildannet med økser engang i 1700-tallet.

_ank3597

De 22 kupler på Kisjis Forklarelseskirke er dækket af træspån, som blev tildannet med økser.

For 46 år siden, da jeg besøgte øen, var der kun kirker. I dag er øen et stort frilandsmuseum med mange gamle huse hentet i egnen omkring Onega-søen.

En veteran (t.v.) får sig en faglig snak med en russer i Mandrogis vodkamuseum (Foto: Jette Faurschou)

En veteran (t.v.) får sig en faglig snak med en russer i Mandrogis vodkamuseum (Foto: Jette Faurschou)

Dagen efter lagde vi til i Mandrogi,
en nyopført landsby i gammel stil – Ruslands svar på Disneyland og en karikatur af de smukke huse, som vi så på Kisji. Her har Putin et sommerhus.

Også i Sankt Petersborg regnede det, dog ikke hele tiden, og på flere busudflugter og egne vandreture fik vi set den store by med dens kanaler, kæmpemæssige paladser og overdådige kirker.

_ank3969Vi var naturligvis på Eremitagemuseet, og selv om vi tilbagelagde 2,7 kilometer i langsomt museumstrav, så vi kun 5% af museets cirka 3 millioner kunstgenstande i de 1050 rum. Stor kunst – 23 Rembrandt’er og et drys Leonardo, Michelangelo og Rafael. Samt alle de pralende kostbarheder, som flere zarer har slæbt sammen.

img_0325

Katharina den Stores teater fra 1787, hvor nogle af os så balletten »Svanesøen«.

En aften var flere af os til »Svanesøen« i paladsets teater, som dronning Katharina den Store indrettede i 1787 som sit private teater. Selve rummet var en oplevelse, og det samme var balletten med de dygtige dansere, de pragtfulde dragter og de gamle dukketeaterdekorationer. Andre af rejsens deltagere var til en »Figaro« i Mariinsky-teatret.
Jo, de 11 dage bød på valuta for pengene og et hyggeligt samvær blandt de 19 deltagere.

_dsc0507

Tre veteraner i MS Repins panoramalounge nyder en drink og den vidunderlige udsigt (Foto: Jette Faurschou)

 

 

En verden af folkelighed
– og mest for kvinder

aller 2016 (1)

Besøget hos Aller begyndte med en rundvisning med Kjeld Damgaard som guide, før Anette Kokholm fortalte om sine ugeblade. (Fotos: Finn Hillmose)

 

aller 2016 (4)Anette Kokholm ligner én, der kan lide sit job som ugebladsdirektør hos Aller – hun fortalte om det til 60 af vore medlemmer onsdag den 6. april 2016 som optakt til vores generalforsamling. Anette Kokholm havde inviteret os til at holde generalforsamlingen i ”sit” hus, Danmarks måske flotteste mediehus på Havneholmen 33 – med udsigt over Københans Havn. Engagementet hos hende lyste i en næsten timelang fortælling om Allers ugeblade: ”Undskyld at det tog så lang tid, men jeg blev grebet af det”, sagde hun.

Fortællingen gik fra det skandaleramte Se & Hør til det traditionsrige Familie Journalen, som har 140 års jubilæum (!)  i 2017.

”Vi lever af det folkelige og af kvinderne, for det er dem, der primært køber ugeblade, så Aller satser ikke meget på mænd og drenge! Jeg tror på fremtiden for print. Lige nu er oplagskurven ganske vist konstant faldende, men vi når sikkert et niveau, hvor der ikke sker yderligere fald, og hvor der er basis for en sund virksomhed, for ugebladslæsning er en stor del af noget, folk er vant til, og de nyder det som ”selvforkælelsestid”. Læs resten

Julequiz 2015

Quizzen er udarbejdet af Børge Egelund Jørgensen.

1.
DJ-formand Lars Werge (210 cm høj!) var i 1990’erne danmarksmester 3 år i træk i:
Skak___   Basketball___   Højdespring___

2.
Hvad koster Berlingske Tidende i løssalg på en hverdag:
22 kr.___   28 kr.___   32 kr.___

3.
Hvem har sagt:
”En sømand skal ikke brokke sig over bølgerne og en folkevalgt ikke over medierne”:
Carl Holst___   Uffe Elbæk___   Lars Løkke___

4.
Hvem stillede op til formandsposten i Dansk Journalistforbund i 1984,
men blev ikke valgt:
Lisbeth Knudsen___   Jakob Nielsen___   Flemming Madsen___

5.
Hvilken nuværende/tidligere kulturminister har sagt:
”Jeg var en stor fan af Otto Leisner og var tæt på at byde på hans
vittighedskartotek på auktion”:
Bertel Haarder___   Mimi Jakobsen___   Brian Mikkelsen___   Uffe Elbæk___   Jytte Hilden___

6.
Hvilken nuværende/tidligere kulturminister har sagt:
”Jeg elsker at se Melodi Grand Prix og gætte på, hvem der vinder.
Jeg ramme ofte plet!”
Bertel Haarder___   Mimi Jakobsen___   Brian Mikkelsen___   Uffe Elbæk___   Jytte Hilden___

7.
Billed Bladets oplag er ca. 125.000. Det toppede i 1979 med:
230.000___   330.000___   430.000___

8.
”Jeg var eneste ansøger og blev spurgt: Vil du virkelig på TV?
I dag kommer der over 100 ansøgninger”. Sagt af TV-meteorolog:
Jesper Theilgaard___   Michael Jarnvig___ Henrik Voldborg___

9.
Hvilken mediekoncern er Danmarks største:
Egmont___   Aller___   JP/Politikens Hus___

10.
DR’s nedlagte Underholdningsorkester lever af fondsmidler m.v. under navnet:
Danmarks Underholdningsorkester___   Det nye Underholdningsorkester___
Det Klassiske Underholdningsorkester___

11.
DJ’s formand, næstformand og direktør får samme løn.
Hvad er den om måneden ekskl. pension:
54.500 kr.___ 64.500 kr.___ 74.500 kr.___

12.
Hvem fik denne besked ved sin ansættelse på TV-Avisen:
”Kvinder kan kun tages seriøst, hvis de sænker deres stemme, tager jakke på
og klipper håret kort ”
Paula Larrain___ Monica Rittterband___   Mette Fugl___

13.
”Jeg var rystende nervøs, og mine svar var mere afværgemanøvrer
end egentlige svar” – sagt af:
Dronning Margrethe___   Helle Thorning-Schmidt___   Ane Uggla___

14.
Hvem blev af Billed-Bladets læsere kåret til bedste kvindelige TV-nyhedsvært i 2015:
Tine Gøtsche___   Cecilie Beck___   Divya Das___

15.
– og hvem blev årets mandlige nyhedsvært:
Kåre Quist___   Mikael Kamber___   Kim Bildsøe Lassen___

16.
Hvilken statsminister har haft flest seere til sin nytårstale:
Anders Fogh___   Lars Løkke___   Poul Nyrup___   Helle Thorning-Schmidt___

17.
Skriv navnet på det satiriske franske ugeblad, der var udsat for terrorangreb:

_____________________________

18.
”Det er for nemt at blive journalist. Opgaven er for vigtig til, at man
kan klare det med en mellemlang uddannelse”. Citat af:
Martin Krasnik___   Clement Kjersgaard___   Adam Holm___

19.
Kenneth Plummer, fhv. generaldirektør i DR, er nu medejer af:
Et firma for skønhedsmidler___   Et detektivbureau___   Et filmselskab___

20.
Er et eller flere af disse 10 ord stavet forkert?
Hvilket/hvilke: accelerere – bolsje – halvtreds – højtaler – karikatur – karrusel – ketsjer – pennalhus – remulade – skiffertag­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________

Svar på julequiz 2015
1) Højdespring 1993-1994-1995
2) 32 kr.
3) Carl Holst da han trak sig som forsvarsminister
4) Lisbeth Knudsen – hun blev slået af Tove Hygum Jacobsen
5) Bertel Haarder
6) Bertel Haarder
7) 430.000 – et nummer om Gustav Wincklers død ved en glatføreulykke
8) Jesper Theilgaard, ansat i 1990
9) Egmont: 6.300 medarbejdere i 30 lande
10) Danmarks Underholdningsorkester
11) 74.500 kr.
12) Paula Larrain
13) Dronning Margrethe efter hendes første pressemøde i 1972
14) Tine Gøtsche
15) Kåre Quist
16) Nyrup i 1999: 2.409.000 Nr. 2: Anders Fogh i 2002: 2.275.000. Nr. 3: Helle Thorning-Schmidt i 2012: 2.087.000. Nr. 4: Lars Løkke i 2010: 1.876.000
17) Charlie Hebdo
18) Martin Krasnik
19) Detektivbureauet Parsifal – efterforsker mistænkelige forhold i erhvervslivet – eksempel: En stenrig afrikansk forretningsmands mystiske død som politiet ikke har kunnet opklare
20) Alle 10 ord er stavet korrekt. Valgfrihed mellem følgende ord: højtaler eller højttaler – pennalhus eller penalhus – remulade eller remoulade – skiffer eller skifer

 

Sang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ”fed” dag i Veteranklubben

Jørn Lund ref (4)

Fotos: Claus V. Jakobsen

Der bliver sagt mange sure ord om udviklingen i det danske sprog, især fra os ældre – men når ”problemstillingerne” (et ”forbudt” og forslidt modeord) bliver behandlet af Jørn Lund, er debatten ikke sur, men morsom, oplysende og underholdende.
Det oplevede vi mandag den 16. november 2015 ved et møde. der trak så mange tilhørere (125), at vi måtte rykke fra vores normale klublokale i ”Bethesda” til det meget store festlokale. Læs resten

En ildsjæl, en ildebrand og en fyring

Bog1cafe

Dagens forfattere, fra venstre: Lone Kühlmann, Lars Halskov, Helle Bygum. Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

3 journalister fortalte med vidt forskelligt udgangspunkt om deres nye bøger i Bogcafé 3. nov. 2015:
Lone Kühlmann underholdende om sig selv og sine erindringer
Lars Halskov rystende om branden på ”Scandinavian Star” (159 døde)
Helle Bygum engageret om sine mange timer i selskab med en flagrende ildsjæl: Peter Langdal

Så 3 dage før åbningen af årets Bogforum i Bella Center fik de 65 deltagere i Veteranklubbens møde en god forsmag på efterårets udgivelser. Eller som én af deltagerne sagde på vej hjem: ”Nu sparede jeg de 140 kr. i entré til Bogforum”!

Lone-Kühlmann-Det-skal-se-nemt-ud-Forside_w288Lone Kühlmanns erindringsbog har titlen ”Det skal se nemt ud”. Hun var som ganske ung ”båndpige” i Teknisk Afdeling i DR, men ville være journalist. Via teknikerjobbet lærte hun journalisterne på TV-Avisen at kende, og Erik Ove skaffede hende læreplads på Lolland-Falster. Dér oplevede Lone Kühlmann bagsiden ved den højt besungne mesterlære i provinsen. Eksempel: Hun skrev om en skandale på et plejehjem og fik af redaktøren at vide, at historien endte i hans skrivebordsskuffe, for plejehjemslederen var en partifælle!

Lone Kühlmann fik luft under vingerne på Columbia School of Journalism i New York i 1971, da hun tog en master i journalistik. Fra sin ansættelse derefter på Radioavisen husker hun et af sine første indslag. Iført en af datidens mini-kjoler stod hun med sin Nagra-båndoptager højt oppe på trappen til en pornobutik i København – og trak pga. sin påklædning kunder til, mens hun ventede på et interview med indehaveren! Læs resten

Fra hjemmehjælper
til folketingsformand

IMG_3365

Efter rabalder-landsmødet i Fremskridtspartiet i 1995 skammede jeg mig over at være medlem, fortalte Pia Kjærsgaard. Fotos: Finn Hillmose.

IMG_3314b– Det er forkasteligt, hvad der foregår. Jeg har det utroligt dårligt med karrierepolitikere, der springer, når de øjner bedre muligheder i et andet parti!
Udbruddet kom fra Pia Kjærsgaard, da hun talte i Veteranklubben 24. september 2015, og det var en af de meget få gange under det halvanden time lange foredrag, den tidligere leder af Dansk Folkeparti hævede stemmen en anelse.
– Der er opstået en slags lønmodtagerkultur i Folketinget, sagde hun. – Efter en lang debat om et vigtigt emne kan det ske, at man rask væk udsætter afstemningen til næste uge, bare fordi medlemmerne gerne vil nå hjem fredag eftermiddag. Det er lidt ligesom på en fabrik. Sådan var det ikke i gamle dage.

Pia Kjærsgaard røbede ikke, om hun i sin ny egenskab af formand for Folketinget vil prøve at lave om på kulturen på arbejdspladsen, og i det hele taget var hun meget påholdende med politiske udmeldinger. Hvis veteranmedlemmerne havde håbet på karske proklamationer eller afslørende inside-informationer, blev de skuffede. Til gengæld blev de indviet i hendes opvækst og arbejde som hjemmehjælper på nattevagt – og nogle af de overvejelser, hun havde gjort sig, når de store beslutninger skulle træffes. Læs resten

Budapest – efterårsrejsen 2015

IMG_9000

Tusinder af syriske flygtninge havde samlet sig på byens østbanegård, Keleti, blot få hundrede meter fra Hotel Mercure, hvor veteranerne var indhuset. Fotos: Finn Hillmose.

Mistede næsten pusten, men nåede pusztaen

Verdens øjne hvilede på Ungarn, da 24 journalistveteraner onsdag den 2. september 2015 landede i Budapest lufthavn. Og netop Budapest var centrum for opmærksomheden. Tusinder af syriske flygtninge havde samlet sig på byens østbanegård, Keleti, blot få hundrede meter fra Hotel Mercure, hvor veteranerne var indhuset.
Et enkelt blik på den tragiske situation fik vi på turen fra lufthavnen til hotellet, ellers var det mest de hylende sirener fra politi og ambulancer, der det næste par dage og nætter mindede os om de ulykkelige mennesker som søgte væk fra krigen i Syrien.

At det blev Hotel Mercure og ikke det lidt mere fashionable Astoria, som var stillet i udsigt, skyldtes, at det fine hotel syntes at have fået et bedre tilbud – måske pænere, klogere og mere velhavende turister. Ubegribeligt!
Vi tog det pænt og fik bl.a. kompensation ved en fremragende middag dagen efter, hvor den danske ambassadør i Ungarn, Tom Nørring, gav os en veloplagt, underholdende og informativ orientering om Ungarns nyere historie og nuværende politiske situation.

2015 Møde med ambassadøren i Budapest (21)

Vor ambassadør i Ungarn, Tom Nørring, gav os en veloplagt, underholdende og informativ orientering om Ungarns nyere historie og nuværende politiske situation.

Parlamentet

Parlamentet i Budapest var en fantastisk oplevelse. Bygget i en tid, hvor Ungarn var betydelig større.

Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at DaGama rejser havde lagt et tæt pakket program for rejsen. Vi fik set dét, man absolut skal se – blandt andet St. Stefanskronen i sin montre i det utroligt smukke parlament. Første gang, kronen blev sat på et kongeligt hoved, var i 1001, da István den Første blev Ungarns første konge. Sidst den hvilede på et hoved, var i december 1916, da Karl den Fjerde (og sidste) blev kronet.

2015 Journalistveteraner i Budapest (2)

2015 Sejltur på Donau (23)

Rejsens første arrangement var på ankomstdagen, hvor vi fik en sejltur på et par timer inklusive buffet og drikkevarer på Donau. Pragtfuldt vejr og et underskønt illumineret Budapest som ramme om turen.
2015 Hesteschow - Ungarn (56)

 

En heldagsudflugt til pusztaen og med vinsmagning var en absolut succes. Der var langt at køre i bus. Tiden faldt nu ikke så lang – undervejs fortalte Tove Smidth om reportagerejser i det hedengangne DDR, Poul Erik Andersson øste af erindringer fra olympiske lege, og Anker Tiedemann gav en grundig orientering om ungarske vine og deres historie.

IMG_9668

Nils og Ulla Bjervig fejrede deres 30 års bryllupsdag blandt journalistveteraner.

Hjemkomsten fra pusztaen fik en særlig festlig afslutning. Nils og Ulla Bjervig havde 30 års bryllupsdag – og alle var inviteret op på Mercures værelse 504 til champagnegilde. Nils havde i anledning af dagen inviteret Ulla til New York – altså den mondæne restaurant og konditori i Budapest – i øvrigt et sted mange nåede forbi for at nyde traktement og interiør.

IMG_9110De fritimer, der blev os undt, blev af mange brugt på et besøg i den formidable termiske badeanstalt Szechenyi, hvor der var mulighed for forskellige typer af bade fra 20 til 40 grader i de i alt 18 forskellige pools, hvoraf de tre var udendørs midt i det slotslignende (barokstil) anlæg.

2015 Journalistveteraner i Budapest (40)Turen var godt tilrettelagt og veldisponeret af Annette Hartung og Peter Hertz. DaGamas meget professionelle guide Jan Kjær var vel nok en af de bedste, vi har mødt på klubbens mange rejser. Omsorgsfuld og hurtig de gange, hvor situationen krævede det, og han øste af sin store viden om landets historie og traditioner – og så er han faktisk forfatter til Politikens “Turen går til Budapest og Ungarn”.                            NI

2015 Folkloreshow (6)

IMG_9066 2015 Nils (1) IMG_9425

2015 Folkloreshow (18)IMG_9853

 

 

 

 

2015 Journalistveteraner i Budapest (6)

 

 

 

Alice Vestergaard
– en sensation på Radioavisen

”Hørte De Radioavisens midnatsnyhed – Alice Vestergaards mikrofonstemme? Pressens Radioavis’ sidste nyhedsudsendelse i nat blev læst op af den 25-årige kvindelige journalist Alice Vestergaard”
Sådan stod der i BT lørdag den 3. november 1962, og avisen kaldte det ”en historisk nyhed”:
”Dermed er det for første gang lykkedes et såkaldt damemenneske at komme til mikrofonen i Pressens Radioavis med ’rigtige’ nyheder. 28 års forvisning til fiskerinoteringer, skibspositioner, børskurser og varenoteringer er forbi”, skriver BT’s kvindelige journalist med slet skjult jubel.

Citatet er fra bogen ”IKON – journalistikkens førstedamer” af Mette Vibe Utzon (Verve Books). I 1962 havde Alice Vestergaard været uddannet journalist i 7 år. Hun kom fra en stilling på Vendsyssel Tidende i Hjørrring til Pressens Radioavuis – som stillede dén betingelse, at hun skulle være klar over, at kvinder ikke fik lov til at komme til mikrofonen for at læse nyheder, men for at skrive tekster, mændene kunne læse op. Men Alice Vestergaard måtte dog vikariere ved mikrofonen for en kvinde, der læste fiskerinoteringer. En dag spurgte Gunnar Nu Hansen, om hun ville læse nyheder op, og så fik hun sin debut.
”Enhver avis – og dengang i 60’erne var der mange – bragte nyheden og dertil et billede af 25-årige Alice Vestergaard iklædt mørke briller, kort og velfriseret hår og et nobelt lille hjerte i en kæde om halsen med billedteksten: ’Sådan ser hun ud! Nu er De sikkert ved at vænne Dem til hendes stemme…’
… Der kom mange læserbreve og opringninger. Folk klagede – at lade en kvinde læse sådan noget med krig og ødelæggelse op!”

Der var også begejstrede lyttere, men: ”De radioaviser, jeg begyndte med at læse op, varede ikke mere end fem minutter. Senere kom jeg til at læse de store udsendelser, som varede en halv time. Men især morgenradioaviserne, altså kl. 6, 7, 8 og 9, har jeg læst mange gange.
Man havde ikke reportere på Radioavisen dengang – andre journalister, der kom udefra og forstyrrede det hele! Det var ren telegramoplæsning. Vi sad mest og skrev vore telegrammer ud fra Ritzau…der skulle en folketingsåbning til, for at der kom lyd fra de personer, det handlede om i salen, og sådan var det stadig, da jeg forlod radioen. Det er lidt uvirkeligt. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg har været med til det, for nok er jeg gammel, men så gammel synes jeg altså ikke, at jeg er…”

I 1965 startede TV-Avisen, og dér brød Alice Vestergaard igen en barriere,
da hun blev den første kvindelige nyhedsoplæser (1972), og så begyndte debatten på ny, bl.a. med disse ord af Jens Kistrup i Beringske Tidende: ”Vi skal have tillid til dem, vi skal kunne tro på, hvad de siger. Kan de kvindelige speakere få os til det? Lad os tie med svaret. Hvem har lyst til at blive stenet?”
Efter nogle år som studievært vendte Alice Vestergaard tilbage til jobbet som reporter på TV-Avisen. Senere blev hun chef på Søndags-BT og på TV2 Lorry. Det var et tilfælde, at hun blev den første kvindelige nyhedsoplæser i radio og TV, siger hun:
”Jeg var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Og hvis der var nogen, der mente, at jeg kunne, ville jeg gerne prøve at leve op til det…hvis de synes det, så okay, for sådan var jeg opdraget hjemme (på en gård i Vendsyssel)…Jeg er et meget privat og genert menneske, så det er ret paradoksalt, at jeg har været så udadvendt i mit arbejde…men man må gå ind og tage øretæverne, for ellers oplever du ikke noget. Men jeg kom aldrig til at bryde mig om at være et kendt ansigt”.

En levende fortælling om døden

Emnet er døden, men sproget er levende, for kun få taler så smukt dansk som Birgit Meister. Det kunne 65 veteraner høre 2. marts 2015, da Birgit Meister fortalte om sin bog ”Til mine kære”. Den handler om at aftale med sine nærmeste, hvad der skal ske, når man dør. Bogen kom for en snes år siden og er en bestseller i omkring 100.000 eks., og reaktionerne har været ”et totalt bjerg af breve” i Birgit Meisters post- og mailkasse fra læserne om, hvor meget bogen har betydet for dem.

IMG_1482.b

Foto: Finn Hillmose

”Vi vil ikke vide af døden. Derfor er den svær at tale om, men det er en varm handling at gøre det, for som en pårørende har udtrykt det: ’Dit liv betyder så meget for mig, derfor også din død’. Det giver fred i sindet at få gennemført den vigtige samtale i god tid – og sørg for at få det gjort, inden én af jer bliver syg eller døende”, sagde Birgit Meister og fulgte op med praktiske råd:
Inden 8 dage skal et menneske være begravet/bisat, og netop de 8 dage er en bizar blanding af fornuft og følelser, hvor papirer og andre praktiske ting skal ordnes ”midt i de hvirvlende følelser som øjeblikket indeholder”, først med bedemanden: Hvordan skal begravelsen foregå? Hvor? Hvad må kisten m.m. koste? Hvilke salmer? Hvilken musik? Hvilke blomster? Hvilke tekster fra Bibelen? Hvilket gravsted – og måske endda hvilken indskrift på stenen? Hvilken slags sammenkomst efter begravelsen? Hvilke ord fra præsten (eller måske fra en slægtning)? Mange kommer ikke i kirken og føler sig fremmed over for præsten og ritualerne. Slægtninge kan hjælpe præsten med at give prædikenen et personligt præg, fx kan man have skrevet eksempler ned på glæder, sorger, skuffelser, pudsige episoder, måske endda små hemmeligheder fra sit liv. Hver eneste af os er jo et lille stykke danmarkshistorie, og jeg plejer at sige: Skriv med blyant (eller på computer), så du let kan ændre teksten hen over årene.
Tendensen er, at færre begravelser foregår i stilhed og tværtimod bliver gjort til en social begivenhed, som åbner for et mindre knuget møde næste gang med familie og bekendte.
(Læs videre på side 2)

Galionsfigur og bjergtaget

Man skal ej læse for at sluge,
men for at se, hvad man kan bruge
Henrik Ibsen

Fjernsynskanalen TV3 har en serie, som hedder ‘Familien på Bryggen’. Den skulle oprindeligt have handlet om Mikkel Kessler, mesterbokseren med den perfekt veltrænede torso, men de 170.000 seere blev mere bjergtaget af  Mikkels storesøster, Linse, og hendes Jørn­-Ege­-opererede 2000 milliliters barm. Hun var if. Weekendavisens anmeldelse af hendes biografi, ‘Jeg gør, hvad jeg vil’, seriens galionsfigur.

‘En galionsfigur er en træfigur i stævnen af gamle dages sejlskibe, ofte svarende til skibets navn. Figuren var anbragt ‘foran galionen på skægget’, som det forklares i leksikon. Ikke sjældent forestillede figuren en havfrue, muligvis af den støbning, som Storm P. skriver om i samlingen ‘Tretten øre – alt iberegnet’ (1915). Han omtaler en havfrue, som fremvises på Dyrehavsbakken: ‘…lidt svær fortil – for at få husarerne  ind…’

Bjergtaget er et udslidt og desværre næsten opslidt ord, men det har stadig kraft, skønt det har slidt i det længe, nemlig fra de dunkle dage, da man troede på bjergfolk og ellefolk, som med dårende elskovssange og smigrende tale kunne lokke mennesker ind i deres underjordiske huler og bjerggrotter, hvor underfulde ting kunne ske, og hvor man kunne blive forhekset og forgjort, så man fik fis i kasketten.
I gamle dage var det mest unge piger og vordende mødre, som blev ramt og på den måde kunne blive bjergtagne eller – som fænomenet hedder på engelsk –  ‘spellbound’ og på tysk ‘verhext’. I vore dage hedder det nok noget andet.

Wagner på sengekanten

_MG_0446

Fotos: Finn Hillmose

_MG_0410Der var sex i luften, da 60 veteranjournalister 19. marts 2014 hørte advokat og Wagner-kender Henrik Nebelong fortælle om det store hovedtema i mange af Richard Wagners operaer, hvor den vanskelige kærlighed mellem mand og kvinde sjældent bliver fuldbyrdet.
Richard Wagner (1813-1883) skrev selv teksterne til sine operaer, og Henrik Nebelong kalder Wagner for den største dramatiker i den vestlige kultur. Nebelong har oversat de fleste af hans operaer og peger på, at sex og incest er temaet i næsten alle, “og her er tale om voksne menneskers begær – ikke om sommerfuglestøv,” sagde Nebelong, der sidste år udgav bogen “Liebesverbot! Sex og antisex i Wagners dramatik”, og som bl. a. har drøftet sin Wagner-fortolkning med sexologer på Rigshospitalet.
(Læs videre på side 2)

115 veteraner på besøg
i Danmarks nye stormoské

Kodes Hamdi

Foto: Finn Hillmose

Der bliver legeland, fitnesscenter, restaurant med italiensk kok, parkeringskælder og aktivitetsrum for ældre og unge medborgere. Københavns nye moské i Rovsingsgade på Nørrebro markerer sig ikke bare med bederum, kuppel og minaret, men har ambition om at blive et socialt centrum for alle i kvarteret, såvel muslimer som ikke-muslimer. Der er to bygninger, forbundet med en terrasse, og kun den ene er moské – den anden bliver nærmest en slags forsamlingshus.
– Vi tager afsæt i både muslimske og danske værdier og arbejder for at få dem til at gå op i en højere enhed. Vi har brug for gensidig forståelse, der skaber bedre integration, sagde talsmanden for Dansk Islamisk Råd, da 115 journalistveteraner besøgte moskeen torsdag den 13. marts 2014.
(Læs videre på side 2)

Udtilbens, floskel og – ‘farting’

Man kan ikke forlange, at nogen skal forstå
eller blot nogenlunde tålmodigt høre på
en samtale, der benytter andre ord end dem,
der er fælles for alle danskere.
Emma Gad

To ord med begyndelsesbogstavet u har været på spil i forårets politiske debat, begge i forbindelse med Enhedslistens rolle. Det ene er udtilbens. Socialdemokraterne mener, at partiet har gjort sig udtilbens, så snart tanken om et forlig nærmede sig. Oprindeligt blev vendingen brugt om folk, som gik med fødderne drejet udad – modsat dem, som gik indtilbens. Men at gøre sig udtilbens i den betydning, som bruges om Enhedslisten, betyder at optræde stædigt og modvilligt som et dyr, der spærrer benene fra hinanden for at stritte imod. Det andet ord med u- er uladsiggørligt, som gerne bruges i angreb på punkter i Enhedslistens partiprogram. Det hjemmelavede ord blev lanceret af forfatteren Soya i et indlæg i Berlingske Tidende i 1936. Sådan sneg det sig ind i sproget (i øvrigt uden at gøre sig udtilbens), og det har i årevis været at finde i Retskrivningsordbogen.

Floskel. De gamle romere havde et ord, som hed flosculus, og det er oprindelsen til floskel og betyder egentlig en lille blomst. Ordet blev også brugt om sprogblomster. Det hed sig, at når man i mere pynteyge tider end nu ville maje sit sprog lidt ud, skulle man sætte en flosculus eller to ind. Det var åndfuldt (sexet?), når mænd kunne udtrykke sig i blomstersprog i amourøs sammenhæng.
At sige noget i forblommede vendinger betød oprindeligt det samme – at udtrykke sig blomstrende. Senere har det fået en mere odiøs klang og betyder i dag nærmest dunkelt, uklart, svævende og krukket.

Farting. USAs forhenværende præsident Lyndon B. Johnson sagde om Gerald Ford, da han tiltrådte præsidentembedet, efter at Nixon i hast havde måtte forlade det: Han er så dum, at han ikke på samme tid kan gå og tygge på tyggegummi. Denne stærkt redigerede version er efterhånden blevet gængs, når den citeres. Men det er ukorrekt. Lyndon B. Johnson var fra Texas og vaskede ikke sin mund med sæbe hverken før eller efter. Så den sande version er: ”He can’t fart and chew gum at the same time”.