En blå kasse med magisk indhold
– besøg i Bjørn Wiinblads hus

(6)

”Det blå hus” på Højskolevej 5 i Lyngby trænger til en ordentlig omgang. Renoveringen sker løbende, bl.a. for royalties fra det tyske firma Rosenthal, hvor Wiinblad var chefdesigner 1952-2006. Det danske firma Rosendal har fået godkendt produktion af Wiinblad-værker, som kommer i handelen fra efteråret 2014 i stormagasiner, isenkramkæder m.m. Det vil give en god indtægt til Bjørn Wiinblad-fonden (Foto: Bent Paulsen)

Nummer 5 - 1894
(Foto: Jørgen Falck)

Man skal ikke dømme folk på deres ydre, men på dét, de indeholder, siger man. Og sådan kan det også være med huse – i hvert fald gælder det Bjørn Wiinblads hjem, ”Det blå hus” i Lyngby, som 75 veteraner besøgte 27. august 2014.

Man kunne godt forestille sig, at Wiinblads hus var fantasifuldt. Men det er helt uden krummelurer. Det er en stor blå firkantet kasse, bygget i træ i 1898 og oprindelig skotøjsfabrik, spinderi m.m. Men inden for på de 700 kvm. fordelt på 2 etager – dér kan man se løjer. Lokalerne er fyldt med Wiinblads figurer, fade, skåle, vaser, masker, tæpper, fliser, tegninger, plakater osv. Og desuden ting, han samlede fra hele verden, fx 2000 år gammel keramik fra Det fjerne Østen og Latinamerika. Han kunne lide at eje dem, og de gav ham inspiration til svungne former og livlige farver.
(Læs videre på side 2)