Vi venter på Trump

journalistveteraner_20170531-PHOV0253

Foto: Peter Høvrnig

En enorm usikkerhed om fremtiden, både i USA og resten af verden. Det var essensen af det scenarie som Kristian Mouritsen, Berlingskes netop hjemvendte Washingtonkorrespondent, ridsede op, da han onsdag den 31. maj fortalte i Veteranklubben om præsident Donald Trump og hans ”amerikanske revolution – version 2.0”.

På den ene side står det klart, at Trump ramte durk ind i de frustrerede amerikanske arbejderes sjæle med sine slogans om at føre USA tilbage til tidligere tiders storhed og støde ”the establishment” i Washington fra tronen. På den anden side har han endnu ikke kunnet levere et eneste resultat af betydning.

– I 135 dage har jeg ventet på, at Trump ville fremlægge en sammenhængende plan for sin mellemøstpolitik, sin klimapolitik og sin NATO-politik, men der er ikke kommet noget, sagde Kristian Mouritsen. – Han mangler dygtige embedsmænd og seje diplomater. For eksempel står en hel etage i udenrigsministeriet i Washington tom med 2000 ubesatte stillinger.

journalistveteraner_20170531-PHOV0252 Indenrigspolitisk har Trump heller ingen resultater at fremvise, bortset fra udnævnelsen af en højesteretsdommer. Økonomien er i en prekær situation, fordi kongressen på 15. år ikke kan vedtage en økonomisk politik. Sundhedsreformen Obamacare må og skal justeres, ellers risikerer den at slå hele USA’s økonomi i stykker. Den er en tikkende bombe under systemet. Infrastrukturen ligger i ruiner mange steder. Undervisningssystemet er i krise, ikke mindst i bibelbæltet, hvor det f. eks. er forbudt at undervise i fysik og evolutionslære.

– Det er nu eller aldrig, hvis vi skal se en fungerende præsident, der har en plan for, hvad han vil. Det har vi stadig til gode, konstaterede Kristian Mouritsen.

Dog regner han ikke med, at Donald Trump må opgive ævred i en overskuelig fremtid. Det er uhyre langsommeligt og vanskeligt at afsætte en præsident. Det vil kræve et politisk jordskred ved næste valg, hvis der skal blive flertal for en rigsretssag, og det er der intet tegn på. De frustrerede vælgere i USA’s nedslidte industriområder har ikke mistet troen på Trump, og demokraterne har ikke noget alternativ efter Hillary Clintons eklatante fiasko. Usikkerheden kan vare ved længe endnu.         PH