Et par hammergode timer – efternøleren der gik i spidsen

I stedet for realen blev Georg Poulsen smedelærling på Helsingør Værft, og han kan glæde sig over, at hans svendestykke er udstillet på Værftsmuseet i Helsingør. Som udlært smed kom Georg Poulsen ind som marinesoldat. Tilbage på værftet blev han aktiv i det faglige arbejde. Politisk startede han som kommunist, blev siden SF’er og er nu socialdemokrat. Kommunistpartiet smed ham ud på grund af kontingentrestance – “det samme skete for mig i danseskolen,” fortæller Georg Poulsen. Gennem tiden fik Georg Poulsen flere og flere striber på ærmet, og som tillidsmand måtte han tage del i alt fra de tungeste lønforhandlinger til en mindre konflikt med en arbejdskammerat, der var træt af at blive kaldt “ålehoved”.

så lidt ...Georg Poulsen boblede af liv, da han fortalte om sin tid i fagbevægelsen, også dengang han måtte opgive at smække med døren i “Forligsen”, fordi der var indført en skydedør! Politisk har han holdt sig på gulvet og aldrig ladet sig friste af politiske topjob, trods lokketoner. Og Georg Poulsen er blevet kaldt “en af de bedste ministre, Danmark aldrig fik”.

Georg Poulsen (2)I sit faglige arbejde mødte Georg Poulsen en række af vore journalistkolleger, og kan kunne fortælle om de mange “julenumre”, der udspillede sig bag de lukkede døre. Som tillidsmand og formand var han optaget af at besøge så mange arbejdspladser, som muligt, og han kørte i dagevis rundt i sin lille bil for at finde ud af, hvad der rørte sig blandt medlemmerne. Men han havde jo også peget på sig selv som den bedste, da der skulle vælges en ny formand efter Paulus Andersen!

Georg Poulsen fastslog, at han gennem hele sit arbejde har været omgivet af “guttermænd”. Der er dog én, der ikke har en plads i hans poesibog, nemlig 3F’s formand Hardy Hansen. “Jeg ved ikke, hvad der skete, men hver gang vi mødtes, slog vi hovederne sammen,” sagde Georg Poulsen. Hardy Hansen var fx utilfreds med, at Georg Poulsen mængede sig med storkapitalen, som det blev sagt. Kritikken udsprang bl.a. af, at Georg Poulsen et par gange om året spiste en arbejdsfrokost med skibsreder Mærsk McKinney Møller. Georg Poulsen havde også et nært forhold til ISS-direktør Poul Andreassen, der blev betegnet som “et stort menneske”.

Georg Poulsen (3)

Georg Poulsen er ikke bare en underholdende foredragsholder, men også en god forsanger. Han rejste i sin ungdom rundt og optrådte i forsamlingshuse, og i en moden alder har han sunget på Bakken med sin nabo fra Ålsgårde, Johnny Reimar. Til mødet i ””Bethesda” havde Georg Poulsen valgt 3 sange med Hans Henrik Holm ved flygelet.

Georg Poulsen har også været et efterspurgt bestyrelsesmedlem – på et tidspunkt var antallet oppe på 14 – indbefattet Kjeldsens Småkager.
Trods den store aktivitet har Georg Poulsen haft tid til et blomstrende familieliv med kone, søn og datter. Georg Poulsen mødte naturligvis sin kone i Helsingør. Hun var en ud af fire kønne søstre, så Georg Poulsen havde noget at kigge på. Øjnene faldt til slut på den yngste, der flyttede til Stockholm, så der var livlig telefonkontakt mellem de to hovedstæder. Men en dag var beskeden alvorlig: “Vi skal giftes, for dét vi har lavet, har fået følger.” Og sådan startede et ægteskab, der har varet i 60 år.
Georg Poulsen er forsynet med en fyldig sangstemme, og han havde valgt tre sange til veteranmødet. Og med Hans Henrik Holm ved flygelet genlød Bethesda af “Nu falmer skoven trindt om land”, “Kronborgvalsen” og “I Danmark er jeg født”.

Veteranformand Palle Hermund takkede den friske Georg Poulsen for et par hammergode timer med en antik udgave af “Arbejdersangbogen”.                  LL

Georg Poulsen (7)

Veteranklubbens formand, Palle Hermund, har en stor antikvarisk samling af sangbøger. Nu er samlingen lidt mindre, for han forærede Georg Poulsen en af sine røde arbejdersangbøger fra 1930’erne og citerede ved overrækkelsen et vers om smede.