Kategoriarkiv: Arrangementer 2010

Omtalerne af klubbens arrangementer er skrevet af:
AH: Annette Hartung ● BEJ: Børge Egelund Jørgensen ● CS: Claus Seiden ● IF: Nikolaj Ifversen
LI-Z og LL: Lis Lipschitz ● NBH: Niels Bjørn Hansen ● PH: Palle Hermund

Desillusioneret

Poul Wathne

Poul Wathne, ingeniør med senere cand.pæd. og merconom-uddannelser, har beskæftiget sig med ulands-problemer de sidste 30 år og gør det stadig, nu som underviser i crosscultural management og som aktiv i støtte til mindre virksomheder i Tanzania. Og han synes bestemt ikke, han er nogen succes. Tanzania blev set som et ønskemål for den socialdemokratiske udviklingsmodel, men er, med Wathnes ord, i dag præget af råkapitalisme og total korruption. Det fortalte han Veteranklubbens medlemmer 29. november 2010.

Læs resten

Borgen” ses af 1,5 million

Borgen1

Dansk dramatik er dyr at producere på TV, og tommelfingerreglen er, at den skal kunne samle i hvert fald en million seere. “Borgen” har bestået: Der er 1,5 millioner seere pr. episode, og som en ekstra gevinst: Mange udenlandske stationer er interesseret, og serien er allerede solgt til Frankrig og Tyskland.

Læs resten

Et besøg på Gyldendal med Johannes Riis

Foto: Tine Harden

Foto: Tine Harden

Nu kommer de digitale bøger … langsomt
Gyldendals litterære direktør Johannes Riis fik spørgsmålet, om bogen er på vej til en stille død fra Veteranklubben på et møde 2. november 2010. Svaret var et klart nej, for den store nordiske krimibølge har betydet, at Gyldendal aldrig har solgt flere bøger end i år. Efter nogen tøven gik forlaget i gang med at udgive kriminalromaner, og det har været en succes, men Johannes Riis mente kun, det var en bølge, ikke en generel udvikling, og citerede Bent Vinn Nielsen: Hvorfor må kriminalforfattere skrive dårligt, mens vi andre ikke må? Selv nøjedes Riis med at sige, at “anmelderne har vist en enestående overbærenhed overfor krimien”.

Læs resten

Aller var til salg for en krone

Pål Thore Krosby, Allers administrerende direktør, synes ikke det er let at være mediechef - men han gjorde det til en yderst spændende opgave, da han fortalte journalistveteranerne om den. Foto: Finn Hillmose.

Pål Thore Krosby, Allers administrerende direktør, synes ikke, det er let at være mediechef – men han gjorde det til en yderst spændende opgave, da han fortalte journalistveteranerne om den. Foto: Finn Hillmose.

Aller Press har i 2010 samme problem som dagbladene: Oplaget bliver mindre, og løsningen på, hvordan man tjener penge på nettet, er ikke fundet endnu.
Det fortalte koncernens administrerende direktør Pål Thore Krosby veteranerne på besøg i det nu efterhånden et år gamle hovedsæde på Havneholmen bag Fisketorvet.
Bygningen var omtrent lige så imponerende som udsigten: Glas, lys, åbent 7 etager op og medarbejderne på hylder som i DR-Byen, men efter hvad både direktøren og de selv sagde uden de samme klimatiske problemer.

Læs resten

Styr på pensionen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

John Norden lytter til Jesper Sidenius’ forklaring om, hvor let det er at ordne alt det med penge.

Har du 100.000 kr? Så kan du sætte dem i udbud og få tilbud fra bankerne på, hvad de vil give i rente. Det er en af de tjenester, den nu ti år gamle netvirksomhed Mybanker.dk kan tilbyde, og i den tid, den har eksisteret, har den faktisk flyttet 10 milliarder kroner til bedre forrentning, sagde grundlæggeren, John Norden, til 35 veteraner 12. oktober 2010. Læs resten

Blixens hjem trækker
30.000 besøgende

ScreenShot009

Der kommer omkring 30.000 besøgende hvert år på Rungstedlund, hvor Karen Blixens liv mindes. Besøgtstallet blev sat op med 90, da Veteranklubben tog på besøg på 48-årsdagen for Karen Bixens død 7. september 2010.
Museumsdirektør Catherine Lefevre fortalte om Blixen og om museet, der først rigtigt blev etableret, da filmen om hende kom i biograferne – så voksede interessen for hende i hele verden, ja endog i Danmark.

Læs resten

Samlebåndet på Holmen

Veteranklubbens medlemmer lider ikke af højdeskræk. Nogle af dem nøjedes ikke med at gå op i Mastekranen - de gik helt øverst op. Foto: Finn Hillmose.

Veteranklubbens medlemmer lider ikke af højdeskræk. Nogle af dem nøjedes ikke med at gå op i Mastekranen – de gik helt øverst op. Foto: Finn Hillmose.

Et af de første samlebånd i verden finder man på Holmen – sådan da. 90 veteraner besøgte Nyholm 26. august 2010 for at markere flådens 500-år og se København fra den anden side.
Og dér fik de skildret, hvordan man i 1700-tallet forberedte basen til lynhurtig udrustning af skibene i tilfælde af krise. De fik master, tovværk, sejl monteret og ammunition og våben ombord i en samlebåndslignende proces.

Læs resten

Bryghuset serverede
ølmarinerede sild

Stege Bryghus har både ølmarinerede sild og ølmarineret roastbeef på menuen - med eget øl til. (foto: Kurt Piczenik)

Stege Bryghus har både ølmarinerede sild og ølmarineret roastbeef på menuen – med eget øl til. (foto: Kurt Piczenik)

– Bare rolig, vejret skifter ved Rønnede, det gør det altid! lovede Lis Lipschitz, da 60 veteraner om formiddagen onsdag den 9. juni 2010 forlod København i øsende regnvejr for at tage på sommerudflugt til Møn. Og ganske rigtigt, det klarede op over Sydsjælland, og vejret holdt sig hele dagen, både da vi så på kalkmalerier i Elmelunde kirke, spiste frokost i Bryghuset i Stege, vandrede i den romantiske have omkring Liselund Slot og aflagde visit ved Møns klint. Tidsplanen skred, men det gjorde klinten heldigvis ikke, og alle nåede rettidigt tilbage til det regnvåde København efter en kompakt, oplevelsesrig dag i ægte dansk sommervejr.

Med 89 støvdragere

ScreenShot012

Anker Tiedemann har forklaringen på, hvorfor adskillige planter har netop 89 støvdragere. Det – og andre fænomener i krydsfeltet mellem natur og matematik – fortalte han om 5. maj 2010 i Veteranklubben, der havde lånt lokale på Frederiksberg Hovedbibliotek.

Læs resten

Kunderne er der, det er varer, der mangler

Helle Kamvig indledte rundgangen i auktionsvarernes fodspor med en orientering (Foto: Annette Hartung)

Helle Kamvig indledte rundgangen med en orientering (Foto: Annette Hartung)

Den økonomiske krise har skabt opsving på et punkt: Der er kommet flere helt nye produkter på auktion. Det forklarede Helle Kamvig godt et halvt hundrede veteraner, der besøgte Lauritz.com’s auktionshus i Herlev 26. april 2010. De nye varer kommer fra firmaer, der gerne vil af med dem i en fart: Hvis moden svinger væk fra den gule farve, er det nemmest at sende hele det gule parti på auktion, sagde hun.

Læs resten

Nye bøger skrevet af veteraner

Kafcafeen i Skindergade var myldrende fuld, da Veteranklubben holdt bogcafé 24. marts 2010 med de ni klubmedlemmer, der har udsendt bøger i den senere tid.
En enkelt måtte melde afbud og fik sit værk præsenteret ved stedfortræder. Hver forfatter havde kun 9-10 minutter til rådighed, så det blev en særdeles intens gennemgang af de erindringer, rejsebeskrivelser, journalistiske historier og andre beretninger, som hver enkelt havde lagt års arbejde i. Men det lykkedes, og det blev en livlig eftermiddag, hvor mange af medlemmerne også benyttede lejligheden til at anskaffe sig eksemplarer af de præsenterede bøger til vennepris.

Islamiske vidundere

Et blad fra en af verdens ældste koraner findes i København. Det gør også en kunstfærdig, arabisk kugleformet håndvarmer, hvis indre olielampe med snild teknik altid holder sig opret. Og man kan se den største perlemorsindlagte kiste fra mogulernes Indien i europæisk eje. Alle tingene findes i Davids Samling, som 90 af veteranerne besøgte 2., 3., 4. marts 2010, fordelt på hele seks hold.

Det er den islamiske samling, der er det centrale, men de to nabohuse i Kronprinsessegade rummer også danske skatte – et gulv i loftsetagen lavet af bolværkerne fra Christian den Fjerdes gamle dok, en fantastisk samling Hammershøj-billeder, en prismekrone, der har tilhørt Katarina den Store, og et interiør fra husets tilblivelsesår 1805, som er nænsomt genskabt.
Kunsthistorikeren Mariette Tiedemann førte kyndigt gennem dette museum, der vist er det eneste i landet, hvor der ikke alene bliver sagt “velkommen”, når man kommer, men også “tak for besøget”, når man går.

En udviklingshistorie

Peer Kaae[1]

“Har du talt med dem?” Spørgsmålet rungede anklagende mod journalisten fra “Se og Hør”, der havde skrevet et langt interview uden at have nået at veksle så meget som ét ord med den interviewede, fordi der var gået druk i processen. Oprørt havde familien klaget, og nu ville chefredaktøren have sandheden på bordet. “Har du talt med dem?” brølede han. Og så kom det svar, der i mange år skulle blive et slogan på “Se og Hør”: “Både ja og nej – mest nej!”

Læs resten

Møde med den nye chef for EKSTRA BLADET

ekstrabladet

De køber os, selv om…

Ekstra Bladet, der en gang var oppe på et oplag på 250.000, trykker nu 78.000, men synes alligevel, det rækker lige så langt ud som dengang, for der er hver dag 622.000 besøg på bladets netside. Det sagde chefredaktør Poul Madsen i Veteranklubben 9. februar 2010, og han mødte bladets kritikere med ordene: “Selv om folk måske siger, vi er nogle svin, så er det os, de køber”.
Poul Madsen kaldte sit blad den sidste tabloid-avis i Danmark, efter at B.T. er gået over til at blive en daglig udgave af “Helse”. Hans mål var at vedblive at være en vagthund for hele Danmark og at holde fast i det nuværende papiroplag. Han blev spurgt, om papirudgaven ville eksistere om ti år og svarede: Ja, og selv om vi måske skulle være presset ned på 50.000 i oplag, vil vi stadig være en af de største papiraviser, der udkommer til den tid.

Læs resten

Der er mening i galskaben (politireformen)

Bent Isager Nielsen er politiinspektør og chef for efterforskningen på Københavns Vestegn. Til Veteranklubben 14. januar 2010 forklarede han baggrunden for de seneste års politireform: Samfundet har ændret sig, derfor måtte politiet også gøre det. Øresundsbroen og de åbne grænser er gode for erhvervslivet, men sandelig også for de kriminelle.

Bent Isager Nielsen (foto: Finn Hillmose)

Bent Isager Nielsen (foto: Finn Hillmose)

Læs resten