Krigen i 1864 – i Tjekkiet
Snigpremiere på efterårets store dramaserie i DR

Det er nok bl.a. derfor, at DR næsten på kroner og øre overholdt budgettet for sin hidtil dyreste dramaproduktion, 172,5 mio. Faktisk blev der 1 mio. i overskud. Og når man tænker på store projekter som metro, Storebælt og it-skandaler i det offentlige kan det jo være svært at forstå, at 173 mio. kan rammes så tæt, når en enkelt optagedag kunne løbe op i ½ mio. kr. – mens skanserne regnede væk og skulle genopføres, hestene stak af midt i det hele, og nogle af Danmarks mest kendte skuespillere skulle flyves ind og ud for at få optagelserne i Tjekkiet til at passe med deres opgaver i Danmark.

_MG_0081”Det er en myte, at DR ikke overholder sine budgetter”, sagde dramachef  Piv Bernth, da hun lod 125 veteraner smugkigge 1. afsnit af ”1864”-serien i DR-Byen 9. september 2014 – en måned før seerne får chancen.

Ole Bornedal har skrevet manuskriptet, instrueret hvert minut og klippet materialet sammen til en produktion, der i længde svarer til 5 spillefilm. Det har taget 4 år af hans liv og er en nærmest overmenneskelig solopræstation – jeg forstår næsten ikke, at han står på benene endnu, sagde Piv Bernth. Han har skabt et meget stort værk, som allerede er solgt til visning i flere lande, bl.a. til BBC.

DR fik for nogle år siden som led i et medieforlig en særbevilling til en historisk serie og besluttede at mindes 150-året for Danmarks mest smertelige krig og nederlag. Ole Bornedal havde længe haft tanken, og Miso Film havde rettighederne til Tom Buk-Swientys bøger, som er grundlag for serien. Han har som konsulent været garant for det historiske, men i dramaformen er der givet frihed til sidespring i handlingen.

_MG_0106En del af kunsten i sådan en serie er ikke at blive for nationalistisk, ikke overspille de politiske dårskaber og personer, der udløste katastrofen og heller ikke overspille krigsscenerne. Faktisk er der kun ét stort krigssceneri i serien.

Efter optagelserne er der alt for meget materiale. Først skæres et afsnit ned til en rå udgave på 1 time og 15 minutter. Derefter følger ”det ærgerlige arbejde”, som Piv Bernth udtrykte det, med at fjerne nogle af perlerne, så hvert afsnit er nøjagtig 58½ minut. Nu er det gjort, og premieren er 12. oktober. Et par afsnit er testet af et prøvepublikum og har fået en flot modtagelse. Det fik 1. afsnit også af veteranerne – og udover serien om 1864 kan vi endda glæde os til meget andet god DR-dramatik, for frem til april næste år afløser den ene serie den anden søndag og torsdag, så vi får det største efterår/forår nogen sinde med DR-dramatik og med vidt forskellige emner og stilarter, sagde Piv Bernth.

Men først og fremmest ”1864”. Det bliver, som der stod i en avis:
”En TV-serie, der trykker alle tangenter i bund med svulmende kærlighedsdrama, krigsgru og en fingerspids nationalfølelse med vajende Dannebrog over skanserne ved Dybbøl”.                                                                                                       BEJ

Dybbøl 1864