Kvindekamp og anekdoter

Kaare R. Skou om betydningsfulde kvinder i dansk politik

Kaare.1

Fotos: Finn Hillmose

Grevinde Danner var én af dem. Nina Bang en anden. Helga Pedersen og Bodil Koch ligeledes. Derimod kniber det lidt med fremragende kvindeskikkelser i nutidens politiske landskab, mener Kaare R. Skou: Helle Thorning-Schmidt var ”en af de største politiske skuffelser, vi har oplevet”. Pia Kjærsgaard er og bliver ”en lille indeklemt hjemmehjælper” trods sit høje job som folketingsformand. Marianne Jelved drev solid politik, mens Margrethe Vestager indtil nu mest har været ”en bremseklods” for andres politiske planer. Mette Frederiksen har mulighederne, men har indtil nu kun bevist, at man godt kan gå til højre, selvom man gik til valg på noget andet.  Og ”se på den sørgelige flok, hun støtter sig til”, f. eks. Henrik Sass Larsen!
Der blev ikke lagt fingre imellem, da den kendte TV- og radiojournalist tirsdag den 28. februar 2017 gennemgik kvindernes kamp for politisk indflydelse, og Kaare R. Skou sparede heller ikke på anekdoterne til de 90 deltagere:
– Grevinde Danner vred armen om på Frederik den Syvende for at få ham til at underskrive grundloven den 5. juni, fordi det var hendes barns fødselsdag den dag.
– Undervisnings- og kulturminister Nina Bang fjernede ouverturen til ”Elverhøj” fra repertoiret ved Det kongelige Teaters jubilæum, så man undgik at høre kongesangen. Men Studentersangere på tilhørerpladserne istemte ”Kong Christian”, så de socialdemokratiske ministre alligevel var nødt til at rejse sig – bortset fra Nina Bang, der sad og hev Borgbjerg i frakkeskøderne for at få ham til at sætte sig ned.

Kvindetoget i 1915

Kvindetoget i 1915

Kaare.3

“Stærke og handlekraftige kvinder i dansk politik var emnet for Kaare R. Skous foredrag. Dem var der også nogle af blandt tilhørerne, bl.a. én, der resolut rettede på hans kravetøj.”

–  Da kong Christian den Tiende tog imod repræsentanter for det berømte kvindetog til Amalienborg i 1915, sagde han til Emma Gad, der udtrykte kvindernes taknemmelighed over valgretten: ”Jeg synes nu hellere, De skal tage hjem og lave kaffe til Deres mand”!
– Hvor findes de stærke kvinder på venstrefløjen i dag? blev der spurgt. Kaare R. Skou var ikke i tvivl: – Enhedslisten er fremragende til at finde kvindelige politikere. Line Barfoed er kåret som Folketingets mest troværdige politiker.  Pernille Skipper brænder igennem, og Maria Reumert Gjerding står på spring i næste geled. De må have et benhårdt uddannelsesprogram for kommende politikere, siden de hele tiden tryller nye talenter frem…                                 PH

Der manglede ikke kvindelige tilhørere blandet de mange fremmødte på dette møde med Kaare R. Skou.

Der manglede ikke kvindelige tilhørere blandet de mange fremmødte på dette møde med Kaare R. Skou.