Valgt fordi jeg er mig…

20160816_141130b

Der blev lyttet intenst af, fra venstre: Tove Smidth, Niels Bjørn Hansen (mødets arrangør og referent), Kate Bluhme og Nikolaj Ifversen. Lizette Risgaard sagde bl.a.: “Jeg er god i modvind – og dér er det godt at have nogle ekstra kilo på kroppen til at stå imod med!” –  Fotos: Børge Egelund Jørgensen.

 

20160816_140612

Formand Nikolaj Ifversen byder velkommen.

”Jeg blev ikke valgt, fordi jeg er kvinde, men fordi jeg er mig”, slog den nye LO-formand Lizette Risgaard fast med syvtommersøm, da hun med stort engagement holdt en forsamling af godt 70 veteraner i ånde i to timer tirsdag den 16. august 2016. 

Det er en kendsgerning, at hun er den første kvinde som formand for LO – hovedorganisationen af fagforeninger – men Lizette Risgaard understregede, at hun stillede op til valget for at stå i spidsen for fagbevægelsen, og hun fik fire ud af fem stemmer – en klar sejr. Da hun overtog formandsposten efter Harald Børsting, fyrede hun på stedet fire topembedsmænd i organisationen.  ”Jeg ville sætte mit eget hold”, understregede hun, og ”hvis det var en mand, der havde gjort det samme, ville man ikke have løftet et øjenbryn”.

Det fik en af deltagerne til at slå fast, at nu hvor Georg Poulsen er død, er Lizette Risgaard den eneste i fagbevægelsen med nosser. LO-formanden understregede, at det var slut med de røde seler i fagbevægelsen. ”Der er en overvægt af mænd i ledelsen, men kvinderne er på vej”, tilføjede hun og henviste til et citat af Hillary Clinton, som har sagt, at ”når en barriere bliver brudt, baner det vejen for andre”.

Fagbevægelsen er udfordret i dag. I 1996 var der en organisationsprocent på 81,3.  I 2015 var den faldet til 67,7, og for LO´s vedkommende er den nede på 58,2. Og det er udtryk for den styrke, som lønmodtagerne møder arbejdsgiverne med. ”Fagbevægelsen skal være synlig og levere resultater til medlemmerne”, sagde Lizette Risgaard. Undersøgelsen af de 21-30-åriges holdning til fagbevægelsen er positiv, men ”vi skal følge med tiden og møde dem på en ny måde, hvis vi skal have dem som medlemmer.”

Lizette Risgaard fortsatte: ”De overenskomster, vi har i dag, er ikke nogen naturlov. Dem er der blevet kæmpet for i over 100 år – om nødvendigt gennem konflikter. Vi står på det fundament, som andre har skabt. Det er ikke noget, der er kommet af sig selv.”

Lizette Risgaard, der førte kampen mod Ryanair på fagbevægelsens vegne, var yderst klar i mælet, når det handler om løndumping. ”Man kan selvfølgelig ikke flyve til de priser, uden at lønnen er helt i bund”, sagde hun og tilføjede, at ”de ansatte i Ryanair i Danmark var nødt til at samle tomme flasker for at få økonomien til at løbe rundt”. Hun understregede, at der også er billige flybilletter hos SAS, men at medarbejderne får en overenskomstmæssig løn. Og Uber, der er ulovlig, udfordrer taxabranchen, der har overenskomster, ved at dumpe lønnen. ”Løndumping udfordrer hele vores samfundsmodel”, sagde LO-formanden.

I disse dage er der trepartsforhandlinger mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen. Forhandlingerne skulle gerne munde ud i en aftale om at få flygtningene integreret og ind på det danske arbejdsmarked, sagde Lizette Risgaard – og så ilede LO-formanden videre til næste møde.                                                                                 nbh

Lizette Risgaard vil gerne hilse personligt på alle, når hun er til et møde med et overkommeligt antal deltagere. Dén tradition gennemførte hun også i Veteranklubben, så der var håndtryk til bl.a. Kurt Piczenik, Hanne Kirkebjerg i baggrunden: Jytte Wallin), Kirsten Mogensen og Eva Bendix.

Lizette Risgaard vil gerne hilse personligt på alle, når hun er til et møde med et overkommeligt antal deltagere. Dén tradition gennemførte hun også i Veteranklubben, så der var håndtryk til bl.a. Kurt Piczenik, Hanne Kirkebjerg (nederste foto – i baggrunden: Jytte Wallin), Kirsten Mogensen (herunder til højre) og Eva Bendix.

20160816_140335 20160816_140324 20160816_140246