Verdens største hvidvaskskandale

Leif Beck Fallesen fortæller om hvidvaskskandalen i Danske Bank. Det er hidtil historiens største hvidvasksag med et bruttobeløb på hele 1500 milliarder kroner og hvidvask ”for en stor del” af dette beløb. Foto: Peter Høvring.

Mødet med Politikens erhvervskommentator Leif Beck Fallesen trak fulde huse den 25. februar i Bethesda. Der var over 100 deltagere, og de fik et spændende møde om hvidvask ”for en stor del” af 1500 milliarder kroner, om bedrageri og skyldnersvig i Danske Banks filial i Estland, hvor kriminelle russere fik vasket deres penge hvide, så de kunne placeres på konti i skattely. 

Leif Beck Fallesen, der også er tidligere chefredaktør på dagbladet Børsen, fastslog, at skandalen havde været skjult, hvis ikke en journalistisk gravergruppe på Berlingske Tidende have afsløret svindlen. 

Sagen i Berlingske startede med ”hvidvask” for 7 milliarder kroner – et beløb, der i dag må betegnes som ”peanuts”, fastslog Fallesen. Og Børsen skrev tre dage efter afsløringen, at man skulle spare på forargelsen. Det var overdrevet og ”ikke Jesu genkomst”, der var tale om. Beck Fallesen understregede, at det var en klassisk journalistisk reaktion på en god historie, som man ikke selv havde del i. 

Danske Bank ville gerne have lukket sagen og fik advokatfirmaet Bruun og Hjejle til at foretage en såkaldt uvildig undersøgelse af sagen. ”Vrøvl”, fastslog Fallesen. 95 procent af indtjeningen i filialen i Estland var fra kriminelle aktiviteter. Sagen optog også de internationale aviser Financial Times og Wall Street Journal, der betegnede sagen som ”Verdens største hvidvaskskandale”. 

Topdirektøren i Danske Bank Thomas Borgen røg ud og bestyrelsesformanden Ole Andersen blev presset ud. Danske Banks økonomidirektør Henrik Ramlau Hansen, der var formand for bankernes kontrolorgan, Finanstilsynet, måtte meget mod sin vilje træde tilbage.   Finanstilsynet har frikendt sig selv for ansvar i sagen, og ikke overraskende viser advokatundersøgelsen fra Bruun og Hjejle, at Danske Banks ledelse ”ikke havde ageret juridisk uansvarligt”. Derfor mente Fallesen, at der burde foretages en rigtig uvildig undersøgelse af Danske Bank. Bankers advokater var ikke uvildige. 

Dansk Bank har mistet 11.000 kunder på grund af hvidvasksagen, men erhvervskunderne bliver i banken. Overskuddet er halveret i dag, men trods alt har banken er overskud på mellem 15 og 20 milliarder kroner. Hvidvaskskandalen har ført til undersøgelser i USA, Storbritannien, Sverige, Frankrig, Tyskland og Schweiz Der kan blive tale om store bøder. Bankens moral og grådighed er under lup.                                                 Nbh

Mødet med Politikens erhvervskommentator Leif Beck Fallesen trak fulde huse den 25. februar i Bethesda.