Kategoriarkiv: Arrangementer

Kommende arrangementer

Hun forudsagde pandemien


I 2017 udgav forfatteren Hanne Vibeke Holst romanen ”Som Pesten”. Lidet anede hun, at bogen nærmest profetisk forudsagde den udvikling, vi og hele verden har været igennem det sidste halvandet år. Mange af os stødte i bogen for første gang på ordet pandemi. Nu, fire år efter bogen udkom, besøger Hanne Vibeke Holst Journalisternes Veteranklub, hvor hun fortæller om bogens tilblivelse, om sin research og da hun også er journalist, giver hun sin vurdering af mediernes dækning af Covid 19 og hvad deraf fulgte.

Det er i Journalisternes Veteranklub torsdag den 11. november kl. 14 i Bethesda i Rømersgade. Mere om tilmelding senere.

Op af muddergrøften


Vi kan det i søvne: Journalister skal grave og skovle problemer op. Men er det nok at stå dér i muddergrøften og være småsur? Trænger vi til nye værktøjer? Og skal vi bidrage med løsninger, når noget ikke duer? Tidligere DR-journalist og vært i P1’s “Mennesker og medier” Kurt Strand lægger op til diskussion om vores fag; han er fra august i år til juni næste år én af 12 fellows på Constructive Institute på Aarhus Universitet, som gen- og nytænker journalistikken med bl.a. koncepter for en mere dialogsøgende offentlig debat. Kom og hør Kurt Strand.

Det er i Journalisternes Veteranklub fredag den 26. november kl. 11 i Bethesda i Rømersgade. Mere om tilmelding senere.

Så er der julefrokost

Og denne gang ligesom sidste år i Skovshoved Sejlklubs Restaurant med den smukkeste udsigt over Øresund.
Onsdag den 4. december
Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund

Kl. 11.30 mødes vi til en velkomstdrink.
Kl. 12 er der så julebuffet

Menu
Gammeldags modnede sild, stegte sild, sennep, dild og rødløg karrysalat og smilende æg står parat på bordene. Alle øvrige fiskeretter serveres samtidig med silden og står på buffeten – og det er luksusrejer, smilende æg og mayonnaise, gravad laks med rævedressing og, selvfølgelig, rødspættefileter med cremet pickles og citron.

Vi fortsætter så med Gråsten unghane, svampemayo og bacon, leverpostej med ristede svampe, frikadeller og syltede agurker, roastbeef, pickles og peberrod, gammeldags and, æbler og svesker og selvfølgelig ingen julefrokost uden gris med svær og rødkål. Og så videre til to slags ost, oliven og sprødt.

For at sulten derefter kan stilles serveres der risalamande med syltede sommerkirsebær. Og der er naturligvis mandelgaver.

Prisen for al denne herlighed er 300 kr. pr. person for julebuffet og det inkl. 1 glas bobler eller hyldeblomst, 1 genstand (øl, vin, vand) samt stempelkaffe og te.
Øvrige drikkevarer bestilles og afregnes individuelt i restaurantens bar.

Tilmelding: Du/I er tilmeldt, når vi har registreret indbetalingen på 300 kr. pr. person. Beløbet bedes indbetalt til klubbens bankkonto: reg.nr. 1551 kontonr. 6032729. Har du problemer med computerbetaling – så kan du ringe til kassereren Annette Hartung tlf: 2657 3854 eller skrive en mail: annette@hartung.it.

Vejen til Skovshoved Sejlklub:
Bus: Den nye linje 23 har forbindelse til flere S-togslinjer, Kystbanen ved Hellerup St. og Klampenborg St., Cityringen, den eksisterende metro samt InterCity- og regionaltog ved Østerport St. og Hovedbanegården. Linje 23 har busforbindelse gennem det centrale København og vil desuden give busbetjening langs Strandvejen nord for Svanemøllen Station. Stå af ved stoppestedet Søndre Havnevej og gå ned ad denne til Skovshoved Havn. Bussen kører 2 gange i timen.

S-tog: Tætteste S-station er Ordrup. Herfra er der en spadseretur på ca. 20 min.
P-plads: Lige nord for sejlklubben med indkørsel fra Kystvejen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der var engang på Vestegnen …

Mød den tidligere borgmester I Ishøj

Per Madsen. Foto: Peter Kay

 

 

 

 

 

 

Per Madsen var en populær borgmester i Ishøj, hvor han personligt ved flere kommunalvalg fik over halvdelen af samtlige afgivne stemmer. Hans advarsel mod for høj procent af indvandrere på Vestegnen gjorde ham forhadt blandt tilhængerne af det multikulturelle samfund. Ishøjs befolkning tæller over 35 procent indvandrere.

Hans ihærdighed for at få landspolitikerne til at forstå alvoren af de mange udlændinges invasion til Danmark og de konsekvenser dette ville medføre prellede fuldstændig af på Borgen.

Socialdemokratiets daværende partiformand Svend Auken var engang blevet helt gal i skralden og udbrød: ”Er der ingen som kan stoppe den ustyrlige borgmester ude i Ishøj?”.

Først da Helle Thorning Schmidt blev formand for Socialdemokratiet, blev Per Madsen mere populær blandt de socialdemokratiske landspolitikere. Helle Thorning Schmidt er opvokset i Ishøj.

De seneste mange år har en stor del af landspolitikerne sagt: Bare vi havde hørt efter hvad Per Madsen sagde, så havde vi ikke haft alle de bekymringer med udenlandske statsborgere.

Udtalt af den første valgte Fremskridtsmand i kommunalpolitik Kaare Prien:
”Jeg havde fra begyndelsen af min politiske karriere i Torlunde Ishøj Kommunalbestyrelse et udmærket samarbejde med Per Madsen, men vi var ikke enige mildes talt – Vi kunne derimod arbejde sammen på en konstruktiv måde. Per Madsen og jeg tilbragte mange timer sammen, og jeg lærte ham at kende som en egentligt umådelig tiltalende person – Nede på jorden – Skoende i skabet mand – han kaldte en skovl for en skovl og en spade for en spade – ham havde jeg respekt for og et virkeligt godt samarbejde med!”

Du kan møde Per Madsen
Onsdag den 18. september kl. 14
i ”Bethesda”, Rømersgade 17, 1362 København K
VELKOMMEN, gerne med ledsager!

KLIK HER FOR AT TILMELDE DIG
Evt. telefonisk tilmelding: 4030 3538 (Peter Kay)

 

 

 

Det er detaljen der gør det

Billedet hedder "Tømmer ved havnen", Nils Bjervig fortæller. Foto Nikolaj Ifversen.

Nils Bjervig ved billedet “Tømmer ved havnen”. Foto Nikolaj Ifversen.

 

Billedet hedder “Tømmer ved havnen”. Og det er til at se tømmer ligger i stabler, havnekranen anes i baggrunden, måske en bygning til venstre. Og så er der den lille, røde stribe – egentlig uidentificerbar. Men det er den, der gør det. Giver billedet betydning, stemning og bevæger os som tilskuer.
Det er den lille røde detalje der gør det. 

Foto: Finn Hillmose.

Nils er barnebarn af Immanuel Ibsen.
Foto: Finn Hillmose.

Og sådan var det også da medlemmer af Veteranklubben var på en udsøgt udflugt til Nivågaard Malerisamlingens udstilling af Immanuel Ibsen værker. Vort medlem Nils Bjervig viste rundt og fortalte om Ibsen, hans liv og hans værker. Og “detaljen” i den rundvisning var at Nils er barnebarn af Immanuel Ibsen. Det var derfor med viden om familien, om mange af billedernes historie og med baggrund i hans samling af Ibsens personlige papirer, breve og dagbøger.  

Det var detaljen “barnebarn”, der gav rundvisningen betydning, stemning og bevægede os i synet på Ibsens kunst. 

2017 Nils Bjervig. Malernes maler - Immanuel Ibsen. (22b) Fra Christianshavns Vold.

Immanuel Ibsen, “Fra Christianshavns Vold”.

Blot 57 år blev Immanuel Ibsen, men hans betydning for moderne dansk kunst kan ikke overdrives. “Malernes maler” er han kaldt, og det fordi han i sin private malerskole, i sine foredrag og siden de små skrifter “Ukendte selvfølgeligheder om Maleri” og “Det skyggeløse Maleri” inspirerede en generation af kunstnere. 

100 malerier og tegninger og en halv snes skulpturer i smukke og gennemtænkt nymalede rum udgør udstillingen. Den er åben indtil 7. januar 1918.                                                                                  NI

Foto: Finn Hillmose.

Vort medlem Nils Bjervig viste rundt og fortalte om Ibsen, hans liv og hans værker. Foto: Finn Hillmose.

 

 

 

 

 

 

 

2.5 kilo kulturhistorie

Foto Palle Hermund (2)

Scenekunsten består af det, som øret hører og det, som øjet ser.

Det er scenograferne, der tager sig af det visuelle. Og fordi vores medlem Ulla Strømberg (født 1950) ikke mente, at scenograferne altid får den fornødne opmærksomhed, brugte hun 7 år (og støtte fra 19 fonde) til at skrive det 2.5 kilo tunge værk “Nyere danske scenografer”, som hun 10. oktober præsenterede for 70 teaterinteresserede Veteraner.
Værket dækker gennem portrætter og samtaler 50 danske scenografer fra 1930 til i dag. Ulla Strømberg fortalt, at scenografer tidligere var anerkendte kunstnere, der fik selvstændige anmeldelser med efterfølgende udstillinger, er de
 i dag næsten usynlige. Derfor valgte hun at skrive sin bog, der er på 404 sider.
Ulla Strømberg, der er mag. art. i teaterhistorie, nævnte en række scenografer, der tidligt prægede den danske scenekunst. Blandt dem var “kongen” Svend Johansen, men også dramatikeren Kjeld Abell nævnes for fortæppet til sit egen skuespil “Melodien, der blev væk”. Hans ven, Helge Refn, var kendt både for sine plakater og sin scenografi. Erik Nordgreen blev kendt for sin scenografi til balletten “Etude”, men også Ricard Mortensen og Svend Wiig Hansen gjorde sig bemærket i det kunstneriske univers.
Foto Palle Hermund (1)Efter at have hyldet de gamle trofæer gik Ulla Strømberg over til at omtale en række nutidige scenografer, som hun finder får for lidt opmærksomhed. Blandt dem Per Kirkeby, der i 1996 skabte scenografien til “Svanesøen” og fik publikum til at undre sig over, at en svanesø skulle sådan ud. Ulla Strømberg, der er tidligere direktør for Teatermuseet i det gamle Hofteater, der ligger ved Christiansborg Ridebane, nævnte blandt de spændende nyere scenografer Kirsten Dehlholm. “Hun kan ikke overvurderes”, fastlog Ulla Strømberg. Kirsten Dehlholm gjorde sig først bemærket som skaber af de farverige kostumer, som hendes mand, Otto Sigvaldi bar, da han fra en barnevogn solgte egne digte på Strøget i København.
Ulla Strømberg nævnte som de nye også Lars Juhl, der stod for scenografien til Wagners “Ringen” på Aarhus Theater. Blandt næste generation af scenografer fremhæver hun Steffen Aarfing samt Marianne Nilsson og Camilla Bjørnvad. De sidste tog til Paris for at samle inspiration til “Gasolin”. Men først, da de var kommet hjem, gik det op for dem, at forestillingen skulle foregå i Metroen.
Ulla Strømberg savner flere farver i moderne scenografi,” Det er som alle skal optræde i grå jakkesæt”. Og så undrer hun sig over alt det vand, der strømmer på tidens scener, “Det er som om, alle skal være våde, men det klæder yngre skuespillere bedst at stå og være pjaskvåde – men de har til gengæld lettere ved at komme over forkølelsen”, siger hun.
Dronning Margrete har fået seks siden i bogen om moderne scenografer. Hun har især lavet scenografi til balletter bl. a. “Et folkesagn” på Det Kgl. Teater samt flere forestillinger på Pantomimeteatret I Tivoli. “De rigtige scenografer” så med liden agtelse på Majestætens frembringelser. Men endte med at gøre hende til æresmedlem af deres forening.
Ulla Strømberg var programmedarbejder I Danmarks Radio fra 1976 til 2002. Her arbejdede hun sammen med vores formand, Nikolaj Ifversen. Og hun brød sig bestemt ikke om hans stinkende cigarer. Men efter Ulla Strømbergs præsentation af sin bog, blev det til et røgfrit knus fra formanden, der også takkede for hendes inspiration i Veteranklubbens teaterkreds.                                                                LL
Læs resten

Mærsk Tårnet
– så smukt, så stort, så gavmildt

(2) MÆRSK TÅRNET - foto, bent paulsen.

Foto: Bent Paulsen.


På en blank og efterårsfrisk dag fik godt og vel et halvt hundrede veteraner tre gode oplevelser: At træde ind og op i det 75 meter og 15 etager høje Mærsk Tårnet ved Panum Instituttet, at se den frodighed af studenter- og forskningsliv som tårnet indbyder til og at få en kort, spændene og ret underholdende “forelæsning” om tandhygiejne.
 

(7) MÆRSK TÅRNET - foto, bent paulsen.

Overtandlæge Niels Christiansen. Foto: Bent Paulsen.

Det sidste først. Overtandlæge Niels Christiansen lagde ud i Mærsk Tårnets smukke, store auditorium med at fortælle om auditoriets imponerende muligheder når det gælder det audiovisuelle – hverken forelæsere eller tilhørere behøver mikrofoner, sådanne er nemlig spredt næste usynligt ud i rummet, så alle kan tale og blive hørt. Og dertil tre store skærme til at vise billeder eller video/internet. Auditoriet er opkaldt efter Niels Kaj Jerne der i 1984 som den femte dansker tildeltes Nobelprisen i medicin for sin forskning i immunologi.

Og så fik vi set billeder og hørt om tænder. I dag er det ved at være helt slut med at folk får gebis, når tænder falder ud. Nu hedder det implantater (prisen på sådanne blev dog ikke nævnt) og Niels Christiansen viste en spændende og særdeles instruktiv video fra mundhulen på en ung kvinde, som fik boret hul ned i kæbeknoglen for derefter at få skruet fundamentet til en ny tand fast. Nogle veteraner gøs andre kunne ikke få nok.

DSC_5158Halvanden milliard kroner har tårnet kostet, halvdelen doneret af A.P. Møller Fonden, og for de mange penge har Københavns Universitet (som angiveligt rangerer blandt verdens syv bedste universiteter, hvordan sådan noget eller måles) fået en bygning og en indretning af stor skønhed. Dertil en åbenhed for enhver som har lyst til at træde ind, se hvor smukt der er og evt. drikke en kop kaffe i kantinen. 

(5) MÆRSK TÅRNET - foto, bent paulsen.

Foto: Bent Paulsen.

Veteranerne var blandt de allerførste der fik lejlighed til en rundvisning i Mærsk Tårnet efter det blev indviet i januar. Og taget i brug er det sandelig. Selvom det var hen på eftermiddagen vi var på besøg, var der masser af studerende der havde slået sig ned med deres laptop, bøger og noter. Der var flere der sukkede – var man blot studerende i dag.

Hvis du vil vide mere om Mærsk Tårnet kan du gå ind på www.maersktaarnet.ku.dk – der er masser af informationer, og det er også dér du kan få en virtuel rundtur i store dele af bygningen eller du kan melde dig til en ægte korporlig rundvisning.                                          NI

Den fantastiske udsigt fra toppen over Købehavn.

Den fantastiske udsigt fra toppen over Købehavn. Foto: Bent Paulsen.

thumbnail_(9) MÆRSK TÅRNET - foto, bent paulsen.

Alle har adgang til Mærsk Tårnets kantine som ligger med kig ud til Blegdamsvej. Foto: Bent Paulsen.

 

 

 

Vi venter på Trump

journalistveteraner_20170531-PHOV0253

Foto: Peter Høvrnig

En enorm usikkerhed om fremtiden, både i USA og resten af verden. Det var essensen af det scenarie som Kristian Mouritsen, Berlingskes netop hjemvendte Washingtonkorrespondent, ridsede op, da han onsdag den 31. maj fortalte i Veteranklubben om præsident Donald Trump og hans ”amerikanske revolution – version 2.0”.

På den ene side står det klart, at Trump ramte durk ind i de frustrerede amerikanske arbejderes sjæle med sine slogans om at føre USA tilbage til tidligere tiders storhed og støde ”the establishment” i Washington fra tronen. På den anden side har han endnu ikke kunnet levere et eneste resultat af betydning. Læs resten

Jens Bjerre:
Rejs langt væk – og langsomt

Peter-Bjerre (2)

Palle Hermund havde redigeret dagens filmindslag ud fra Jens Bjerres forslag. (Foto: Peter Høvring)

 

National Geographic og BBC masseproducerer fascinerende serier fra jordklodens fjerneste egne med uovertrufne nærbilleder af dykkende havørne, jagende søleoparder, og blodige flygtende pingviner. De er optaget gennem måneders anstrengelser af hærskarer af kamerahold med helikoptere, droner, satellitforbindelser, fjernstyrede undervandskameraer og sofistikerede digitale telelinser.
4. april 2017 mødte 80 af Veteranklubbens medlemmer en globetrotter af en anden type. Han tog ud ene mand med gammeldags filmkamera og notesbog i rygsækken. Stred sig op gennem bjergpas og halsbrækkende slugter i de mest afsides egne og mødte mennesker i fjerne, isolerede småsamfund. Talte med dem, filmede dem og bragte deres historier hjem til et Danmark, der hungrede efter ægte kontakt med den store verden udenfor. Læs resten

Kvindekamp og anekdoter

Kaare R. Skou om betydningsfulde kvinder i dansk politik

Kaare.1

Fotos: Finn Hillmose

Grevinde Danner var én af dem. Nina Bang en anden. Helga Pedersen og Bodil Koch ligeledes. Derimod kniber det lidt med fremragende kvindeskikkelser i nutidens politiske landskab, mener Kaare R. Skou: Helle Thorning-Schmidt var ”en af de største politiske skuffelser, vi har oplevet”. Pia Kjærsgaard er og bliver ”en lille indeklemt hjemmehjælper” trods sit høje job som folketingsformand. Marianne Jelved drev solid politik, mens Margrethe Vestager indtil nu mest har været ”en bremseklods” for andres politiske planer. Mette Frederiksen har mulighederne, men har indtil nu kun bevist, at man godt kan gå til højre, selvom man gik til valg på noget andet.  Og ”se på den sørgelige flok, hun støtter sig til”, f. eks. Henrik Sass Larsen! Læs resten

Et scoop i Veteranklubben


pet-politiken
Det var et scoop – som man siger blandt journalister – at Politikens chefredaktør, Christian Jensen, var gæst i Veteranklubben 12. oktober 2016. Mødet var planlagt i månedsvis, men 3 dage før blev Christian Jensen den danske medieverdens mest omtalte mand, da han besluttede at udgive en sektion til Søndags-Politiken med den forbudte bog ”Syv år med PET” og dermed trodsede byrettens fogedbud.

Fotos: Børge Egelund Jørgensen

Fotos: Børge Egelund Jørgensen

Christian Jensen lod forsamlingen vælge, om han skulle holde sig til den oprindelige aftale om at fortælle om sit skift fra chefredaktør på Information til Politiken – eller om vi skulle springe dagsordenen over og koncentrere os om ”Syv år med PET”.
Forsamlingens beslutning var let – det blev PET. Og stemningen blev ikke mindre spændende af, at Christian Jensen bad om at korte de planlagte 2 timer ned til 1½ fordi – som han sagde: ”Jeg bliver hentet kl.16; jeg ved endnu ikke helt af hvem…”
Vi slap chefredaktøren fri efter 1 time og 20 spændende minutter – og med sig fik han klubbens sædvanlige symbolske honorar: 3 flasker god rødvin, så han ikke behøver kun at være på vand og brød, hvis det er dén risiko, han er ude i… og så var der i øvrigt stort bifald i forsamlingen, da en mødedeltager tilbød at stille sig i spidsen og få de 70 deltagere til at klappe ham ud af salen, hvis han skulle blive hentet på stedet. Læs resten

En bladsucces og et liv på kanten

husforbiPreben Brandt er ikke bange for journalister. Tværtimod taler han meget gerne med dem, så siden han fik mobiltelefon i 1994 har han beholdt sit nummer – for han skulle jo nødig gå glip af en opringning fra medierne! Derfor stillede han også gerne op i Veteranklubben 6. oktober 2016 til en fortælling om sit liv, og interessen var stor – der var omkring 70 deltagere.

Preben Brandt har i hele sin voksentilværelse været optaget af de udstødte i samfundet. Derfor sørger han for at lukke vinduerne i sin bil, når han passerer Nordsjælland og de velhavende, for han vil nødig bruge sin arbejdskraft og uddannelse som psykiater på dem! Sådan lød en af hans mange slagfærdige bemærkninger, der gang på gang udløste reaktioner i salen.

brandtPreben Brandt blev psykiater i 1980 og voldsomt beæret over at få tilbudt et vikariat på forsorgshjemmet Sundholm (det viste sig senere, at 4 andre havde sagt nej!) Han skulle vikariere for en læge, der var meget væk pga. sygdom. Efter nogle uger håbede Preben Brandt næsten, at lægen blev mere syg, så han kunne overtage stillingen! – og det skete. Dermed havnede han på Sundholm som sin mor. At hun havde ophold dér fra 1933 er noget, Preben Brandt først har fortalt om i de seneste år. Hun var ikke en god mor, vanskelig og jamrende og beklagede sig altid, også over Sundholm. Og det forstod Preben Brandt godt, da han blev ansat, for systemet var nedladende over for beboerne, og personalet fik endnu større udfordringer fra omkring 1990, da klientellet forandrede sig til yngre mennesker, 30-50 år, med store alkohol- og stofmisbrugsproblemer. Læs resten

Vi er en rumfartsnation

Linden-Vørnle er astrofysiker 2016 feb (1)

Astrofysikeren Michael Linden-Vørnle fra det nationale rumforskningsinstitut DTU Space havde svært ved at skjule sin stolthed over den danske indsats. Foto: Finn Hillmose

 

Dansk rumforskning bidrager til mange internationale projekter

Det er ikke kun astronauten Andreas Mogensen, der gør Danmark til en rumfartsnation. Danske forskere og teknikere leverer vigtige bidrag til tidens rumprojekter og gør os – trods landets lidenhed – til en vigtig brik i kampen for at lære mere om de kræfter, der styrer universet.  Astrofysikeren Michael Linden-Vørnle fra det nationale rumforskningsinstitut DTU Space havde svært ved at skjule sin stolthed over den danske indsats, da han fortalte om ”Danmark som rumfartsnation” den 29. februar 2016. Læs resten

Juristen, journalisten, politikeren

 

Torsdag den 21. januar 2016 kl. 14 i “Bethesda”

¯stre landsret

Bjørn Elmquist – han får mediernes opmærksomhed i kontroversielle sager.

Jurist, journalist, politiker – Bjørn Elmquist har kunnet sætte mange titler på sit visitkort i sin 77-årige levetid, fx også: Formand for Retspolitisk Forening (siden 2004) – og tidligere: Bestyrelsesformand for Amnesty International i Danmark og bestyrelsesmedlem i Center for Menneskerettigheder.

Efter cand. jur.-eksamen i 1963 blev Bjørn Elmquist rådgiver i Studentersamfundets Retshjælp. 1964 blev han ansat i Udenrigsministeriet og var 1967-70 i den danske EF-mission i Bruxelles. 1971-76 EF-korrespondent for DR og 1976-79 journalist på TV-Avisen. Desuden har Elmquist været kommentator i Weekendavisen, Kristeligt Dagblad og Information.

Han begyndte sin politiske karrriere i 1979 som folketingsmedlem for Venstre, skiftede i 1990 til Det Radikale Venstre og var MF’er for dem fra 1994, men blev ikke genvalgt i 1998, så i en alder af 60 år vendte han tilbage til juraen, fik møderet for Højesteret i 2007 og er blevet kendt for sager med stor offentlig opmærksomhed, fx: Sagen om lægen Elisabeth Wæver for brandstiftelse og mord. Terrorsagen fra Vollsmose. Sagen om efterretningsagent Frank Grevil. Sagen mod Roj TV og senest udvisningssagen om Gimi Levakovic, kendt fra TV2-udsendelserne “Sigøjnerbossen og hans berygtede familie”.

Så der vil være meget at lytte til og spørge om, når vores tidligere kollega er gæst i Veteranklubben torsdag den 21. januar 2016.

En ”fed” dag i Veteranklubben

Jørn Lund ref (4)

Fotos: Claus V. Jakobsen

Der bliver sagt mange sure ord om udviklingen i det danske sprog, især fra os ældre – men når ”problemstillingerne” (et ”forbudt” og forslidt modeord) bliver behandlet af Jørn Lund, er debatten ikke sur, men morsom, oplysende og underholdende.
Det oplevede vi mandag den 16. november 2015 ved et møde. der trak så mange tilhørere (125), at vi måtte rykke fra vores normale klublokale i ”Bethesda” til det meget store festlokale. Læs resten

En god politiker er klog og kedelig

Bertel Haarder (2)

Foto: Nikolaj Ifversen

Bertel Haarder er kendt som en slagfærdig, diskussionslysten og humoristisk debattør. Han levede op til sit ry i Veteranklubben 18. marts 2015 med 85 deltagere. I 40 år har Haarder været et kendt ansigt i dansk politik. Det kunne være gået anderledes, for han fik tilbudt stillingen som forstander på Askov Højskole og ville gerne, men familien sagde nej, afslørede han.

Der er sket meget i Bertel Haarders tid, også i forholdet mellem politikerne og pressen, fx fortalte han, at en opgørelse viser, at der siden 2006 har været flere journalister (spindoktorer m.m.) til at ”fodre” journalisterne på medierne med stof, end der er journalister på medierne til at tage imod stoffet!

Samtidig kører medierne døgnet rundt på mange platforme, så man risikerer at være sidste gæst i ”Deadline” ved 23-tiden og at skulle være til rådighed igen som første gæst i Radioavisen kl. 6. Det gælder ikke mig, sagde Haarder. Mit vækkeur står til kl. 6.45, og jeg tager ikke telefonen inden! Men ellers gælder det jo generelt om at komme på med det samme, så man kan sætte dagsordenen.
(Læs videre på side 2)

Den barske, men følsomme ulan

ToveogVictor

“Du skal være ulan” sagde Victor Andreasens mor til sin søn. Og ganske rigtigt, Victor blev en slag ulan, en lansebærende polsk ryttersoldat. Men de felttog, Victor Andreasen mestrede, udgik fra Ekstra Bladets redaktion i Vester Voldgade. Og fjenden var hverken russere eller tyskere. Det var dem, han betragtede som svindlere, opblæste narrehatte og almindelige middelmådigheder.

gadeFå pressefolk kender og har kendt Victor Andreasen så godt som hans gamle kollega og ven Sven Ove Gade. For mere end 100 veteraner fortalte han 17. februar 2015 i næsten to timer om denne store skikkelse og på det nærmeste myte i dansk presse. Victor Andreasen – en elegant, til tider barsk, sprænglærd, følsom chefredaktør for Danmarks frækkeste dagblad.
(Læs videre på side 2)

”Idealisten” – lige en film for os…

 

Thomas Bo Larsen (dødsmærket thulearbejder), Søren Malling (Marius Schmidt) og Peter Plaugborg (Poul Brink) sammen med instruktør Christina Rosendahl under optagelserne til ”Idealisten”.

Thomas Bo Larsen (dødsmærket thulearbejder), Søren Malling (Marius Schmidt) og Peter Plaugborg (Poul Brink) sammen med instruktør Christina Rosendahl under optagelserne til ”Idealisten”.

3. februar 2015 – to måneder før premieren i biograferne – fik 130 medlemmer af Veteranklubben mulighed for at se spillefilmen ”Idealisten”.

Det var en oplevelse, dels fordi filmen fortæller – ind imellem bevægende – om vores kollega, Cavling-prisvinderen Poul Brink, dels fordi handlingen er bundet sammen med historiske klip, der er en revy over dramatiske højdepunkter i det liv, vi har levet: Atombombe-prøvesprængningerne, anti-atommarcherne, Den kolde Krig, Ungarn-opstanden osv. – og først og fremmest dén begivenhed, vi alle husker, og som er baggrund for filmen: Flystyrtet på Grønland i 1968 med et amerikansk B52, armeret med 4 atombomber på vej til Thulebasen – på et tidspunkt, hvor politikerne havde garanteret, at A-våben ikke måtte være på dansk jord
(Læs videre på side 2)

Danmarks største mediehus
giver overskud til et godt formål

Koncernchef Steffen Kragh. Fotos: Finn Hilmose

Koncernchef Steffen Kragh. Fotos: Finn Hilmose

Egmont er Danmarks største medievirksomhed og superkommerciel. Koncernchef Steffen Kragh gav 75 veteraner hele historien 6. januar 2015 – lige fra begyndelsen i 1878, da sønnen af en enlig mor startede virksomheden, til den glitrende verden i dag med 12 mia. i årlig omsætning og udgivelser på alle platforme fra trykte medier til biograflærreder, tv, tablets, computere og mobiltelefoner.

Det fine ved Egmont er, at det kommercielle går hånd i hånd med et ædelt formål, nemlig via Egmont Fonden at hjælpe børn og unge, der har behov for det.

”We bring stories to life” er koncernens motto. Steffen Kragh tøver ikke med at kalde virksomheden for en industri, en medieindustri, der på alle sine områder vil være bedst i indhold, fleksible til omstilling i en turbulent medieverden og teknologisk stærke nok og på forkant til at klare udfordringerne.
(Læs videre på side 2)

Julefrokost 2014 i Dyrehaven

DJjul2014 (5)

Fotos: Finn Hillmose

DJjul2014 (2)Julen er traditionernes fest, siger man – og man kan i hvert fald sige det om Veteranklubbens julefrokost. Her er der hvert år et par quizzer, en sang digtet til dagen (og akkompagneret af Hans Henrik Holm), risalamande med mandelgaver – og en meget hyggelig stemning i gode omgivelser, ikke mindst ved julefrokosten 2014 i Peter Lieps Hus i Dyrehaven. Den var en fin anledning til at mødes for sidste gang i år og ønske hinanden god jul, og et rekordstort antal gjorde det – vi plejer at være omkring 80. Denne gang var der omkring 100.

DJjul2014 (4)

Under frokosten blev det afsløret, at ”Fremtidsquiz 2014” var vundet af Poul Damgård med 17 rigtige af 20 spørgsmål (Lis Lipschitz og Mette Eeg havde samme høje antal) – og julefrokostens aktuelle quiz med 20 spørgsmål om årets gang i medierne blev vundet af Abat Muttalip (efter lodtrækning med Poul Erik Magnussen; begge havde 12 rigtige)

God fornøjelse, hvis du har lyst til at prøve quizzen. Både spørgsmål og svar står her på hjemmesiden under ”Quizzer”, og sangen kan du se under ”Sange”.                  BEJ

IMG_0208  DJjul2014 (8)

DJjul2014 (6)

 

Venstre snakker Løkke-bogen op

JakobKvist

Jakob Kvist havde taget seks af sine udgivelser med som udgangspunkt for en meget levende beretning om, hvad hans forlag tilbyder. (Foto: Anker Tiedemann)

Fornøjeligt møde med ”klassens frække dreng”
i forlagsbranchen, Jakob Kvist, fra People’s Press

Mandag den 1. december 2014 udkommer den længe ventede bog om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på People’s Press i samarbejde med B.T.
”Forventningspresset er stort”, fastslog forlagsdirektør Jakob Kvist på et meget aktuelt møde – en lille uge før udgivelsen – i Veteranklubben tirsdag den 25. november med 90 deltagere.
”Venstre har blandt andre forsøgt at snakke bogen op siden maj, og det er vel sket i et forsøg på at få bogen til at lande tungt, hvis ikke den måtte leve op til forventningerne”.
Jakob Kvist ville overhovedet ikke løfte sløret eller antyde, hvad bogen indeholder. ”Der har været en del kritiske breve fra advokater, men der er ikke noget krav om fogedforbud”, understregede forlagsdirektøren.
Bogen er skrevet at to journalister fra B.T. og bliver foreløbig trykt i 10.000 eksemplarer.
(Læs videre på side 2)

”Totaloplevelse” i Det kgl. Teater

Kgl.teaterTekst & foto: Børge Egelund Jørgensen

Begrebet ”Totalteater” fik en drejning til ”Totaloplevelse”, da Det kgl. Teaters chef, Morten Hesseldahl, stod frem på Lille Scene” 3. november 2014 og fortalte for 60 journalistveteraner.

Det skal, selvfølgelig, være en oplevelse at se forestillingerne, men det er ikke nok. Du skal kunne finde en P-plads, og ”feel good”-oplevelsen i teatret skal være der lige fra det øjeblik, du går ind ad svingdøren til foyeren og får opmærksomhed af kontrollører, restaurantpersonale osv. – så det er ikke overraskende, at den nye teaterchef trods tusinde gøremål også har været rundt i Skuespilhuset med arkitekten og spurgt, om hun fx kan skaffe bedre belysning på toiletterne, for de næsten mørklagte rum er en af de ting, der ødelægger publikums ”totaloplevelse” af en aften i Det kongelige.
(Læs videre på side 2)

Er der en fremtid
for den trykte avis?

EkstraBladetSalen

Debatmødet i Park Bio om ”Ekstra Bladet – uden for citat” satte deltagerrekord
i Veteranklubbens 34-årige historie med 180 tilmeldte. Fotos: Anker Tiedemann

EkstraBladet
Poul Madsen, chefredaktør på
Ekstra Bladet de seneste 7 år.

Pik og patter, sensationer og afsløringer er en del af Ekstra Bladets image. Det siger chefredaktør Poul Madsen, og det er vel ingen større overraskelse. Men til gengæld overraskede han i Veteranklubben 23. oktober 2014 med at fortælle, at en netside på Ekstra Bladet om Cuba-krisen har været en af de mest besøgte. Altså: Seriøst indhold kan glide ned med sladder og underholdning, der giver mange klik – og summen af regnestykket er, at nettet skal være EB’s redning.

Med satsningen på nettet prøver vi at udvise ”rettidig omhu”, sagde Poul Madsen. Målet var 8.000 betalende netabonnenter inden udgangen af 2014. Men allerede da han var gæst i Veteranklubben, var der 23.000. I 2015 ventes tallet at være 50.000 og i 2016: 100.000 – og da skal netavisen give overskud. Foruden de betalende er der masser af læsere til det gratis stof, så Ekstra Bladet er den mest brugte medienetside i Danmark.
(Læs videre på side 2)

Folkeskolen i sjov og alvor

IMG_6420  IMG_6424
Mødelokalet i ”Bethesda” er hyggeligt med rødternede duge og levende lys på bordene, når der er ”Veterancafé” med et af vore egne medlemmer som oplægsholder. Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

IMG_6439

En af deltagerne havde taget et æble med til Thorkild Thejsen. I gamle dage fedtede man på dén måde for sin lærer (på nettet under ”Frikvarter” kan du læse flere råd om at fedte og dermed måske score en bedre karakter) Thorkild Thejsen optrådte i en Leonard Cohen-T-shirt og brugte citater af ham.

Små knaldperler, sjove bemærkninger og pudsige episoder var der en del af, da Thorkild Thejsen i Veteranklubben 29. september fortalte om Folkeskolen, som her i efteråret 2014 har 200 års jubilæum. Eksempler:
* Thorkild Thejsen interviewede grønlandske skoleelever om, hvad der kendetegner en god lærer. Svar: ”At han er ædru!”
* En historiker skrev en indviklet tekst, som Thorkild Thejsen skrev om og sendte til godkendelse. Svar: ”Nu er det let at læse – men det der står er forkert!”
* Lærernes årlige kongres er ikke ligefrem sexet at skrive om, så da Thejsen så ”Ude og Hjemme” i en kiosk, tænkte han: Vi pepper vores blad, ”Folkeskolen”, op med sådan en forside. Dén uge måtte man eftersende 800 eks. til abonnenter, der var kommet til at smide bladet væk, fordi de troede, at et ugeblad var dumpet ind ad brevsprækken ved en fejltagelse!
* En forside med to nøgne mennesker (illustration til seksualundervisning) medførte bl.a. en opringning fra en katolsk præst. Han havde ganske vist ikke set bladet, kun hørt om det. Thorkild ville sende bladet, så de kunne diskutere på et mere solidt grundlag, men præsten takkede nej, for han ville ikke se mand/kvinde i en intim situation. Thorkild svarede: ”Det er det heller ikke – det er to kvinder…” Og bad præsten om at få bladet tilsendt!
(Læs videre på side 2)

Man har et standpunkt…

Jens_Otto_Krag_696011a[1]b

Jens Otto Krag levede i to verdener, fortalte hans gamle kampfælle. Fotos: Finn Hillmose

Kjeld Olesen trak fuldt hus til sit foredrag om
Jens Otto Krag på den tidligere statsministers 100-årsdag

Fremtidens Danmark.
Det røde Kabinet.
OMS’en.
Helhedsløsningen.
Medlemskabet af EF.

Det var de store forandringers tid, da Jens Otto Krag var statsminister og førstemand i dansk politik i syv år i 1960-erne og 70-erne. En af hans håndgangne mænd, tidligere forsvars- og udenrigsminister Kjeld Olesen, tegnede den 15. september 2014 på Krags 100-årsdag et nuanceret portræt af den socialdemokratiske leder, som han betegnede som den største politiske skikkelse i Danmark i det 20. århundredes sidste halvdel – på højde med Stauning i århundredets første halvdel.
Over 100 havde tilmeldt sig, og ”Bethesda”s mødesal var myldrende fuld af spørgelystne journalistveteraner. Mange af tilhørerne havde kendt Jens Otto Krag personligt, og adskillige andre havde været i berøring med ham i faglig sammenhæng. For en hel del af dem var det vinkler på deres egne journalistiske historier, Kjeld Olesen kunne berette om.
(Læs videre på side 2)

Krigen i 1864 – i Tjekkiet
Snigpremiere på efterårets store dramaserie i DR

1864-i-billeder_195567_0[1] copy

Dramachef Piv Bernth, da hun lod 125 veteraner smugkigge 1. afsnit af ”1864”-serien i DR-Byen. Fotos: Finn Hillmose

Hvad gør man, når man skal producere en TV-serie om krigen i 1864 og landskabet omkring Dybbøl i de forløbne 150 år er plastret til med asfaltveje, lysmaster og villakvarterer?
Man flytter produktionen til Tjekkiet. Faktisk er kun et par minutter i indledningen til seriens 8 afsnit optaget på Dybbøl!

I Tjekkiet er der åbne vidder, hvor man kan bygge skanser og skyde dem sønder og sammen, opføre Dybbøl Mølle og brænde den ned igen – og leje 1.000 statister som soldater for småpenge, for Tjekkiet er internationalt kendt som et filmland, hvor man får alle muligheder for en billig penge.
(Læs videre på side 2)

3-stjernet oplevelse i Odsherred

(1) JV. SOMMER - UDFLUGT.ok

Fotos: Anker Tiedemann. Bent Paulsen. Jette Faurschou

Mae West var berømt for sin appetit på mænd og sagde engang: ”Af to mænd foretrækker jeg dem begge!” – og lige så svært må det være for de 75 deltagere i Veteranklubbens sommerudflugt 12. juni 2014 at vælge den bedste af dagens 3 oplevelser: Var det Swane-familiens kunstnerbolig i Plejerup? Vallekilde Højskole? Eller Dragsholm Slot? For alle 3 gjaldt, at mange fik lyst til at komme igen på et længere besøg, og det er vel det bedste ry, et sted kan få. Her skyldtes det ikke mindst 6-stjernede rundvisere alle 3 steder.
(Læs videre på side 2)

FN-Byen leverede varen

FN_bygning_02 anker

Fotos: Anker Tiedemann. Bent Paulsen. Claus V. Jacobsen

Hvert år er der to millioner piger under 14 år, der føder et barn. Mange af dem er blevet gift, mens de burde have lov til at leve og lege som børn. Når de bliver gravide, er det tit slut med skolegangen. Og under fødslen er der mange, der dør, fordi deres krop ikke er rede til en fødsel, eller fordi de ikke får ordentlig fødselshjælp.
I de 150 lande, som FN’s Befolkningsfond (UNFPA) arbejder i, får talrige børn en elendig start i livet, fordi deres mødre har sultet siden deres undfangelse, og de selv får for lidt at spise i de første leveår.
Sådan lød nogle af de barske realiteter fra lederen af fondens nordiske kontor, Pernille Fenger, da 80 fra Veteranklubben var på besøg i FN-Byen i Nordhavn 13. maj 2014.
Fonden beskæftiger sig med de mest intime forhold som teenagegraviditeter, barneægteskaber, seksuelt overførte sygdomme, prævention, omskæring af piger osv. Målet er, at alle skal have ret til selv at bestemme, hvornår de vil være gravide, så alle børn bliver ønskebørn. Vinklen er at se, hvordan vilkårene er for en 10-årig pige og prøve at forbedre dem.
(Læs videre på side 2)

Hvordan er det at være
socialdemokrat lige nu?

2014 Mogens Lykketoft.ok22

Fotos: Finn Hillmose

Er det dejligt at være socialdemokrat?

Lige nu er det nok svært at få et klart ja på det spørgsmål. I Veteranklubben 8. maj 2014 sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft (medlem af Socialdemokratiet i 50 år):
Det er i hvert fald spændende! – og begrundede svaret med, at der aldrig har været mere opbrud og uforudsigelighed. I min barndom var hver 3., der stemte på Socialdemokratiet, medlem hos os. I dag har vi kun 40.000 medlemmer, og mens vi før havde 80% kernevælgere, er tallet nu måske 20%.  Den direkte forbindelse mellem vælgere og politikere er blevet spinkel. Næsten alt går igennem journalisterne, og vi er afhængige af det billede, de ”store” medier tegner af os, selv om de sociale medier (Facebook, Twitter m.m.) udvikler sig hurtigt. Den politiske udvikling er dramatisk.Vi har ikke oplevet så store udsving siden ”jordskredsvalget” i 1973 med Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen.
(Læs videre på side 2)

Private medier vil
stække DR og TV2

2014 Christian Kierkegaard, Danske Medier (2)

Fotos: Finn Hillmose

Der er tradition for, at Veteranklubbens generalforsamling indledes med et aktuelt foredrag om medieverdenen. Og i 2014 – den 23. april – var foredraget mere aktuelt end nogensinde. Dagen før var kulturminister Marianne Jelved (R) sammen med Folketingets mediepolitiske ordførere gået i gang med et nyt medieforlig til erstatning for det, der blev indgået i efteråret 2012.
Veteranerne kunne høre, hvad den journalistiske direktør for Danske Medier, Christian Kierkegaard (billedet), havde af forhåbninger til forliget.
(Læs videre på side 2)

I bogstavernes brogede verden –
besøg på Det kongelige Bibliotek

IMG_2468

Fotos: Pia B. Funder

Det var 65 veteranjournalister med sans for ord og bogstaver, der 9. april 2014 besøgte Det kgl. Bibliotek, som siden 1999 har markeret sig i bybilledet med den usædvanlig tilbygning kaldet “Den sorte diamant”.
Bibliotekets direktør, Erland Kolding Nielsen, var som et barn, der glædede sig til at åbne et påskeæg, da han slog svingdøren op til bibliotekets skatte. Mange af veteranerne kunne skæve op til hylderne i bevidsthed om, at deres værker, takket være pligtafleveringen, er bevaret som en del af  “den trykte kulturarv”.
I virkeligheden er “Den sorte diamant” slet ikke en bygning – det er en bro, fortalte Erland Kolding Nielsen. Da arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen i 1993 vandt den internationale konkurrence om udvidelse af Det kgl. Bibliotek, var det uden en tilknyttet ingeniør; først da denne ekspertise kom til, blev det besluttet, at Diamanten skulle bygges som en bro, der holdes oppe af tre pyloner.
(Læs videre på side 2)

Den bedste hjælp
er menneskelig varme

Hygum (1)

Da Helle Bygum for fire år siden forlod TV-Avisen, trådte hun ind i en helt ny og barsk verden. Hun blev offerrådgiver i Hovedstadens Røde Kors. Og i en uge hver måned går hun konstant rundt med åben telefon for at være klar til at hjælpe folk i krise.
26. februar 2014 fortalte Helle Bygum i ”Bethesda” 40 af sine veterankolleger om tilværelsen som frivillig hjælper. De rødternede duge i ”Veterancafeen” stod i klar modsætning til de voldsomme problemer, Helle Bygum nu arbejder med. Alligevel kalder hun sin nye tilværelse for “det mest livgivende i mange år”.
(Læs videre på side 2)

DR’s ”vagthunde” om sprog og etik

(3) DR BYEN, 13.02.2014

I DR-Byen bliver besøgende budt velkommen af kunstværket ”Receiver”, som med sine antenner er 19 m højt, og skabt i rustfrit stål, der er poleret så blankt, at DR-Byen spejler sig i det. Den tyske kunstnergruppe Inges Idee står bag værket. Foto: Bent Paulsen                    Øvrige fotos: Børge Egelund Jørgensen

Millioner af danskere holder øje og øre med Danmarks Radio, og 2 er særligt opmærksomme, for de er ansat af DR som professionelle ”vagthunde”. Den ene, Martin Kristiansen, vogter over sproget. Den anden, Jacob  Mollerup, over etikken. 20. februar 2014 fortalte de i DR-Byen 90 veteraner om deres arbejde.

Martin Kristiansen har siden 2009 været  DR’s sprogredaktør. Dermed har han det overordnede ansvar for DR’s sprogpolitik, som i kontrakten med Kulturministeriet er beskrevet sådan: “At bevare og videreudvikle det danske sprog, så seere, lyttere og brugere oplever et korrekt og forståeligt dansk”.
(Læs videre på side 2)

”Aldrig i pressehistorien
har så mange læsere
haft så få trykkere
at takke for så mange aviser”

!cid_0

Fotos: Nikolaj Ifversen, Georg Laumann, Anker Tiedemann

Lad overskriften, dette forvredne Churchill-citat, være en cadeau til Dansk AvisTryk og ikke mindst til direktør Sven Togsverd og produktionsdirektør Flemming Pedersen, som på en iskold januaraften (22. januar 2014) gav et spændende og dybtgående indtryk af moderne avisproduktion.
(Læs videre på side 2)