Samlebåndet på Holmen

Veteranklubbens medlemmer lider ikke af højdeskræk. Nogle af dem nøjedes ikke med at gå op i Mastekranen - de gik helt øverst op. Foto: Finn Hillmose.

Veteranklubbens medlemmer lider ikke af højdeskræk. Nogle af dem nøjedes ikke med at gå op i Mastekranen – de gik helt øverst op. Foto: Finn Hillmose.

Et af de første samlebånd i verden finder man på Holmen – sådan da. 90 veteraner besøgte Nyholm 26. august 2010 for at markere flådens 500-år og se København fra den anden side.
Og dér fik de skildret, hvordan man i 1700-tallet forberedte basen til lynhurtig udrustning af skibene i tilfælde af krise. De fik master, tovværk, sejl monteret og ammunition og våben ombord i en samlebåndslignende proces.

Det nåede man nu ikke, da englænderne angreb i 1807, men til gengæld var anlægget en stor fordel for briterne, da de skulle have skibene klar, før de sejlede væk med dem.
Et af højdepunkterne på turen var, at der blev åbnet for mastekranen, så man kunne komme op i den – helt op endda – og se ud over både byen og Sundet.

Claus Seiden

Mastekranen er ikke sat sammen med nagler - men på maritim vis bundet sammen med tove. Foto: Anker Tiedemann.

Mastekranen er ikke sat sammen med nagler – men på maritim vis bundet sammen med tove. Foto: Anker Tiedemann.