Den barske, men følsomme ulan

Victor Andreasen kom af beskedne kår, men dog fra et hjem hvor der blev læst og gået i kirke – den katolske inde i Silkeborg. Og det katolske fulgte ham livet igennem.

Den overordentlig godt begavede Victor gjorde det godt i skolen, og med hjælp fra blandt andre en katolsk pater blev det også til eksamen fra det fine Th.Langs Gymnasium. Hans cand.polit. eksamen førte ham blandt andet til stillingen som kontorchef i Industrirådet – en post Sven Ove Gade overtog efter ham. Og det skulle så også blive Gade, der overtog chefredaktørposten på Ekstra Bladet efter Victor.

Victor Andreasen gik fra en stilling som afdelingschef i Udenrigsministeriet til Ekstra Bladet – han var ellers stillet departementchefens stol hos statsminister Jens Otto Krag i udsigt.

Victor Andreasens fornøjelse ved provokation, hans næse for politik og hans fornemmelse for, hvad læserne af EB kunne ønske, kompenserede i høj grad for hans egentlige journalistiske faglighed. Sven Ove Gade fortalte blandt andet, hvordan Victor Andresen ved et redaktionsmøde sprang op og forlangte “flere bare kællinger i avisen” (et forlangende der absolut blev indfriet)

UlanenOgså Victor Andreasens ægteskab med Tove Ditlevsen fortalte Gade om. Et ægteskab, en kærlighed, som han bar med sig hele resten af livet. Og som også viste sider af Victors følsomhed og af en omsorg, der for andre ville være nok så svær at udvise.

Det er nu 13 år siden, Sven Ove Gade fik udgivet sin store biografi, “Ulanen”, om Victor Andreasen. Den er værd at få fat i og så fordybe sig i portrættet af en af dansk presses store redaktører og på et vist tidspunkt Ekstra Bladets redningsmand.                                NI