Et lykkeligt land – og dog …

Derfor er det godt, at vi har ”Danner”, hvor Susanne Philipson er direktør. 9. og 16. oktober 2013 gav hun medlemmer af Veteranklubben en engageret fortælling om sit arbejde og en rundvisning. Til begge arrangementer var festsalen fyldt – der kan være 35 – og ventelisten var så lang, at Veteranklubben fik aftalt endnu et arrangement torsdag den 16. januar 2014 kl. 15-17.

Slemt i Danmark – værre ude i verden
”Danner” hjælper udsatte kvinder og børn (ikke mænd). I en 140 år gammel bygning fra grevinde Danners tid – nyrestaureret for 96 mio. kr. fra store fonde – kan kvinder og børn bo i 18 små, moderne lejligheder i den store røde bygning på hjørnet af  Nansensgade og Gyldenløvesgade i København. Her kan de få ro og hjælp, fysisk og psykisk, til at vende tilbage til et liv uden vold. Èn har kun været der i 2 dage. En anden har rekorden i den modsatte ende af skalaen: 2 år. Gennemsnittet er 60-70 dage – og hvad så? 40% vælger at gå tilbage til den samme mand! Skræmmende? Måske, men man kan også se det med Susanne Philipsons øjne: Hvis opholdet har ændret så meget for både mand og kvinde, at de kan leve lykkeligt derefter med deres børn, så er det den bedste løsning. Men der er også eksempler på det modsatte: Kvinder som igen blev udsat for vold og søgte hjælp på ny.
Det står slemt til med hustruvold i Danmark, men endnu værre i andre lande: Den største sundhedsrisiko i verden for en kvinde er at blive slået ihjel i eget hjem. Derfor hjælper ”Danner” med råd internationalt, lige nu i Afghanistan, Egypten og Marokko.

Skal du blande dig eller…?
På ”Danner” bor 18 familier ad gangen med deres børn. Ca. halvdelen er danske kvinder, den anden halvdel er udenlandske fra en snes lande (men en stor del af dem er gift med danske mænd) Voldelige mænd er fra alle samfundslag. Det kan være din nabo eller genbo, én fra vennekredsen, én du møder i Brugsen eller på gaden, og din opgave er at være opmærksom. Grib ind hvis du hører nedværdigende tale eller fx hører, at din kollega på arbejdspladsen hele tiden får ”kontrolopkald” fra sin partner. Der er mange signaler at reagere på, og volden kan have mange former: Fysisk, seksuelt, psykisk, økonomisk og materielt. Eksempel: Manden tvinger sin kone til at låne penge i hendes navn, men til hans brug, samtidig med at hun ikke selv har nok at leve for. Nogle mænd systematiserer den fysiske vold så meget, at der står tæsk på programmet hver tirsdag, mens drengen er til fodbold. Hvorfor går kvinden ikke ud af sådan et forhold? Svaret kan være, at manden så truer med at slå både hende og børnene ihjel. Derfor har ”Danner” haft en beboer, der
først forlod sin voldelige mand efter 40 år.
Et kendetegn for voldelige mennesker er i øvrigt, at 80% af dem selv har været udsat for vold. Derfor prøver ”Danner” og andre at bryde voldsmønsteret gennem børnene, som altid er ofre, fordi de får klø eller traumatiseres af forholdene i hjemmet.
Går det den rigtige vej? Måske, sagde Susanne Philipson.  Tænk på hvor meget holdningen har ændret sig til rygning og spirituskørsel.                                         BEJ

____________________________________________________

Facts om ”Danner”

  • ”Danner” har, foruden boliger, en rådgivning, der i fjor fik 2.700 henvendelser.
  • I 2012 havde 47 kvinder og 49 børn ophold i centeret (18 familier ad gangen)
  • Mænd bliver ikke hjulpet af ”Danner”. Men flere mænd end før udsættes for vold i parforholdet – en stor del af dem har en mandlig partner.
  • ”Danner” får midler fra fonde m.v., men uden frivillige kunne huset ikke fungere. Interessen er så stor, at ”Danner” til sit seneste orienteringsarrangement havde 65 deltagere fra unge studerende til kvinder over 80 år. Så mange er der ikke brug for, og udvælgelsen sker gennem en meget omhyggelig test. Og som frivillig hos ”Danner” er adgang stadig forbudt for mænd!
  • www.danner.dk kan du læse mere og se, hvordan du kan støtte.
Dannerhuset (4)

Blandt deltagerne hos ”Danner” 9.oktober 2013 var journalist Ingrid Pedersen, Mediehuset Rubrik. Hun var med, da rødstrømperne holdt huset besat i 1979. Symbolet med de knyttede næver på vinduerne blev malet dengang og er nu fredede.

Dannerhuset (6)

Eksempler på hvor flot og harmonisk en 140 år gammel bygning kan moderniseres for 96 mio.kr.

Dannerhuset (5)

Dannerhuset (3)

Veteranklubbens møde 9. oktober 2013 – fuldt hus både dér og til to arrangementer mere.