Veterancafé: Grevinde Diller Daller fik konkurrence

Foto
Anker Tiedemann i ”Veterancafé” – med Palle Fogtdal i
baggrunden. Foto: Kurt Piczenik

Da 450.000 typehuse i 1960/70’erne med ekspresfart skød op af den danske muld, fik forlægger Palle Fogtdal en god idé: Han ville skabe et blad, der kunne rådgive de mange nye husejere om at indrette sig – kort sagt at komme til at bo bedre.
Den unge arkitekt Anker Tiedemann blev headhuntet til at udføre ideen. I dag er han 83 år og medlem af Veteranklubben, hvor han den 3. april 2013 i ”Veterancafé” underholdt 50 medlemmer om bladet, Bo Bedre, som han skabte og var redaktør af i 17 år. Det første nummer udkom i marts 1961, og de 60.000 eksemplarer blev revet væk.
“Der havde nok været boligreportager, før vi kom på markedet, men de handlede om, hvordan grevinde Diller Daller havde indrettet sig”, sagde Anker Tiedemann, der fastslog, at Bo Bedre red på en velfærdsbølge: “Spies lærte danskerne at rejse, Skjold Burne lærte dem at drikke rødvin, mens Ikea lærte dem at købe gør-det selv-møbler af spånplader”.

Bo Bedre-redaktionen havde til huse hjemme hos ham selv, hvad der undrede udenlandske kolleger, der kom på besøg.
“Det var den beskedne boligindretning, vi ville frem til”, sagde Anker Tiedemann, der i begyndelsen skævede til det svenske magasin “Allt i Hemmet”. Anker Tiedemann kalder den lille Bo Bedre-redaktion for missionærer. “Vi lavede mange fejl, men kun én gang hver”, fastslog Anker Tiedemann, der kaldte Bo Bedre-stilen for varm og praktisk.
Efterhånden fik Bo Bedre både rigtige redaktionslokaler og eget atelier, hvor der kunne laves realistisk boligindretning.”Vi anmeldte også typehuse, og det var ikke alle arkitekter tilfredse med”, men jeg tror, at Bo Bedre var medvirkende til, at typehusene ikke blev alt for forfærdelige”, sagde Anker Tiedemann.

Bo Bedre omtalte også ødegårde og ødehuse i Sverige, som danskerne havde fået øjnene op for, “og på den måde var vi med til at få Skåne, Halland og Blekinge tilbage til Danmark”, sagde Anker Tiedemann, der kørte rundt i sin Ford A og tog billederne.
Efterhånden udvidede Bo Bedre sine aktiviteter til også at teste fødevarer. “Vi fik bl.a. 16 forskellige mennesker til at teste orangemarmelade”. I 17 år havde både Anker Tiedemann og Bo Bedre en herlig tid, men så følte Anker Tiedemann, at han ikke orkede mere.

Noget af det “mest åndssvage” Anker Tiedemann, oplevede i sin tid, var vandsenge. “Vi lavede en reportage om en familie, der havde købt en vandseng og gik i gang med at fylde den med litervis af vand. Men så begyndte gulvet at knage under den tunge seng, og familien fik travlt med at få madrassen hen til altanen og tømt, før den store katastrofe indtraf”. Bo Bedres beskrivelse af vandsengdramaet var så morsomt, at Anker Tiedemann blev ringet op af en filmproducer, der gerne ville have flere detaljer, fordi han mente, emnet ville egne sig til en Dirch Passer-sketch.
Bo Bedre eksisterer endnu, “det er smadderflot, men jeg læser det ikke,” sagde den gamle redaktør.                                                                                         LL