Veteraner møder veteraner

Sensommerrejse 2012 til Normandiet

De danske journalistveteraner fik en snak med medaljeprydede britiske krigsveteraner på den amerikanske soldaterkirkegård på invasionskysten Omaha Beach i Normandiet. Alle fotos: Finn Hillmose

De danske journalistveteraner fik en snak med medaljeprydede britiske krigsveteraner på den amerikanske soldaterkirkegård på invasionskysten Omaha Beach i Normandiet. Alle fotos: Finn Hillmose

Idylliske badebyer vekslede med grumme minder fra 2. verdenskrig på Veteranklubbens sensommerrejse til Normandiet i begyndelsen af september 2012.

46 veteraner og ledsagere var med på den ugelange tur, der som en ekstra attraktion omfattede besøg på den britiske ø Jersey. Med sin beliggenhed i Kanalen tættere på Frankrig end på England var øen under krigen besat af tyske tropper, der spækkede dens klippekyst med kanonstillinger.

Vejret var med os med sol og 25 grader det meste af tiden. Normandiets smukke landskab viste sig fra sin bedste side med levende hegn, æbleplantager (calvados!), sortbrogede køer (camembert!) og smålandsbyer med kringlede gader og cafeer. Strabadser bød turen også på, men veteranerne klarede både forvirring i lufthavnen, lange spadsereture mellem Rouens bindingsværkshuse og en uventet sej vandring til klosterøen Mont St. Michel.

Højdepunkter: Monets blomsterhave, Bayeuxtapetet, invasionskystens bombekratere og ufatteligt store kirkegårde, fæstningsbyen St. Malo, det nærliggende Mont St. Michel og så Jersey-øen, der ligger som en næsten subtropisk naturperle en times sejlads fra Frankrig.
En tankevækkende oplevelse var besøget i mindelunden for journalister, der er dræbt under udførelsen af deres arbejde. Den er anlagt i Bayeux tæt ved invasionsmuseet og den britiske soldaterkirkegård af organisationen ”Journalister uden grænser” og viser på hvide cementsøjler navnene på de dræbte journalister verden over år for år fra invasionen i 1944 frem til i dag. Langt over 2000 navne står der, og nye kommer til måned for måned. Mærkeligt nok aner næsten ingen danske journalister noget om denne mindelund, der ellers burde være en vigtig bestanddel i vores viden om journalistikkens betydning og vilkår i vore dage.

Som en særlig attraktion ved rejserne med Journalisternes Veteranklub må nævnes de bidrag, som foreningens egne medlemmer yder. På busturene mellem de enkelte rejsemål satte det ene medlem efter det andet sig med mikrofonen og fortalte ud fra sin specialviden om de ting, vi oplevede: Monet og impressionismen, 2. verdenskrigs ofre på Vest- og Østfronten, danske søfolk i allieret krigstjeneste, tidevandets bevægelser, bindingsværkets historie, ja sågar misteltenen, der hang i store runde klynger på de poppelhegn, vi passerede. Samt meget andet. Et lager af viden og fortælleevne, som de færreste rejseselskaber kan præstere, og som bidrog til at gøre turen til noget særligt.

2

Monets have i Giverny med de berømte åkander og den hvælvede bro,
der ses på mange af Monets malerier.

4

– Vilhelm Erobrerens hær kommer derfra! råber soldaten på Bayeux-tapetet Næsten tusind år gammelt og frisk som en nutidig tegneserie.

4a

Mindelunden for dræbte journalister i udkanten af Bayeux. Søjle efter søjle
med navnene over flere tusind kolleger, der har mistet livet under udførelsen
af deres gerning siden 2. verdenskrig.

5

Snorlige, næsten uendelig rækker af kors på en amerikansk soldaterkirkegård.

6

Midt i Normandiet står også et mindesmærke for de danske søfolk,
der mistede livet under invasionen.

7a

Solopgang over Kanalen. Fyrtårnet viser vej til den engelske kanalø Jersey.

7

De berømte jerseykøer har deres eget monument på et torv i øens hovedby St. Helier.

12

Menuen står naturligvis på muslinger…

12a

og østers …

13

… hvis man ikke foretrækker en fisk i hel figur med hoved, skæl og hale.

Deauville (2) Peter og Grethe

Bagefter må kassereren på overarbejde for at få regningen fordelt.

8

I den lille by Sainte Mère-Eglise hænger en udstoppet faldskærmssoldat i kirketårnet. Menig John Steeles faldskærm sad fast, men han overlevede og blev reddet, da hans kammerater havde erobret byen ved et overraskelsesangreb.

9

Fæstningsbyen St. Malo med solide mure og bastioner. Igennem århundreder uindtageligt hjemsted for kapere og sørøvere og evigt stridspunkt for konkurrerende fyrster.

Mont Saint-Michel - den berømte klosterø uden for kysten, hvor tidevandet gør det livsfarligt at færdes uden for vejdæmningen og de høje klippeskrænter.

Mont Saint-Michel – den berømte klosterø uden for kysten, hvor tidevandet
gør det livsfarligt at færdes uden for vejdæmningen og de høje klippeskrænter.

11

La Grande Arche – den nyeste triumfbue i Parisforstaden La Defense, skabt
af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen og ingeniøren Erik Reitzel,der brugte sæbeboblehinders minimalistiske former som forlæg for de skrånende sider.