Magasin: Mode og meget mere

Magasin_du_Nord_Museum_04

Sikke store historier der findes i det lille
Magasin du Nord Museum
og det er nok værd at besøge.
Her får du chancen sammen med veteranerne.

Siden Magasins grundlæggelse i 1868 er der nemlig blevet gemt alverdens ting og sager, der viser, hvad der er blevet solgt, og hvordan Magasin har markedsført sig selv: Der er kjoler, hatte, jakkesæt, sko, regnemaskiner, reklamer, blækhuse, kontokort, plastikposer osv. – i alt cirka 1000 genstande, 4000 arkivalier og 20.000 fotografier.

Som historiker med erfaring fra bl.a. Frilandsmuseet og Søfartsmuseet i Helsingør har museumsinspektør Trine Halle opbygget udstillingen, så den tegner et billede af livet i Danmark, siden Theodor Wessel og Emil Vett i Århus grundlagde ”De Forenede Hvidevarer Forretninger” med salg af lagner, duge etc. Allerede to år efter kunne de driftige forretningsmænd starte butikker også i Aalborg og København – for siden at have udsalgssteder over 100 steder i landet. I København startede forretningen på Kongens Nytorv i det daværende Hotel du Nord – hvorfor navnet blev ændret til det franskklingende Magasin du Nord. Bygningen blev snart for lille, og i 1893 kunne stormagasinet byde kunderne indenfor i den nuværende bygning, skabt efter idealet Le Bon Marché i Paris. Her kunne man drømme sig væk i varer, der duftede og synede af det store udland.

mag_0005_0001Magasin du Nord henvendte sig i starten specielt til de fine fruer, som bl.a. kom efter elegante, tækkelige dragter. I 1920’erne ville de frigjorte unge piger have knækorte kjoler med svaj i skørterne – og sådan skiftede moden og kunderne. I de første årtier blev indkøbene leveret til kunderne med hestevogn, senere måtte de selv bære varerne, og nu bliver meget handlet over nettet. Således afspejler udstillingen mange af tidens trends gennem 150 år.

Magasin du Nord Fonden købte i 2010 den enestående samling, og museet åbnede i 2013. Kom og se det

Onsdag den 22. august
Magasin du Nord Museum,
Vingårdstræde 6, 1070 København K.

Velkommen, gerne med ledsager og gerne med en lille klapstol.