Fire forfattere på flot bibliotek

Det gyldne bibliotek på Rentemestervej, København NV, lyste os i møde på lang afstand, da det onsdag den 26. marts 2014 var ramme om Veteranklubbens ”Bogcafè”, og de 60 veteraner fik både gråd og latter, da fire journalister fortalte engageret om deres bøger.

lars-olsenLars Olsens bog handler om Socialdemokraternes krise. I 1998 kunne Poul Nyrup række fire fingre i vejret, som tegn på “Four more Years”, efter at valget havde giver partiet 36% af stemmerne. I dag må Socialdemokraterne nøjes med det halve. I et filmklip kunne vi opleve den gamle morfar, veteran fra den store lockout i 1899. Han kunne fortælle tømreren og hans overklassekæreste, hvordan han som gammel har det godt, fordi kan kæmpede som ung: “Arbejderne sejrede gennem sammenhold”.
Det første store fald for S skete i 2001, fordi politikerne på Christiansborg ikke tog signalerne nedefra alvorligt. Anden store nedtur kom i 2011. Lars Olsen mener, at det er selve den sociale base, der smuldrer og peger på, at to af de nuværende ledere, Helle Thorning Schmidt og Bjarne Corydon, aldrig har haft job uden for den politiske klasse, og at de fleste socialdemokrater i Folketinget i dag er akademikere. Derfor er partiet i stigende grad afkoblet fra det folkelige, og hvis S blot bliver ét af mange partier på Christiansborg, er tiden som stort parti forbi.

janni-bogJanni Andreassen slog mere muntre toner an, da hun fortalte om sin bog “Altid frimodig” om forfatteren og polarforskeren Peter Freuchen, der også blev kaldt Peter Løgn, bl.a. var det ikke sandt, at han havde træben. Men Peter Freuchen holdt af at fortælle, hvordan han mistede sit ben. Det skete, løj han, da han og en kammerat var sneet inde på Grønland og var ved at dø af sult. Derfor måtte han spise sit ben. Men hvad med kammeraten? blev der spurgt. Peter Freuchens svar: ”Han kunne ikke holde måde, så han åd sig selv”.
Freuchen blev født i 1886 – hans far var købmand i Nakskov – og tog til København for at studere til læge, men opgav. Som 20-årig deltog han i Mylius Erichsens Danmark Ekspedition (1906-1908), og dermed var hans skæbne afgjort, så det blev til mange rejser i Grønland, bl.a. stiftede han en handelsstation i Thule og skrev bøger og artikler om sine oplevelser. Peter Freuchen var en livlig fortæller, men også en alvorsmand. Han havde et klart blik for, hvad der skete i Tyskland i 1930’erne og var med til at skjule tyske flygtninge og gemme våben for modstandsbevægelsen. Under besættelsen måtte han flygte til Sverige, hvor han var en populær foredragsholder. I 1944 bosatte Peter Freuchen sig en periode i USA, hvor han gjorde sig bemærket ved at vinde 64.000 dollars i den populære ”Kvit eller dobbelt”-quiz. Han døde i Danmark i 1957.
(Læs videre på side 2)