Kategoriarkiv: Arrangementer 2013

Omtalerne af klubbens arrangementer er skrevet af:
AH: Annette Hartung ● BEJ: Børge Egelund Jørgensen ● CS: Claus Seiden ● IF: Nikolaj Ifversen
LI-Z og LL: Lis Lipschitz ● NBH: Niels Bjørn Hansen ● PH: Palle Hermund

Vi lod julesilden svømme
i svømmehallen

_DSC0637

Fotos: Anker Tiedemann og Palle Hermund

Kildeskovshallen i Gentofte var ramme om Veteranklubbens julefrokost 4. december 2013. Og mens 90 veteraner spiste sig gennem bordets glæder, kunne de fra restaurantens store ruder, betragte de aktive svømmere, der kæmpede sig gennem svømmebassinets vand for at komme i form. Veteranernes form fejlede ikke noget, da den gode mad kom på tallerkenerne, og der kom hurtigt gang i snakken ved de røddækkede borde. Restaurantens akustik krævede høj stemmeføring, men vi kom hinanden ekstra meget ved, når vi måtte stikke hovederne sammen for at føre en samtale.
(Læs videre på side 2)

Fyens Stiftstidende går ”konstruktivt” frem og tjener penge – snart større end Ekstra Bladet?

– En chefredaktør skal ikke bare skrive ledere. Han skal være leder!
– Vi skriver for de veluddannede og bedrestillede. Drop Maren i Kæret!
– Løssalget betyder ikke noget særligt!
–  For mig er der ikke noget alternativ til at kaste sig ud på dybt vand!

Luften var tæt af one-liners, da chefredaktør Per Westergård fra Fyens Stiftstidende onsdag den 27. november 2013 indviede Journalisternes Veteranklub og Journalistforbundets Kreds 1 i, hvordan man gør en trykt avis til en succes midt i al den elendighed, der ellers omgiver den skrevne presse. Mens andre blade grubler over en tilbagegang på 5-10 procent, er Stiftstidende gået frem med 3,7 procent fra 1. halvår 2012 til 1. halvår 2013, og Per Westergård glædede sig højlydt ved tanken om, at hans avis måske en dag har større oplag end Ekstra Bladet. Det kræver ikke andet, end at udviklingen fortsætter et år eller to til.
(Læs videre på side 2)

Flot oplevelse på Søfartsmuseet

 

søfart-annette-1

Fotos: Claus V. Jakobsen. Annette Hartung. Ove Christensen. Sisse Jarner

søfart-2”Der er tre slags mennesker: ”De levende, de døde og de søfarende”. Det er et citat af den græske filosof Anachartis, og det kan stå som overskrift på en flot oplevelse på Museet for Søfart i Helsingør. Godt 60 veteraner var tirsdag den 26. november 2013 draget ud af byen for at få lidt saltvandssprøjt fra de syv have. Citatet var det første, der mødte deltagerne ved rundvisningen på museet, som er placeret i den gamle dok på Helsingør Værft.
(Læs videre på side 2)

Han ved, hvad danskerne fejler

_MG_5770b

Foto: Finn Hillmose

veterancafe3Erik Münster, 83 år, er sund og rask. Men ingen ved bedre end han, hvad danskerne slås med af sygdomme, for Erik Münster er kendt for sin lægebrevkasse, der blev offentliggjort i 80 aviser, ugeblade og tidsskrifter og læst af 10 millioner læsere.
(Læs videre på side 2)

Man skal bo i et glashus

2013 Industriens Hus (36)

Fotos: Finn Hillmose

Mere end 80 veteraner deltog i rundvisningerne 30. og 31. oktober 2013 i DI´s nye glashus på Rådhuspladsen. Interessen var så stor, at vi fik aftalt et 3. arrangement 19. februar 2014, også denne gang med 40 deltagere, så i alt 120 medlemmer har altså været rundt i det imponerende hus, der rummer landets største arbejdsgiverforening og 500 medarbejdere. DI sidder på 49% af magten i Dansk Arbejdsgiverforening. ”Og DI kommer ikke over de 49%”, fastslog kommunikationsdirektør Marion Hannerup.

DI har 10.000 medlemsvirksomheder – de fleste i industrien. De beskæftiger 250.000 medarbejdere i Danmark og ligeså mange i datterselskaber i udlandet. En af de helt store opgaver for DI er at forhandle overenskomster for de ansatte i industrien sammen med bl.a. CO Industri. Her har Dansk Arbejdsgiverforening og LO ikke noget at sige.
(Læs videre på side 2)

Et par hammergode timer – efternøleren der gik i spidsen

 

Georg Poulsen (6)

Fotos: Finn Hillmose

Der er ikke nogen udløbsdato på Georg Poulsen. Den 83-årige tidligere smedeformand gav den for fuld hammer, da han den 23. oktober 2013 mødtes med 112 veteranjournalister.

Hele Georg Poulsens liv har været koncentreret om Helsingør, hvor han blev født i en arbejderfamilie som den yngste af tre meget ældre søskende. Georg Poulsen gik ud af skolen som 13-årig. Han ville gerne have været i realen, men det gik ikke, når man er søn af chauffør Harald Poulsen. “Havde der stået direktør Poulsen på dåbsattesten, havde det været en anden sag,” sagde Georg Poulsen. Men der var fart i den unge mand. Ved at træne næsten professionelt blev han bl.a. danmarksmester i 1.500 meter-løb. “Dengang vejede jeg 68 kilo, i dag er det lidt mere, men det betyder, at vore medlemmer i Dansk Metal har fået så gode kår, at de kan spise sig mætte,” fastslog Georg Poulsen – og rettede lidt på den grå jakke.
(Læs videre på side 2)

En guddommelig fortæller

 

Foto: Finn Hillmose

Erik Norman Svendsen er i dag også hjælpepræst ved Garnisonskirken..
Foto: Finn Hillmose

Har Gud humor, må han være himmelhenrykt for Erik Norman Svendsen. Den 72-årige tidlligere biskop over Københavns Stift foldede sig charmerende ud, da han 18. september 2013 mødtes med over 100 gudelige og ugudelige medlemmer af Journalisternes Veteranklub i “Bethesda”.
(Læs videre på side 2)

Et lykkeligt land – og dog …

Dannerhuset (1)

Susanne Philipson med billedet i baggrunden af husets grundlægger, grevinde Danner, sammen med Frederik den 7. Grevinde Danner var født fattig under navnet Louise Rasmussen. Hun var balletdanser på Det Kgl. Teater, hvor de kongelige var flittige gæster, og dér forelsekde kronprins Frederik sig i hende. Louise Rasmussen var også i overført betydning ”let på tå”. Hun havde fx et ben inde i bladverdenen som elskerinde til Carl Berling, hofembedsmand, bogtrykker og udgiver af Berlingske politiske og Avertissements-Tidende i 1830erne.
Tekst og fotos: Børge Egelund Jørgensen

– et besøg hos ”Danner”

Dannerhuset (2)Man skulle næsten ikke tro, at det er sandt, når Susanne Philipson fortæller om de mørke sider af Danmark, der gang på gang bliver kåret som ”verdens lykkeligste folk”. En mørk side er vold i hjemmet:
– hvert år dør danske kvinder og børn af vold i hjemmet
– 29.000 voksne danske kvinder er ofre for partnervold (og 10.000 danske mænd)
– hver 10. ung (16-24 år) har oplevet kærestevold
– hvert 5. barn udsættes for vold i hjemmet
(Læs videre på side 2)

TV2 vil være nr. 1

klassefest

”Den store klassefest” – en af TV2s store succeser, som stationen selv har opfundet.

Merete Eldrup elsker ikke bare sit job, hun elsker hele sin arbejdsplads. Siden 2007 har hun været chef for TV2, der netop har fejret fejret sin 25-års fødselsdag i en hel uge.

90 veteranjournalister fik en bid af festen, da TV2 bød på kaffe og kage den 7. oktober 2013, da Merete Eldrup tog imod i TV2s nyindkøbte hus på Teglholmen i Københavns Sydhavn.
(Læs videre på side 2)

Havfruer og monarker

2013 Havnerundfart (3)

Fotos: Finn Hillmose.
Klik evt. på de enkelte foto for at se dem i stor størrelse.

Sensommersolen blinkede lunt i bølgerne, da 130 veteraner stod til søs i Københavns Havn for at opleve hovedstaden fra vandsiden under humoristisk og kompetent vejledning af vores kollega, journalist og historiker Georg Metz.  Næsten halvanden times Danmarkshistorie, fortalt omtrent uden pauser, men uden at man kedede sig et øjeblik. Sarkastiske hug til fordrukne eller uduelige regenter, men også ros til de mange dygtige planlæggere, arkitekter og kunstnere, der gennem tiderne har givet byen dens udformning.
(Læs videre på side 2)

Spies, Glistrup og 125 veteraner

spies_glistrup

Pludselig får vi et dybt indblik i Simon Spies’ sjæl og ensomhed. En af hans bolledamer har syltet asier til ham. Efter at have smagt på dem går der et uendelig langt øjeblik, før han udbryder, at det er de bedste asier, han har smagt. Efter endnu en lang pause føjer han til, at de minder om hans barndom.
Til gengæld ser vi Mogens Glistrup fjolle rundt på cykel og love isvafler til alle, da han i sin sukkertrang har haft hånden nede i en skål med hashkager.
(Læs videre på side 2)

Sommerudflugt i junisol til Sjællands sydvestligste hjørne

 

_MG_6490

Godsejer Joachim Castenschiold tog imod. Foto: Finn Hillmose.
Billederne i denne artikel kan ses større end her, klik på billedet.

Herreborg og veterantraktor:
Sommerudflugt i junisol til
Sjællands sydvestligste hjørne

Der er solid tradition for, at Veteranklubbens sommerudflugt foregår i smilende sommervejr, og turen 6. juni 2013 var ingen undtagelse. 80 veteraner i airconditioneret dobbeltdækkerbus havde solen med hele vejen, da de besøgte Borreby herreborg ved Skælskør og senere sejlede ud i det blanke Storebælt for at spise frokost på Agersø Kro. Læs resten

Midt i en krisetid: ”Stiften” går frem

IMG_1630

Per Westergaard fortalte om sin succes med bladdrift på Fyn, bl.a. cafemøder kun for fuldt betalende abonnenter. Foto: Annette Hartung

Fyens Stiftstidende i Odense er en oplagsmæssig succes. I modsætning til de øvrige dagblade, kan ”Stiften” notere en oplagsfremgang på 0,7 procent. Alle de andre – med undtagelse af Helsingør Dagblad – melder om større eller mindre fald i deres oplag år efter år. Gennemsnitlig falder dagbladenes oplag med 8 procent om året!

Den melding kom chefredaktør Per Westergaard fra Fyens Stiftstidende med til de 17 veteraner, der var stået tidligt op tirsdag den 14. maj 2013 og havde taget tog eller bil til Odense for at høre om bladdriften på Fyn. Her hersker der i Fynske Medier et tæt samarbejde mellem Stiftstidende og Fyns Amts Avis fra Svendborg. Der er fælles lokalredaktioner flere steder, bl.a. i Faaborg. Læs resten

Kvinder, flere læsere
og en god økonomi

Anne Knudsen, Weekendavisen (2)b

Weekendavisens chefredaktør Anne Knudsens forklaring på avisens succes. Foto: Finn Hillmose..

”Kvindelige redaktører, læserfremgang og overskud”. Det er Weekendavisens chefredaktør Anne Knudsens forklaring på avisens succes. ”Jeg praler ikke, men det er en lykkelig historie”, sagde hun til de fremmødte veteraner onsdag den 17. april 2013 før generalforsamlingen.

Anne Knudsen understregede, at der i mediebilledet er plads til en avis som Weekendavisen, der  koncentrerer sig om baggrundsstoffet. ” Vi vader dagligt i nyheder til op over knæene, som bliver viderebragt af de elektroniske medier”, sagde chefredaktøren. ”TV2 News skal fylde sin flade, og det betyder, at redaktionen er nødt til at gentage nyhederne i løbet af dagen. Samtidig bliver der publiceret ting, som ikke vedkommer nogen. Rene småtterier”.
(Læs videre på side 2)

Veterancafé: Grevinde Diller Daller fik konkurrence

Foto
Anker Tiedemann i ”Veterancafé” – med Palle Fogtdal i
baggrunden. Foto: Kurt Piczenik

Da 450.000 typehuse i 1960/70’erne med ekspresfart skød op af den danske muld, fik forlægger Palle Fogtdal en god idé: Han ville skabe et blad, der kunne rådgive de mange nye husejere om at indrette sig – kort sagt at komme til at bo bedre.
Den unge arkitekt Anker Tiedemann blev headhuntet til at udføre ideen. I dag er han 83 år og medlem af Veteranklubben, hvor han den 3. april 2013 i ”Veterancafé” underholdt 50 medlemmer om bladet, Bo Bedre, som han skabte og var redaktør af i 17 år. Det første nummer udkom i marts 1961, og de 60.000 eksemplarer blev revet væk. Læs resten

Her-og-nu-møde blev en stor succes

Aske2

Ask Rostrup

80 veteraner var hurtige på fødderne, da klubben for første gang kaldte til ”Her-og-nu-møde” 26. marts 2013. Med blot fem dages varsel var de klar til at møde op for at høre DR’s politiske korrespondent, Ask Rostrup, tolke den aktuelle politiske situation.
Ask Rostrup lagde ud med at citere den luxemburgske premierminister, Jean-Claude Juncker, for udsagnet: ”Vi kan godt finde ud af, hvordan vi kan løse alle Europas problemer, men vi kan ikke finde ud af, hvordan man bliver genvalgt”.

Læs resten

”Bogcafé”:
Taleban og dansk politik, bandeleder og kammerherre

TALEBAN OG ”DEN VARME DYNE”

Over 60 veteraner var sammen med TV2´s korrespondent Simi Jan til te med Taleban, da den traditionelle ”Bogcafé” løb af stabelen onsdag den 20. marts 2013.

simi.ItemImage1Simi Jan fortalte forrygende om sine oplevelser i Afghanistan og sine kontakter og interviews med talebankrigere, som hun kun ønskede at møde på ”neutral” grund og ikke i deres territorium, hvor hun risikerede at blive kidnappet. De ville gerne tale med ”hende den varme dyne”, og hun var tæt på at blive kone nr. to til den grønøjede mullah. Hun modstod fristelsen, men fik nogle gode historier – også fordi hun har lært sig at tale deres lokale sprog og ikke skulle bruge tolk.

Læs resten

Der er en haj over mit hoved

Den Blå Planet 2013 (7)

Forpremiere i ”Den Blå Planet”

Vi kom før Dronningen. Veteranklub-medlemmer med ledsagere – i alt 100 – var søndag den 17. marts 2013 inviteret til et testbesøg i det ny akvarium på kanten af Øresund i Kastrup. Interessen var så stor, at vi kunne have været 150, så de 100 tildelte billetter måtte udleveres efter ”Først til mølle”-princippet.

Læs resten

Jørgen Anton om et pavevalg

”Vatikanet er sjovt”

DR-journalisten Jørgen Anton fik travlt, da pave Benedikt XVI pludselig meddelte sin afgang. I øvrigt første gang en pave træder tilbage, siden Gregorius XII abdicerede i 1409. Men da var Jørgen Anton ikke med.
Men ellers har han gennem en menneskealder dækket Vatikanet for Danmarks Radio. “Og Vatikanet er sjovt”, fastslog Jørgen Anton over for 45 veteranjournalister tirsdag den 5. marts 2013. “Det er som at gå i et eventyrland, hvor man kan risikere at møde Snehvide”, sagde han.

Det er verdens 1 milliard katolikker, der nu skal have et nyt overhoved med Jørgen Anton som vejleder for de danske seere/lyttere.

Et personligt valg: Paven eller pension
Jørgen Anton, der fylder 70 år til juni, er i fuld vigør, men hans chef meddelte for nylig, at Anton havde så meget overarbejde og ferie til gode, at han kunne gå ud af døren med det samme og holde fri resten af livet. Men enden på samtalen blev, at Jørgen Anton skulle blive og dække det forestående pavevalg. Og så tændte musikken den gamle cirkushest. Han skal dog dække pavevalget fra Danmark og ikke fra Rom, hvor han har boet i ti år.
Jørgen fortalte med stor fantasi, hvordan pavens rådgivere, kardinalerne, bliver lukket inde i Det Sixtinske Kapel for at vælge den ny pave. Tidligere var kardinalerne lukket inde hele døgnet. Og Jørgen Anton så for sig, hvordan de gamle kardinaler tilbragte nætterne kun adskilt af tynde forhæng. “Dér lå de og sov på hver deres måde, mens de rendte rundt for at finde deres potter”.

Den hvide røg – nu med kemikaler
Nu sover kardinalerne, kaldet Konklaven, mere fredeligt i et specialbygget kompleks, men selve afstemningen finder stadig sted i Det Sixtinske Kapel.

Kardinalforsamlingen lægger stemmesedlerne i et skrin, og når den ny pave er valgt, brændes stemmesedlerne, og den hvide røg stiger op gennem skorstenen. For at få røgen hvid tilsættes et par kemikalier, “men jeg synes nu aldrig, røgen har været rigtig hvid”, sagde Jørgen Anton, der har oplevet fænomenet flere gange.

Hemmelig rapport før pavens afgang
Jørgen Anton, der ikke selv er katolik, tør ikke give noget bud på, hvorfor Benedikt XVI går af i utide. Men der ligger en rapport i Vatikanet, som han har stor lyst til at kigge i. Rapporten er udarbejdet af “tre gamle mænd – den ældste tæt på de 90 år”, og indeholder oplysninger, der måske giver en forklaring på pavens afgang. Jørgen Anton nævner ikke bare pædofili, men også hvidvaskning af narkopenge gennem Vatikanets bank.

Men rapporten er gemt godt væk – “hvis nogen skriver noget grimt om dig, ville du også stikke den under bordet,” sagde Jørgen Anton. Han udpegede Vatikanets andenmand,Tarcisio Bertone, som den stærke mand og dermed også hovedmanden bag mange skurkestreger.

Død, nej levende
Når en pave dør eller træder tilbage, fyres alle hans medarbejdere, nogle genansættes, andre forflyttes, mens andre helt forsvinder. Jørgen Anton har styr på det hele. Men han fik “en helvedes dag”, da Nyhedsredaktionen ringede ham op en tidlig morgen og sagde, at Paven var død. Da måtte den erfarne Jørgen Anton med kort varsel gå til mikrofonen og rette misforståelsen. Paven var ikke død, men gået af – og Jørgen Anton er fortsat med.

LL

Du skal da være journalist!

kate-bluhme

Efter 35 år på Ekstra Bladet er Kate Bluhme nu veteran.
Foto: Claus V. Jakobsen.

Kate Bluhme i “Veterancafeen”

Kate Bluhme begyndte med at bumpe sine manuskriptark ned i pulten – et trick, hun har lært på en fin pressetur i England. “Men det er nu ikke, fordi jeg vil læse op,” forsikrede den snart 66-årige Kate Bluhme, der 19. februar 2013 fortalte i “Veterancafeen” om sit journalistliv til 45 medlemmer af klubben.

Læs resten

Oasegeden er død

Margrethe Heidemann Andersen fortalte, at forskerne bl. a. finde ordene ved at lytte til dagligsproget, derforer der også blev plads til ordet fuck.

Margrethe Heidemann Andersen fortalte, at forskerne bl.a. finder ordene ved at lytte til dagligsproget, derfor er der også plads til ordet fuck.

Vores sprog er en levende bølge. I den nye udgave af Retskrivningsordbogen fra 2012 kan man igen opleve, hvordan ordene spejler tiden. F. eks. har den stakkels oaseged måttet lade livet sammen med hulkort og julebryg. Til gengæld har ordbogen givet plads til glattejern, burka og tapas.
Det kunne 60 veteranjournalister høre ved et møde 6. februar 2013 med seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen. Hun er en af de fire forskere bag den seneste udgave af Retskrivningsordbogen, som Dansk Sprognævn har udarbejdet siden 1955. Læs resten

Jens Bjerre i Veterancafeen

”Jeg har kløe i fodbalderne”

Jens Bjerre med sin film  om Hunza-folket, der lever i en afsides dal i Himalaya. Fotos: Finn Hillmose.

Jens Bjerre med sin film om Hunza-folket, der lever i en afsides dal i Himalaya.
Fotos: Finn Hillmose.

Faktisk var han dødfødt. Men da jordemoderen nåede frem gennem snestormen til det hjemmefødte barn, fik hun med et klask i enden bragt liv i den lille fyr, der skreg vildt.
“Og det forpligter,” sagde Jens Bjerre (snart 92 år) til de 80 Veteraner, der den 24. januar 2013 var mødt frem for at høre ham fortælle om sit lange liv som opdagelsesrejsende. Og Jens Bjerre var ustyrlig, da han gik i gang med at fortælle om sit liv. Han var en af fem søskende på en gård i Jylland. Han fortæller med glæde om sin frie opdragelse med fornuftige forældre. I skolen var han ikke begejstret for religion – han ville hellere ud at kravle i de svajende træer.

Læs resten

En legende i dansk presse:
Informations Børge Outze

2013-01-15 14.10.42 (1)

Presseforsker Erik Lund (t.h.) og Politiken-journalist Jakob Nielsen fortalte
om Børge Outze. Sammen udgav de i 2008 bogen ”Outze i krig”.
Fotos: Kate Bluhme

”Illegal selvantændelse” er en ganske passende betegnelse for en ikon i dansk presse: Børge Outze.
Presseforsker Erik Lund fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Politiken-journalist Jakob Nielsen leverede en spændende eftermiddag i Veteranklubben den 15. januar 2013 om Informations legendariske chefredaktør – det lille o.

Læs resten

Lene den heldige …

Et møde om kunsten at skrive en biografi

Lene Johansen fortalte om arbejdet med at skrive bogen - eller "at trampe rundt i et andet menneskes liv", som hun udtrykte det. Fotos: Finn Hillmose.

Lene Johansen fortalte om arbejdet med at skrive bogen – eller
“at trampe rundt i et andet menneskes liv”, som hun udtrykte det.
Fotos: Finn Hillmose.

6-7 forlag og journalister havde længe kredset om den kendte advokat Knud Foldschack, 60 år, for at få lov til at skrive hans erindringer. Alle kunne se den gode historie om advokaten med den ulykkelige barndom, som senere blev kendt for at kæmpe for de usædvanlige i samfundet.
Det blev Lene Johansen, 47 år, der fik muligheden, og den 10. januar 2013 fortalte hun 70 veteranjournalister om arbejdet med at skrive bogen – eller ”at trampe rundt i et andet menneskes liv”, som hun udtrykte det.

Læs resten

Hunza Recipes

Opskrifter på sund kost i Hunza

Hunza-folket er berømt, fordi de bliver gamle – mange af dem over 100 år og op til 130. Det skyldes bl.a., at de lever sundt. Herunder kan du se nogle af de opskrifter, som er med til at gøre Hunza-folk til de ældste på Jorden sammen med beboere i bjergene i Equador og Kaukasus.

Opskrifterne er på engelsk, fordi de er lånt fra Jens Bjerres internationale materiale om Hunza-folket (læs om Veteran-klubbens møde: “Eventyreren Jens Bjerre: Jeg har kløe i fodbalderne)

Læs resten