Der er mening i galskaben (politireformen)

Bent Isager Nielsen er politiinspektør og chef for efterforskningen på Københavns Vestegn. Til Veteranklubben 14. januar 2010 forklarede han baggrunden for de seneste års politireform: Samfundet har ændret sig, derfor måtte politiet også gøre det. Øresundsbroen og de åbne grænser er gode for erhvervslivet, men sandelig også for de kriminelle.

Bent Isager Nielsen (foto: Finn Hillmose)

Bent Isager Nielsen (foto: Finn Hillmose)

Resultatet er blevet, at det gamle system, hvor 64 politimestre suverænt bestemte prioriteringen af politiets arbejde i hver sin kreds, nu er erstattet af en central styring, der bedre kan tilrettelægge arbejdet i et land, der er blevet plastret til med narko, skydevåben og ludere fra hele verden.
Vi har fået flere potentielle kriminelle, og samtidig en øget modvilje mod at anmelde og vidne, og politiet bruger flere og flere ressourcer på kriminalitet, der berører færre og færre danskere. Opklaringsprocenten for indbrud var helt nede på 10 lige efter reformen. Nu er den steget til 15, og der er planer for en yderligere opstramning. Og i hvert fald, sagde Isager, er vi gode til den grovere kriminalitet sammenlignet med andre lande. Den berører måske færre borgere, men den er vigtig at gribe ind imod – så folk ikke fristes til selvtægt.
Claus Seiden