”Jeg tror på journalistik
der kan berige folks liv”


(6)

Tekst: Peter Hertz Fotos: Bent Paulsen

Op imod 80 veteraner havde indfundet sig mandag den 26. oktober 2015 for at høre Berlingskes nye ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen, men hvis de var kommet for at høre, hvorfor han med nats varsel havde erstattet dansk presses grand old lady, Lisbeth Knudsen, blev de skuffede. Her var den nye chefredaktør hverken til at hugge eller stikke i. Og det kneb også lidt med visionerne for fremtiden. Ud over naturligvis udsagnet i overskriften – og dén overskrift på mødet, det havde lokket så mange til: ”Jeg tror på den trykte avis”.

(1)Tom Jensen indledte med at viderebringe en forskers udsagn ved et møde, han havde været til, hvor forskeren havde tegnet tre kasser: én med et udsagn, én i midten med journalisten eller kommunikatoren, og én med modtageren. Foredragsholderen havde så strøget den midterste kasse med begrundelsen: ”Journalisten i midten bliver der ikke brug for i fremtiden, for den person med udsagnet kan selv kommunikere direkte med borgeren.” ”Men det tror jeg selvfølgelig ikke på, og jeg mener, journalist- og analytikerrollen i midten bliver mere og mere vigtig”, sagde Tom Jensen og tilføjede, at den også bliver mere og mere eksponeret. ”Jeg tror, der er en grund til, at læserne holder en bestemt avis, nemlig de medarbejdere, der skriver i den. Det bliver i højere og højere grad sproget og skrivefærdighederne, der kommer til at styre, og dermed skal medarbejderne også i højere grad vænne sig til at være eksponeret i offentligheden”.

Tom Jensen gentog, at han tror på den trykte avis, men kun så længe den får følgeskab af de elektroniske medier, og bladhusene kan tjene penge på internettet. ”Vi skal være noget for folk, når de ønsker nettet som et supplement til den trykte avis.” Og så fortalte han om netredaktionen, som befolkes med specialister i at skrive netnyheder. På Berlingskes b.dk arbejder man i teams med at hente, udvikle og skrive historier, og det har man succes med. ”Det er selvfølgelig en udfordring, hvis man gerne vil være først med nyhederne, men vi lægger stor vægt på, at dét, vi bringer ud, også er rigtigt. Hellere være sidst med det rigtige end først med det forkerte, var chefredaktørens budskab.

Der var som sagt ikke mange erklæringer om fremtiden for Berlingske med Tom Jensen ved roret, men den 49-årige mente dog med sikkerhed at kunne sige, at papiravisen også eksisterer mange år efter, at han er gået på pension. Og der er ingen lukninger, der truer i horisonten. Og så kom der et lille optimistisk udsagn: Kids News, Berlingskes forsøg på at lave avis for børn, er en succes. ”Jeg har en fokusgruppe på én person på 10 år i mit eget hus, og hun river bogstavelig talt sin avis ud af brevsprækken og læser den. Det synes jeg lover godt for fremtiden”, sagde Tom Jensen, der altså nu er ansvarshavende chefredaktør på Berlingske efter at have siddet i chefredaktionen siden 2007.

(7)