Danske sange for fuld kraft

Sange OK

 

Året 2018 i Journalisternes Veteranklub blev indledt med et særdeles aktivt møde. Med Georg Metz som den inspirerende og informative foredragsholder over emnet danske sange igennem et par århundreder, trykkede veteranerne sangstemmerne godt og grundigt af i et kraftfuldt kor ledsaget af Mogens Bähnckes spil på flygelet.

Det var fjerde gang Georg Metz, der med sin store historiske og litterære viden, fortalte baggrundshistorier til et smukt udvalg af kendte sange fra Højskolesangbogen lige fra ”Danmark dejligst vang og vænge” skrevet i 1685, før nogen tænkte på nationalstaten Danmark, via Der er et yndigt land, Dengang jeg drog af sted til Som en rejselysten flåde. Musikken til sidstnævnte sang blev komponeret til forfatteren Helge Rodes skuespil ”Moderen” skrevet i anledning af Genforeningen i 1920. Johannes V. Jensen skrev næsten samtidig i sin Danmarkssang Hvor smiler fager den dansk kyst. Den var et led i en tale, han holdt på Kalø Slotsruin for dansk-amerikanere i 1925.

2018 Foto Peter Høvring.2 OK

Georg Metz og Mogens Bähnckes. Foto: Peter Høvring.

Alle de valgte sange var gode gamle kendinge, som mange fra barnsben har lært udenad i skoletiden – uden at indholdet i teksterne dengang rigtig sivede ind – og senere sunget igen og igen. Alt dette satte Georg Metz på fortræffelig vis på plads i en politisk og historisk sammenhæng både med underholdende og historiske informationer krydret med anekdoter om forfatterne og folk omkring dem. Samtidig bidrog han med egne informative og muntre kommentarer. Hvem skrev sangene, hvorfor og i hvilke anledninger.

Med Georg Metz’ sædvanlige korrekte og elegante sprogbrug lod han også sine ind imellem personlige uelskværdige meninger komme til udtryk. Jævnligt forstærket med et pynteligt lille sgu, når han ikke kunne skjule sin dannede mening om, at visse sangtekster ikke fortjente populariteten.

IMG_1015Men uanset hvad: Sangene er i dag en del af den værdifulde danske sangskat. Vi elsker dem og kan dem næsten udenad. Veteranernes lod røstene lyde klart og fyndigt til flygelets toner. I de følsomme tekster øgedes sangkraften betydeligt, og Georg Metz var ikke utilbøjelig at mene, at i følsomme sange som Der er ingenting, der maner, kunne vi godt have givet den ekstra gas.

                                                                          Referat: Karen Fredslund Ellegaard

Sange udvalgt af Georg Metz:
Danmark dejligst vang og vænge
Tekst: Laurids O. Kock, omkr. 1685
Melodi: P. E. Rasmussen, 1811

Der er et yndigt land
Tekst: Adam Oehlenschläger, 1823
Melodi: H. E. Krøyer, 1835

Moders navn er en himmelsk lyd
Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1837
Melodi: Henrik Rung, 1846

Det var en sommermorgen
Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1850
Melodi: P. A. Heise, 1864

Dengang jeg drog af sted
Tekst: Peter Faber, 1848
Melodi: E. Horneman, 1848

Venner ser på Danmarks kort
Tekst: Chr. Richardt, 1889
Melodi: N. K. Madsen-Stensgaard, 1906

Det haver så nyligen regnet
Tekst: Johan Ottosen, 1890
Melodi: Dansk folkemelodi

Der er ingenting der maner
Tekst: Axel Juel 1915
Georg Rygaard 1917

Som en rejselysten flåde
Tekst: Helge Rode, 1920
Melodi: Carl Nielsen, 1920

Hvor smiler fager den danske kyst
Tekst: Johannes V. Jensen, 1925
Melodi: Oluf Ring, 1935

Her har hjertet hjemme
Tekst: Otto Gelsted, 1940
Melodi: Svend Erik Tarp, 1940