Kategoriarkiv: Arrangementer 2014

Omtalerne af klubbens arrangementer er skrevet af:
AH: Annette Hartung ● BEJ: Børge Egelund Jørgensen ● CS: Claus Seiden ● IF: Nikolaj Ifversen
LI-Z og LL: Lis Lipschitz ● NBH: Niels Bjørn Hansen ● PH: Palle Hermund

Julefrokost 2014 i Dyrehaven

DJjul2014 (5)

Fotos: Finn Hillmose

DJjul2014 (2)Julen er traditionernes fest, siger man – og man kan i hvert fald sige det om Veteranklubbens julefrokost. Her er der hvert år et par quizzer, en sang digtet til dagen (og akkompagneret af Hans Henrik Holm), risalamande med mandelgaver – og en meget hyggelig stemning i gode omgivelser, ikke mindst ved julefrokosten 2014 i Peter Lieps Hus i Dyrehaven. Den var en fin anledning til at mødes for sidste gang i år og ønske hinanden god jul, og et rekordstort antal gjorde det – vi plejer at være omkring 80. Denne gang var der omkring 100.

DJjul2014 (4)

Under frokosten blev det afsløret, at ”Fremtidsquiz 2014” var vundet af Poul Damgård med 17 rigtige af 20 spørgsmål (Lis Lipschitz og Mette Eeg havde samme høje antal) – og julefrokostens aktuelle quiz med 20 spørgsmål om årets gang i medierne blev vundet af Abat Muttalip (efter lodtrækning med Poul Erik Magnussen; begge havde 12 rigtige)

God fornøjelse, hvis du har lyst til at prøve quizzen. Både spørgsmål og svar står her på hjemmesiden under ”Quizzer”, og sangen kan du se under ”Sange”.                  BEJ

IMG_0208  DJjul2014 (8)

DJjul2014 (6)

 

Venstre snakker Løkke-bogen op

JakobKvist

Jakob Kvist havde taget seks af sine udgivelser med som udgangspunkt for en meget levende beretning om, hvad hans forlag tilbyder. (Foto: Anker Tiedemann)

Fornøjeligt møde med ”klassens frække dreng”
i forlagsbranchen, Jakob Kvist, fra People’s Press

Mandag den 1. december 2014 udkommer den længe ventede bog om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på People’s Press i samarbejde med B.T.
”Forventningspresset er stort”, fastslog forlagsdirektør Jakob Kvist på et meget aktuelt møde – en lille uge før udgivelsen – i Veteranklubben tirsdag den 25. november med 90 deltagere.
”Venstre har blandt andre forsøgt at snakke bogen op siden maj, og det er vel sket i et forsøg på at få bogen til at lande tungt, hvis ikke den måtte leve op til forventningerne”.
Jakob Kvist ville overhovedet ikke løfte sløret eller antyde, hvad bogen indeholder. ”Der har været en del kritiske breve fra advokater, men der er ikke noget krav om fogedforbud”, understregede forlagsdirektøren.
Bogen er skrevet at to journalister fra B.T. og bliver foreløbig trykt i 10.000 eksemplarer.
(Læs videre på side 2)

Bøger med alvor og underholdning

IMG_6478b

”Bogcafeen”s tre medvirkende, fra venstre: Ole Rasmussen, Martin Kjær Jensen og Puk Damsgård bliver budt velkommen af Nikolaj Ifversen til det mest velbesøgte medlemsmøde i ”Bethesda” nogen sinde: 135 deltagere. Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

I invitationen til ”Bogcafé” 10. november 2014 lovede Veteranklubben både underholdning og alvor. Dét løfte blev opfyldt med to tredjedele dyb seriøsitet og en tredjedel, hvor der blev rundet af med et godt grin.

Ole Rasmussen stod for underholdningen. Han er ikke bare en finurlig skribent i Politikens ”At tænke sig”, men har også evnen til at underholde en forsamling – her med eksempler fra sin bog om småannoncer i Politiken i 125 år. De afspejler livet i Lidenland under og over dynen – det er simpelt hen sjov kulturhistorie i miniformat, ikke mindst med Ole Rasmussens supplerende kommentarer. Hans bog hedder ”Svend! Hvor har du gjort af mine trusser” – det er den fulde tekst til en af annoncerne, underskrevet B.S., og så må enhver tænke sig til, om de to får hinanden i enden.

Og nu til ”Bogcafeen”s to alvorligere indslag:
(Læs videre på side 2)

”Totaloplevelse” i Det kgl. Teater

Kgl.teaterTekst & foto: Børge Egelund Jørgensen

Begrebet ”Totalteater” fik en drejning til ”Totaloplevelse”, da Det kgl. Teaters chef, Morten Hesseldahl, stod frem på Lille Scene” 3. november 2014 og fortalte for 60 journalistveteraner.

Det skal, selvfølgelig, være en oplevelse at se forestillingerne, men det er ikke nok. Du skal kunne finde en P-plads, og ”feel good”-oplevelsen i teatret skal være der lige fra det øjeblik, du går ind ad svingdøren til foyeren og får opmærksomhed af kontrollører, restaurantpersonale osv. – så det er ikke overraskende, at den nye teaterchef trods tusinde gøremål også har været rundt i Skuespilhuset med arkitekten og spurgt, om hun fx kan skaffe bedre belysning på toiletterne, for de næsten mørklagte rum er en af de ting, der ødelægger publikums ”totaloplevelse” af en aften i Det kongelige.
(Læs videre på side 2)

Er der en fremtid
for den trykte avis?

EkstraBladetSalen

Debatmødet i Park Bio om ”Ekstra Bladet – uden for citat” satte deltagerrekord
i Veteranklubbens 34-årige historie med 180 tilmeldte. Fotos: Anker Tiedemann

EkstraBladet
Poul Madsen, chefredaktør på
Ekstra Bladet de seneste 7 år.

Pik og patter, sensationer og afsløringer er en del af Ekstra Bladets image. Det siger chefredaktør Poul Madsen, og det er vel ingen større overraskelse. Men til gengæld overraskede han i Veteranklubben 23. oktober 2014 med at fortælle, at en netside på Ekstra Bladet om Cuba-krisen har været en af de mest besøgte. Altså: Seriøst indhold kan glide ned med sladder og underholdning, der giver mange klik – og summen af regnestykket er, at nettet skal være EB’s redning.

Med satsningen på nettet prøver vi at udvise ”rettidig omhu”, sagde Poul Madsen. Målet var 8.000 betalende netabonnenter inden udgangen af 2014. Men allerede da han var gæst i Veteranklubben, var der 23.000. I 2015 ventes tallet at være 50.000 og i 2016: 100.000 – og da skal netavisen give overskud. Foruden de betalende er der masser af læsere til det gratis stof, så Ekstra Bladet er den mest brugte medienetside i Danmark.
(Læs videre på side 2)

Folkeskolen i sjov og alvor

IMG_6420  IMG_6424
Mødelokalet i ”Bethesda” er hyggeligt med rødternede duge og levende lys på bordene, når der er ”Veterancafé” med et af vore egne medlemmer som oplægsholder. Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

IMG_6439

En af deltagerne havde taget et æble med til Thorkild Thejsen. I gamle dage fedtede man på dén måde for sin lærer (på nettet under ”Frikvarter” kan du læse flere råd om at fedte og dermed måske score en bedre karakter) Thorkild Thejsen optrådte i en Leonard Cohen-T-shirt og brugte citater af ham.

Små knaldperler, sjove bemærkninger og pudsige episoder var der en del af, da Thorkild Thejsen i Veteranklubben 29. september fortalte om Folkeskolen, som her i efteråret 2014 har 200 års jubilæum. Eksempler:
* Thorkild Thejsen interviewede grønlandske skoleelever om, hvad der kendetegner en god lærer. Svar: ”At han er ædru!”
* En historiker skrev en indviklet tekst, som Thorkild Thejsen skrev om og sendte til godkendelse. Svar: ”Nu er det let at læse – men det der står er forkert!”
* Lærernes årlige kongres er ikke ligefrem sexet at skrive om, så da Thejsen så ”Ude og Hjemme” i en kiosk, tænkte han: Vi pepper vores blad, ”Folkeskolen”, op med sådan en forside. Dén uge måtte man eftersende 800 eks. til abonnenter, der var kommet til at smide bladet væk, fordi de troede, at et ugeblad var dumpet ind ad brevsprækken ved en fejltagelse!
* En forside med to nøgne mennesker (illustration til seksualundervisning) medførte bl.a. en opringning fra en katolsk præst. Han havde ganske vist ikke set bladet, kun hørt om det. Thorkild ville sende bladet, så de kunne diskutere på et mere solidt grundlag, men præsten takkede nej, for han ville ikke se mand/kvinde i en intim situation. Thorkild svarede: ”Det er det heller ikke – det er to kvinder…” Og bad præsten om at få bladet tilsendt!
(Læs videre på side 2)

Smuttur til en landsdel
der koster os ½ mia kr. om året

Egon Clausen1

Formand Nikolaj Ifversen byder sin gode gamle kollega på P1 i mange år,
Egon Clausen, velkommen. Fotos: Børge Egelund Jørgensen

Et halvt hundrede medlemmer var på rejse i Sydslesvig i et par timer 25. september 2014. Ikke en fysisk rejse, naturligvis, men en fortælling som appetitvækker til Veteranklubbens efterårstur 7.-11.oktober 2014.

Egon Clausen3

Fortælleren var Egon Clausen, der har trawlet Slesvig-Holsten igennem i 3 år og samlet sine indtryk (og stærke meninger!) i bogen ”I grænselandet. Rejsebreve fra Sydslesvig”. Egon Clausen holder af landsdelen og dens mennesker. Men han er samtidig kritisk. Sydslesvig får ½ mia. kr. om året i støtte fra den danske stat. Er det pengene værd? De går bl.a. til:
– danske skoler, der ikke mindst besøges af tyske elever, fordi undervisningskvaliteten er høj
– danske museer, hvor der i snit kun er 3½ person på besøg pr. dag
– danske kirker med 24 præster, selv om menigheden kun tæller 6.000 (det svarer i Danmark kun til 2 præstestillinger)
– og til den berømte danske højskole Jaruplund, hvor undervisningen er på – engelsk!
Spørgsmålet er altså, om vi skatteborgere nord for grænsen får valuta for pengene, som i øvrigt medfører voldsomme skænderier mellem de dansksindede, fordi alle grupper slås for deres.

(Læs videre på side 2)

Man har et standpunkt…

Jens_Otto_Krag_696011a[1]b

Jens Otto Krag levede i to verdener, fortalte hans gamle kampfælle. Fotos: Finn Hillmose

Kjeld Olesen trak fuldt hus til sit foredrag om
Jens Otto Krag på den tidligere statsministers 100-årsdag

Fremtidens Danmark.
Det røde Kabinet.
OMS’en.
Helhedsløsningen.
Medlemskabet af EF.

Det var de store forandringers tid, da Jens Otto Krag var statsminister og førstemand i dansk politik i syv år i 1960-erne og 70-erne. En af hans håndgangne mænd, tidligere forsvars- og udenrigsminister Kjeld Olesen, tegnede den 15. september 2014 på Krags 100-årsdag et nuanceret portræt af den socialdemokratiske leder, som han betegnede som den største politiske skikkelse i Danmark i det 20. århundredes sidste halvdel – på højde med Stauning i århundredets første halvdel.
Over 100 havde tilmeldt sig, og ”Bethesda”s mødesal var myldrende fuld af spørgelystne journalistveteraner. Mange af tilhørerne havde kendt Jens Otto Krag personligt, og adskillige andre havde været i berøring med ham i faglig sammenhæng. For en hel del af dem var det vinkler på deres egne journalistiske historier, Kjeld Olesen kunne berette om.
(Læs videre på side 2)

Krigen i 1864 – i Tjekkiet
Snigpremiere på efterårets store dramaserie i DR

1864-i-billeder_195567_0[1] copy

Dramachef Piv Bernth, da hun lod 125 veteraner smugkigge 1. afsnit af ”1864”-serien i DR-Byen. Fotos: Finn Hillmose

Hvad gør man, når man skal producere en TV-serie om krigen i 1864 og landskabet omkring Dybbøl i de forløbne 150 år er plastret til med asfaltveje, lysmaster og villakvarterer?
Man flytter produktionen til Tjekkiet. Faktisk er kun et par minutter i indledningen til seriens 8 afsnit optaget på Dybbøl!

I Tjekkiet er der åbne vidder, hvor man kan bygge skanser og skyde dem sønder og sammen, opføre Dybbøl Mølle og brænde den ned igen – og leje 1.000 statister som soldater for småpenge, for Tjekkiet er internationalt kendt som et filmland, hvor man får alle muligheder for en billig penge.
(Læs videre på side 2)

En blå kasse med magisk indhold
– besøg i Bjørn Wiinblads hus

(6)

”Det blå hus” på Højskolevej 5 i Lyngby trænger til en ordentlig omgang. Renoveringen sker løbende, bl.a. for royalties fra det tyske firma Rosenthal, hvor Wiinblad var chefdesigner 1952-2006. Det danske firma Rosendal har fået godkendt produktion af Wiinblad-værker, som kommer i handelen fra efteråret 2014 i stormagasiner, isenkramkæder m.m. Det vil give en god indtægt til Bjørn Wiinblad-fonden (Foto: Bent Paulsen)

Nummer 5 - 1894
(Foto: Jørgen Falck)

Man skal ikke dømme folk på deres ydre, men på dét, de indeholder, siger man. Og sådan kan det også være med huse – i hvert fald gælder det Bjørn Wiinblads hjem, ”Det blå hus” i Lyngby, som 75 veteraner besøgte 27. august 2014.

Man kunne godt forestille sig, at Wiinblads hus var fantasifuldt. Men det er helt uden krummelurer. Det er en stor blå firkantet kasse, bygget i træ i 1898 og oprindelig skotøjsfabrik, spinderi m.m. Men inden for på de 700 kvm. fordelt på 2 etager – dér kan man se løjer. Lokalerne er fyldt med Wiinblads figurer, fade, skåle, vaser, masker, tæpper, fliser, tegninger, plakater osv. Og desuden ting, han samlede fra hele verden, fx 2000 år gammel keramik fra Det fjerne Østen og Latinamerika. Han kunne lide at eje dem, og de gav ham inspiration til svungne former og livlige farver.
(Læs videre på side 2)

3-stjernet oplevelse i Odsherred

(1) JV. SOMMER - UDFLUGT.ok

Fotos: Anker Tiedemann. Bent Paulsen. Jette Faurschou

Mae West var berømt for sin appetit på mænd og sagde engang: ”Af to mænd foretrækker jeg dem begge!” – og lige så svært må det være for de 75 deltagere i Veteranklubbens sommerudflugt 12. juni 2014 at vælge den bedste af dagens 3 oplevelser: Var det Swane-familiens kunstnerbolig i Plejerup? Vallekilde Højskole? Eller Dragsholm Slot? For alle 3 gjaldt, at mange fik lyst til at komme igen på et længere besøg, og det er vel det bedste ry, et sted kan få. Her skyldtes det ikke mindst 6-stjernede rundvisere alle 3 steder.
(Læs videre på side 2)

FN-Byen leverede varen

FN_bygning_02 anker

Fotos: Anker Tiedemann. Bent Paulsen. Claus V. Jacobsen

Hvert år er der to millioner piger under 14 år, der føder et barn. Mange af dem er blevet gift, mens de burde have lov til at leve og lege som børn. Når de bliver gravide, er det tit slut med skolegangen. Og under fødslen er der mange, der dør, fordi deres krop ikke er rede til en fødsel, eller fordi de ikke får ordentlig fødselshjælp.
I de 150 lande, som FN’s Befolkningsfond (UNFPA) arbejder i, får talrige børn en elendig start i livet, fordi deres mødre har sultet siden deres undfangelse, og de selv får for lidt at spise i de første leveår.
Sådan lød nogle af de barske realiteter fra lederen af fondens nordiske kontor, Pernille Fenger, da 80 fra Veteranklubben var på besøg i FN-Byen i Nordhavn 13. maj 2014.
Fonden beskæftiger sig med de mest intime forhold som teenagegraviditeter, barneægteskaber, seksuelt overførte sygdomme, prævention, omskæring af piger osv. Målet er, at alle skal have ret til selv at bestemme, hvornår de vil være gravide, så alle børn bliver ønskebørn. Vinklen er at se, hvordan vilkårene er for en 10-årig pige og prøve at forbedre dem.
(Læs videre på side 2)

Hvordan er det at være
socialdemokrat lige nu?

2014 Mogens Lykketoft.ok22

Fotos: Finn Hillmose

Er det dejligt at være socialdemokrat?

Lige nu er det nok svært at få et klart ja på det spørgsmål. I Veteranklubben 8. maj 2014 sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft (medlem af Socialdemokratiet i 50 år):
Det er i hvert fald spændende! – og begrundede svaret med, at der aldrig har været mere opbrud og uforudsigelighed. I min barndom var hver 3., der stemte på Socialdemokratiet, medlem hos os. I dag har vi kun 40.000 medlemmer, og mens vi før havde 80% kernevælgere, er tallet nu måske 20%.  Den direkte forbindelse mellem vælgere og politikere er blevet spinkel. Næsten alt går igennem journalisterne, og vi er afhængige af det billede, de ”store” medier tegner af os, selv om de sociale medier (Facebook, Twitter m.m.) udvikler sig hurtigt. Den politiske udvikling er dramatisk.Vi har ikke oplevet så store udsving siden ”jordskredsvalget” i 1973 med Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen.
(Læs videre på side 2)

Private medier vil
stække DR og TV2

2014 Christian Kierkegaard, Danske Medier (2)

Fotos: Finn Hillmose

Der er tradition for, at Veteranklubbens generalforsamling indledes med et aktuelt foredrag om medieverdenen. Og i 2014 – den 23. april – var foredraget mere aktuelt end nogensinde. Dagen før var kulturminister Marianne Jelved (R) sammen med Folketingets mediepolitiske ordførere gået i gang med et nyt medieforlig til erstatning for det, der blev indgået i efteråret 2012.
Veteranerne kunne høre, hvad den journalistiske direktør for Danske Medier, Christian Kierkegaard (billedet), havde af forhåbninger til forliget.
(Læs videre på side 2)

I bogstavernes brogede verden –
besøg på Det kongelige Bibliotek

IMG_2468

Fotos: Pia B. Funder

Det var 65 veteranjournalister med sans for ord og bogstaver, der 9. april 2014 besøgte Det kgl. Bibliotek, som siden 1999 har markeret sig i bybilledet med den usædvanlig tilbygning kaldet “Den sorte diamant”.
Bibliotekets direktør, Erland Kolding Nielsen, var som et barn, der glædede sig til at åbne et påskeæg, da han slog svingdøren op til bibliotekets skatte. Mange af veteranerne kunne skæve op til hylderne i bevidsthed om, at deres værker, takket være pligtafleveringen, er bevaret som en del af  “den trykte kulturarv”.
I virkeligheden er “Den sorte diamant” slet ikke en bygning – det er en bro, fortalte Erland Kolding Nielsen. Da arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen i 1993 vandt den internationale konkurrence om udvidelse af Det kgl. Bibliotek, var det uden en tilknyttet ingeniør; først da denne ekspertise kom til, blev det besluttet, at Diamanten skulle bygges som en bro, der holdes oppe af tre pyloner.
(Læs videre på side 2)

Besøg i et mesterværk af Jørn Utzon
– Danmarks smukkeste “kollektiv”?

Romerhusene (5)

Fotos: Finn Hillmose

Romerhusene (1)

Der var næppe det spørgsmål om Fredensborghusene vores rundviser,
Ernst Kirstein, ikke kunne svare på.

 Fredensborghusene kunne ikke præsentere sig smukkere. En solrig 3. april 2014 fik 60 veteraner den vel mest kyndige rundvisning, som gives i Jørn Utzons mesterværk af en bebyggelse. Den tidligere ingeniør Ernst Kirstein, som i en årrække har beboet først et gårdhavehus og siden et rækkehus i bebyggelsen, fortalte både historien bag Fredensborghusene og om det daglige liv i vel nok Danmarks smukkeste “kollektiv”.

_MG_0803.2Man skal være ude i god tid for at få en bolig her. 77 er der i alt, og udskiftningen begrænser sig til ca. fire beboere om året. På ventelisten står ca. 600, og en betingelse for at få en bolig er, at man mindst to år har arbejdet i udlandet – Fredensborghusene blev nemlig til virkelighed på initiativ fra Danes Worldwide (tidligere Dansk Samvirke). I betragtning af herlighedsværdi og komfort er den leje, beboerne skal betale, overordentlig rimelig – om måneden ca. 5.500 kr for 73 kvm. og ca. 11.500 kr for 131 kvm. Dertil kommer en forpligtelse til månedligt at aftage 12 spisebilletter à 80 kr.
(Læs videre på side 2)

Fire forfattere på flot bibliotek

Det gyldne bibliotek på Rentemestervej, København NV, lyste os i møde på lang afstand, da det onsdag den 26. marts 2014 var ramme om Veteranklubbens ”Bogcafè”, og de 60 veteraner fik både gråd og latter, da fire journalister fortalte engageret om deres bøger.

lars-olsenLars Olsens bog handler om Socialdemokraternes krise. I 1998 kunne Poul Nyrup række fire fingre i vejret, som tegn på “Four more Years”, efter at valget havde giver partiet 36% af stemmerne. I dag må Socialdemokraterne nøjes med det halve. I et filmklip kunne vi opleve den gamle morfar, veteran fra den store lockout i 1899. Han kunne fortælle tømreren og hans overklassekæreste, hvordan han som gammel har det godt, fordi kan kæmpede som ung: “Arbejderne sejrede gennem sammenhold”.
Det første store fald for S skete i 2001, fordi politikerne på Christiansborg ikke tog signalerne nedefra alvorligt. Anden store nedtur kom i 2011. Lars Olsen mener, at det er selve den sociale base, der smuldrer og peger på, at to af de nuværende ledere, Helle Thorning Schmidt og Bjarne Corydon, aldrig har haft job uden for den politiske klasse, og at de fleste socialdemokrater i Folketinget i dag er akademikere. Derfor er partiet i stigende grad afkoblet fra det folkelige, og hvis S blot bliver ét af mange partier på Christiansborg, er tiden som stort parti forbi.

janni-bogJanni Andreassen slog mere muntre toner an, da hun fortalte om sin bog “Altid frimodig” om forfatteren og polarforskeren Peter Freuchen, der også blev kaldt Peter Løgn, bl.a. var det ikke sandt, at han havde træben. Men Peter Freuchen holdt af at fortælle, hvordan han mistede sit ben. Det skete, løj han, da han og en kammerat var sneet inde på Grønland og var ved at dø af sult. Derfor måtte han spise sit ben. Men hvad med kammeraten? blev der spurgt. Peter Freuchens svar: ”Han kunne ikke holde måde, så han åd sig selv”.
Freuchen blev født i 1886 – hans far var købmand i Nakskov – og tog til København for at studere til læge, men opgav. Som 20-årig deltog han i Mylius Erichsens Danmark Ekspedition (1906-1908), og dermed var hans skæbne afgjort, så det blev til mange rejser i Grønland, bl.a. stiftede han en handelsstation i Thule og skrev bøger og artikler om sine oplevelser. Peter Freuchen var en livlig fortæller, men også en alvorsmand. Han havde et klart blik for, hvad der skete i Tyskland i 1930’erne og var med til at skjule tyske flygtninge og gemme våben for modstandsbevægelsen. Under besættelsen måtte han flygte til Sverige, hvor han var en populær foredragsholder. I 1944 bosatte Peter Freuchen sig en periode i USA, hvor han gjorde sig bemærket ved at vinde 64.000 dollars i den populære ”Kvit eller dobbelt”-quiz. Han døde i Danmark i 1957.
(Læs videre på side 2)

Wagner på sengekanten

_MG_0446

Fotos: Finn Hillmose

_MG_0410Der var sex i luften, da 60 veteranjournalister 19. marts 2014 hørte advokat og Wagner-kender Henrik Nebelong fortælle om det store hovedtema i mange af Richard Wagners operaer, hvor den vanskelige kærlighed mellem mand og kvinde sjældent bliver fuldbyrdet.
Richard Wagner (1813-1883) skrev selv teksterne til sine operaer, og Henrik Nebelong kalder Wagner for den største dramatiker i den vestlige kultur. Nebelong har oversat de fleste af hans operaer og peger på, at sex og incest er temaet i næsten alle, “og her er tale om voksne menneskers begær – ikke om sommerfuglestøv,” sagde Nebelong, der sidste år udgav bogen “Liebesverbot! Sex og antisex i Wagners dramatik”, og som bl. a. har drøftet sin Wagner-fortolkning med sexologer på Rigshospitalet.
(Læs videre på side 2)

115 veteraner på besøg
i Danmarks nye stormoské

Kodes Hamdi

Foto: Finn Hillmose

Der bliver legeland, fitnesscenter, restaurant med italiensk kok, parkeringskælder og aktivitetsrum for ældre og unge medborgere. Københavns nye moské i Rovsingsgade på Nørrebro markerer sig ikke bare med bederum, kuppel og minaret, men har ambition om at blive et socialt centrum for alle i kvarteret, såvel muslimer som ikke-muslimer. Der er to bygninger, forbundet med en terrasse, og kun den ene er moské – den anden bliver nærmest en slags forsamlingshus.
– Vi tager afsæt i både muslimske og danske værdier og arbejder for at få dem til at gå op i en højere enhed. Vi har brug for gensidig forståelse, der skaber bedre integration, sagde talsmanden for Dansk Islamisk Råd, da 115 journalistveteraner besøgte moskeen torsdag den 13. marts 2014.
(Læs videre på side 2)

Den bedste hjælp
er menneskelig varme

Hygum (1)

Da Helle Bygum for fire år siden forlod TV-Avisen, trådte hun ind i en helt ny og barsk verden. Hun blev offerrådgiver i Hovedstadens Røde Kors. Og i en uge hver måned går hun konstant rundt med åben telefon for at være klar til at hjælpe folk i krise.
26. februar 2014 fortalte Helle Bygum i ”Bethesda” 40 af sine veterankolleger om tilværelsen som frivillig hjælper. De rødternede duge i ”Veterancafeen” stod i klar modsætning til de voldsomme problemer, Helle Bygum nu arbejder med. Alligevel kalder hun sin nye tilværelse for “det mest livgivende i mange år”.
(Læs videre på side 2)

DR’s ”vagthunde” om sprog og etik

(3) DR BYEN, 13.02.2014

I DR-Byen bliver besøgende budt velkommen af kunstværket ”Receiver”, som med sine antenner er 19 m højt, og skabt i rustfrit stål, der er poleret så blankt, at DR-Byen spejler sig i det. Den tyske kunstnergruppe Inges Idee står bag værket. Foto: Bent Paulsen                    Øvrige fotos: Børge Egelund Jørgensen

Millioner af danskere holder øje og øre med Danmarks Radio, og 2 er særligt opmærksomme, for de er ansat af DR som professionelle ”vagthunde”. Den ene, Martin Kristiansen, vogter over sproget. Den anden, Jacob  Mollerup, over etikken. 20. februar 2014 fortalte de i DR-Byen 90 veteraner om deres arbejde.

Martin Kristiansen har siden 2009 været  DR’s sprogredaktør. Dermed har han det overordnede ansvar for DR’s sprogpolitik, som i kontrakten med Kulturministeriet er beskrevet sådan: “At bevare og videreudvikle det danske sprog, så seere, lyttere og brugere oplever et korrekt og forståeligt dansk”.
(Læs videre på side 2)

”Aldrig i pressehistorien
har så mange læsere
haft så få trykkere
at takke for så mange aviser”

!cid_0

Fotos: Nikolaj Ifversen, Georg Laumann, Anker Tiedemann

Lad overskriften, dette forvredne Churchill-citat, være en cadeau til Dansk AvisTryk og ikke mindst til direktør Sven Togsverd og produktionsdirektør Flemming Pedersen, som på en iskold januaraften (22. januar 2014) gav et spændende og dybtgående indtryk af moderne avisproduktion.
(Læs videre på side 2)

“Den ifverske sag”
– fortalt af et barnebarn

Nikolaj Ifversen (18ok) copy

Fotos: Finn Hillmose

Vort nyeste bestyrelsesmedlem, Nikolaj Ifversen, har rystet sit stamtræ, og ned faldt en stridbar præst med en fantastisk historie.
Præsten hed Julius Ifversen og var Nikolajs farfar, og 70 veteraner kunne 8. januar 2014 glæde sig over Nikolajs sprudlende beretning i klubbens ”Veterancafé” om præsten, der gik til Højesteret for at blive frikendt for at nægte at vie et par, der havde ”levet på polsk”. Julius havde hele sit voksne liv ført dagbog, og det var den skat, som Nikolaj fandt på sin tantes loft.
(Læs videre på side 2)