En gemt verden midt i storbyen

Veteranerne blandt de 1.000 træer og forårsblomstrende forsythia i Bispebjerg haveanlæg. Fotos: Peter Kay.

Veteranerne blandt de 1.000 træer i Bispebjerg haveanlæg. Fotos: Peter Kay.

 

Tidligere lå Bispebjerg Hospital ude på landet. Her kunne de syge finde helbredelse i smukke bygninger og grønne områder. Nu er København vokset og har omfavnet det gamle Bispebjerg Hospital fra 1913. Men den 27. april 2016 kunne 45 veteraner bryde fortryllelsen ved at gå ind gennem hospitalets hovedport og møde gamle dage. Og vore to rundvisere kunne indvi os i det væld af detaljer, som gemmer sig i de gamle bygninger, der er tegnet af arkitekten Martin Nyrop.

Kvalitet: Røde håndstrøgne mursten i flot arkitektur

Kvalitet: Røde håndstrøgne mursten i flot arkitektur

Nyrop var stærkt inspireret af italiensk arkitektur, og bagsiden af badebygningen er en kopi af Hadrians villa  i Rom. Som i alle de andre bygninger, der ligger spredt i det grønne haveanlæg, er der brugt de bedste materialer. Og de udsøgte håndlavede mursten i forskellige nuancer er lagt i sirlige mønstre, der giver hver bygning sit særpræg. På Badehuset er tagstenene lagt, så de minder om bølger. Ovenpå Badehuset er indrettet en terrasse, hvor patienterne kan tage et solbad efter det rensende bad.

mor med nyfødt barn 2

Eksempel på en af parkens skulpturer:
Mor og barn

Inspiration fra Italien (Venedig) genfindes i Sukkenes Bro, der fører fra operationsbygningen til opvågningsstuen. Broens elegante bue over stien er konstrueret, så den er selvbærende. Blandt de mange udsmykninger på murfladerne ses murstenshjerter, der symboliserer styrke, livskraft og kærlighed. Anden murstenskunst har tre mursten rejst på højkant og skal minde om Københavns tårne.
Agernformet lampe ved hovedportenOveralt bliver øjet fanget af detaljer, der symboliserer tanken bag hele byggeriet, som ved indvielsen blev betegnet som helbredende arkitektur. Nyrop tog sig ikke kun af arkitekturen, han tegnede også møblerne og de elegante agernlamper i jugendstil, der hænger rundt om på bygningerne.
Haveanlægget, der omslutter de gamle bygninger, er skabt af landskabsarkitekt Edvard Glæsel. Og de mange grønne rum giver mulighed for helbredende stunder i fred med naturen.
Haveanlægget rummer over 1.000 træer. Flere af dem er hjembragt fra eksotiske egne, bl.a. det sjældne duetræ, der i blomstringstiden ser ud, som om en stor flok hvide duer har slået sig ned i træets grene.

Ved miniudgaven af Gefion-springvandet

Ved miniudgaven af Gefion-springvandet

Haveanlægget rummer også en lang række skulturer, bl.a. en miniudgave af Gefionspringvandet, Hanne Varmings tykke kone på en træstub og forskellige mindesten med navne på folk, der havde betydning for byggeriet. Rundt om er der mindeplader for ansatte, der mistede livet under 2. verdenskrig, hvor Bispebjerg Hospital spillede en stor rolle i arbejdet med at redde de danske jøder, der blev skjult på hospitalet og smuglet videre som sengeliggende patienter.
Under vandringen i fortidens verden kan man få glimt af nutiden i form af Grundtvigs Kirke og Bjørn Nørgaards moderne byggeri, Bispebjerg Bakke. Og mere nutid kommer til, for Bispebjerg Hospital er i gang med et kæmpebyggeri, der skal stå færdig i 2025. Her får alle patienter eneværelser med eget bad. Løbende skal nogle af de gamle bygninger renoveres under kærligt hensyn til deres helbredende virkning.                                                                                            LL

havevandring på Bispebjerg (1)

Foran kapellet