Hvordan er det at være
socialdemokrat lige nu?

2014 Mogens Lykketoft - Veteranjournalister - Foto Finn Hillmose (12a)En af tidens overskrifter er ”løftebrud”. Men virkeligheden er jo, at ingen politiker kan love sine vælgere noget, for siden 1905 har der ikke været et politisk flertal i Folketinget. Derfor må der søges kompromiser. Men vi mangler nok evnen til at forklare, at netop kompromiser har gjort Danmark til et af de rigeste og mest sammenhængende lande i verden.
Udlændinge forstår ikke, at det er muligt i et land med så mange partier. Ros politikerne for at det lykkes – kompromiser er smukke!

2014 Mogens Lykketoft (2)

2014 Mogens Lykketoft - Veteranjournalister - Foto Finn Hillmose (11)Socialdemokratiet har været med til at skabe mindre ulighed og større social tryghed. Alligevel står partiet i disse år svagere i flere lande, ikke mindst fordi vi har haft svært ved at ”fordøje” finanskrisen. Dens årsag er, ligesom i 1929, den uhæmmede grådighed i finansverdenen. Bankerne har spillet hele bulen op, fordi der har været grobund i årtier for holdningen:”Mindre stat, mere frit marked”. Resultatet er et økonomisk kollaps, destabilisering og arbejdsløshed. I sydeuropæiske lande er ca. halvdelen af de unge arbejdsløse. Det bliver ufatteligt vanskeligt at få dem ind på arbejdsmarkedet, fordi de ikke har mulighed for at opøve deres evner. På den måde skaber vi en ”gæld”, som er større end den økonomiske. Fremtidens udfordring er, at vore børnebørn ikke kan få vores levestandard, at kloden får svært ved at overleve pga. manglende ressourcer, og at klimamæssige forandringer kan få hele befolkninger til at flygte fra udsatte områder og dermed udløse konflikter, måske endda krige.

Lykketoft2Udviklingen betyder også, at superrige mennesker har så stor magt, at de kan ”købe” partier og herske over medier (eksempel: Berlusconis Italien, Storbritanniens Rupert Murdoch) og dermed i virkeligheden bestemme, hvilken regering et land skal have.
Vi skal genfinde fokus på fordelingen af rigdomme, og vi skal opkvalificere mennesker, så de ikke parkeres på overførselsindkomster. Jeg fornægter, at vi i Danmark skal ned på tyske lønninger for at overleve.
I Lykketofts 7 år som finansminister (1993-2000) kom 200.000 flere i arbejde. Var det så hans bedste af de 32 år, han har siddet i Folketinget? Svaret var: Som finansminister har man stor indflydelse i et lille land – men næsten alle imod sig. Det er sjovere at være udenrigsminister (2000-2001) – man møder ikke så meget modstand! Vi er jo et lille land i en stor verden.

Mogens Lykketoft fik masser af spørgsmål og til afslutning et af de længste bifald, der er hørt i klubben, så det er ikke mærkeligt, at han på sin Facebook-side skrev: ”Var i rigtig godt selskab i Veteranjournalisternes klub blandt mange gode garvede reportere…”                                                                                                           BEJ

Lykketoft