Forår for Christiania

Advokat Knud Foldschack orienterede om Christianias juridiske status nu, hvor der samles ind til at overtage området. De over hundrede veteraner blev delt op i hold og fik en grundig rundvisning på Christianias store område.

Advokat Knud Foldschack orienterede om Christianias juridiske status nu, hvor der samles ind til at overtage området. De over hundrede veteraner blev delt op i hold og fik en grundig rundvisning på Christianias store område.

Det er forår i Danmark, og det er også forår for fristaden Christiania. Det understregede fristadens advokat, Knud Foldschack, da hele 110 oplagte journalistveteraner var på sightseeing i Christiania torsdag den 26. april 2012. Sidste år fik fristaden en aftale med Staten om at købe de 33 hektar for 85 millioner kroner. Foreløbig er der solgt Christiania-aktier for 7 millioner kroner, og resten klares stort set med et 30-årigt kreditforeningslån til en rente på 3,4 procent. ”Christianitterne har grund til at være optimistiske i dag”, fastslog Knud Foldschack.

Det store antal veteraner blev inddelt i hold, og det stod to af fristadens ildsjæle, skuespilleren Britta Lillesøe og hendes mand, dokumentarfilminstruktøren Niels Vest, for. Efter en rundgang på en god halv times tid, hvor deltagerne bl.a. passerede Pusher Street, var det Knud Foldschacks tur. Veteranerne blev anbragt i de gamle stole og plyssæder fra biografen Palladium i et af fællesrummene, hvor Christianias juridiske historie blev ridset op.

Foldschack kom for alvor ind i billedet i 2003, da han fik en henvendelse fra christianitten Peter Plet. ” Folketinget havde nedsat et Christiania-udvalg for at få normaliseret området”, fortalte han. ”Det var en sag, der hastede”.

Fristadens advokat ridsede den juridiske baggrund op. Aftalen for Christiania bestod af syv paragraffer, hvor den første slog fast, at christianitterne havde brugsretten. Paragrafferne 2-7 kunne genforhandles. Det juridiske slagsmål gik kort ud på, at Staten mente, at aftalen kunne opsiges med et års varsel og genforhandles. Sagen endte i Landsretten i 2009, hvor fristaden tabte spørgsmålet om brugsretten. ”Men dommen gav os 48% ret”, understregede Knud Foldschack. ”Dommen sagde, at det var rigtigt, at politikerne på Christiansborg havde sagt, at christianitterne havde brugsretten, men da de havde talt til hinanden i Folketinget og ikke udad til befolkningen, så havde fristaden alligevel ikke brugsretten. Nogle gange kommer juraen i karambolage med min moral,” tilføjede Foldschack.

En af deltagerne havde set en buket fra Christiania på Gentofte Kirkegård, da Mærsk McKinney Møller blev begravet. Forklaringen var den, at christianitten Jørgen Tulipan som ung havde sejlet med A.P. Møller, hvor han havde fået en fin og respektfuld behandling. Derfor fik Mærsk en buket.

Derefter fortsatte rundturen i fristaden, hvor deltagerne så mange spændende huse, bl.a. ”Sundhedshuset”, der er en slags skadestue, og arrangementet sluttede i “Spiseloppen”, hvor der var vin og tapas og endnu tid til spørgsmål og svar om Christiania.

Niels Bjørn Hansen