Kategoriarkiv: Udlandsrejser

Tag et kig på Oslo

Rejs med Veteranklubben den 24. – 27. maj 2023

Nu skal vi ud at rejse igen
Du har sikkert ikke været i den norske hovedstad de senere år, hvor der er bygget til og om i stor skala – ny opera, nye museer og stationer.
Men nu har du chancen for en smuttur sammen med venner og kolleger.

Tilmeldingsfristen er udløbet, men vi lader for en sikkerheds skyld programmet stå her på siden lidt endnu.


Program

DAG 1 – 24.05.2023

Kl. 14.00 – 16.00: Check-in – Husk gyldigt billede-ID

Kl. 16.30: Afgang fra København

Kl. 17.15: Velkomstdrink i Columbus Club

Kl. 17.45 – 19.30: Stor Dinner buffet i Restaurant 7 Seas*

DAG 2 – 25-05-2023

Kl. 07.00 – 09.55: Morgenbuffet i Restaurant Explore

Kl. 10.00: Ankomst til Oslo

Ca. 3 timers guidet byrundtur i bus

Efter ca. 13.00 Check-in’ på hotel Clarion Collection Hotel Folketeatret.

Eftermiddag og aften – måske i operaen – på egen hånd

DAG 3 – 26-05-2023

Morgenmad og check-out på hotellet

Formiddag på egen hånd.  Bagage bringes fra hotel til DFDS-terminalen.

Kl. 13.00 – 14.30: Check-in

Kl. 14 præcis skal alle være ved skibet for at tage mod deres egen bagage og bringe den ombord.

Kl. 15.00: Afgang fra Oslo

Kl. 17.45 – 19.30: 2 retters menu i Restaurant Explore.

DAG 4 – 27-05.2023

Kl. 07.00 – 09.55: Morgenbuffet i Restaurant Explore

Kl. 10.00: Ankomst til København

Bosnien – krig, sorg
og megen gæstfrihed

 

Moskeer med minareter, der ligner raketter, ses alle vegne i byens skyline ligesom korsene over de katolske og ortodokse kirker. Alle fotos: Finn Hillmose.

28 journalistveteraner til Sarajevo under kyndigt lederskab

Moskeer med minareter, der ligner raketter, ses alle vegne i byens skyline ligesom korsene over de katolske og ortodokse kirker. Fem gange i døgnet lyde muezzinens kalden til bøn, ligesom kirkeklokkerne giver sig til kende flere gange hver dag.
I gaden, hvor vi bor, er der en sær blanding af østens mystik over de små handelsboder og mellemeuropæisk borgerlighed manifesteret ved huse fra 1800- og 1900-tallet, de fleste stadig med spor efter skud og granatnedslag.
Vi er i Sarajevo, byen der i halvfemserne var belejret i næsten 1500 dage, og granathuller og nogle udbrændte ruiner er sporene efter serbiske militsfolks bombardement med kugler og granater af en den værgeløse og i næsten alle henseender uskyldige befolkning. Vi er på rejse i Bosnien-Hercegovina med Journalisternes Veteranklub.
Turen begynder noget stresset med en lang bustur fra København til Billund i sjaskende regnvejr og bidende vind. Så hårdt slår vinden mod bussens frontrude, at vi bliver bekymrede for, om Storebæltsforbindelsen er åben for trafik. Vi kører dog planmæssigt over broen, men skønt vi mærker, hvordan vinden hiver i bussen, når vi sikkert frem til bestemmelsesstedet og kommer i luften med nogen turbulens.
I Tuzla i det nordøstlige Bosnien, hvortil vi ankommer nogenlunde planmæssigt, er dejlig sensommer og lige vejr til at standse op og nyde det. Men nej, vi har stadig ca. tre timers kørsel for os til Bosniens hovedstad Sarajevo, så efter at have forceret det diminutive bagagebånd i den lille internationale lufthavn under ombygning, tager 28 gæster og rejseleder Steen Ramsgaard plads i den moderne bus, der i seks dage skal være vort andet hjem, og kører ud af byen.  Læs resten

Forår i Madrid og Toledo

IMG_6629-001 c

Fotos: Jette Faurschou, Finn Hillmose, Anker Tiedemann og Claus V. Jakobsen

Tekst: Annette Hartung

IMG_7275 fLørdag den 28. maj 2016 var Madrid ladet med fodboldspænding, da 36 veteraner/ledsagere landede i byen. Samme aften skulle Real Madrid og Atletico Madrid nemlig spille Champions League finale i Milano. Så byen var sikker på at vinde. Efter indkvartering og aftensmad på hotel Mayorazgo satte de fleste sig foran tv-skærme eller gik i byen for at se kampen. Og der var fuld valuta for pengene, idet kampens 1-1 måtte afgøres ved en straffesparkskonkurrence, hvor Ronaldo scorede det sidste og afgørende mål for Real. Vi troede, at byen ville eksplodere med jubel og tudende bilhorn, men der var forbløffende stille, alt taget i betragtning.

IMG_7144 fSøndag den 29. maj bød på kulde og regn, men vi fik alligevel en fin formiddagstur til fods med rejsebureauet Best Travels guide, Agnethe Romer, til bl.a. Plaza de Espana, slottet, Plaza Mayor og Puerta del Sol. Eftermiddagen brugte mange til at besøge et eller flere af de fornemme museer: Prado, Reina _ANK2047Sofia og Thyssen-Bornemisza – mens andre slentrede rundt og afprøvede diverse caféer og tapassteder. Om aftenen var næsten hele gruppen til flamenco på La Taberna de Mister Pinkleton, hvor Anker (Tiedemann) havde skaffet os billetter helt tæt på scenen. Det var en flot, intim oplevelse med kun en enkelt danser(inde), flere gode sanger(inder) og en fin guitarist. Alle måtte overgive sig til deres stemningsfulde optræden.

Flamingo aften (10)


IMG_6431-001 cMandag den 30. maj
kørte vi om formiddagen med bus til nogle af byens nyere kvarterer med eksklusive boliger, markante skyskrabere og Bernabeau stadion samt tyrefægterarenaen, hvor en lille gruppe købte billetter til aftenens forestilling. Eftermiddagen var til fri disposition, og igen var det museerne, der fristede. Så vi stødte hele tiden på hinanden foran mesterværker af Goya (bl.a. hans sorte billeder), El Greco, Picasso (Guernica), Velazquez (Las Meninas), Rembrandt,  Miro, Kandinsky etc. Udenfor var det blevet dejligt solskin, så fortovscafeer med kolde drinks gjorde godt.

_ANK1941Tirsdag den 31. maj var der igen tid til slentreture og museumsbesøg, før vi kl. 16 steg i bussen og kørte til Toledo. Her gav chaufføren os en flot tur rundt om byen, der ligger højt på en klippetop, omgivet på tre sider af floden Tajo. Efter at være indkvarteret på Hotel Mayoral kunne vi lige nå at tage rulletrapperne op i den gamle by, hvor Agnethe viste rundt før middagen på hotellet.
_ANK2197
Onsdag den 1. juni fik vi en grundigere introduktion til byen af en lokalguide, hvis engelske var ret svært at forstå. Men pyt. Byen, der var det spanske riges hovedstad indtil 1561, blev i 1986 optaget på Unescos verdensarvsliste og er fuld af fine gamle bygninger, præget af maurisk, jødisk og kristen bygningskultur. 7R6A2522-001 cEl Greco boede mange år i Toledo, hvor man kan se talrige af hans værker, bl.a. i kirken Iglesia de Santo Tomé og i den imponerende store gotiske katedral, hvor man i galleriet også finder malerier af Goya, Rubens m. fl. Byen har også to synagoger, der er indrettet til museer. 
_ANK2328
Torsdag den 2. juni
kørte vi mod syd gennem regionen Castila la Mancha, hvor vi besøgte byen Consuegra med de berømte vindmøller, som Cervantes beskrev i romanen ”El Quijote”. Derefter indtog vi byens fæstning, som der ikke er meget tilbage af, men som har en flot udsigt. Sulten blev rigeligt stillet på en lokal restaurant, før vi trillede til den moderne Bodega (vinproducent), _DSC0382Tierras de Orgaz, hvor kun fire ansatte styrer hele produktionen fra druerne køres ind, til vinen lagres og fyldes på flasker. Den meget søde og vidende unge dame (landbrugsingeniør med speciale i vin), der viste os rundt, blev godt suppleret af Anker, der fremhævede stedets præg af godt håndværk. IMG_9257Efter den store frokost og vinsmagningen, skulle man tro, at det ville være svært at klemme en afslutnings-festmiddag ned. Men nej. Vel tilbage i Toledo, var vi parate til at tage op i byen og nyde flere gode retter til sang, latter og hyggelig snak.

Fredag den 3. juni kunne nogle lige nå at købe ost, skinke og andre souvenirs, før vi tjekkede ud og tog kurs mod lufthavnen efter en tur uden væsentlige uheld og med en rigtig god stemning.                                      AH

IMG_8662

_ANK1933

Gruppebillede_A4 (1)IMG_6669 Toledo c_ANK2209 (1)_ANK2357

 

 

Dannebrog faldt ned fra himlen
– og KGB var skjult

Indtryk fra en spændende og indholdsrig veteranrejse til Estland, Letland og Litauen fra 26. maj til 1. juni 2015

panoramica[1]

Tirsdag: Vi fløj til Tallin, Estlands hovedstad. Estland var et absurd overvåget samfund i sovjettiden, hvor KGB holdt øje med alt og alle. Agenterne opholdt sig på den ”ikke-eksisterende” 23. etage af et stort hotel i byen. Officielt havde hotellet kun 22 etager, men bag en dør, hvor der var maskinrum, kunne KGB-agenterne holde øje. Hele 60 værelser var udstyret med hemmelige mikrofoner, og hvis en af de ganske få turister i sovjettiden lejede en bil med chauffør, kunne man være sikker på, at manden bag rettet var agent. De ansatte på hotellet blev også overvåget, og der fandtes lister med uønskede medarbejdere. Museet virker i dag som et absurd teaterstykke.
(Læs videre på side 2)

Guiness og kartoffelmos

Irland 2014 (246a) Clonmacnoise Kloster

Der var stor interesse for det historiske. Foto: Finn Hillmose.
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

39 veteraners 8 dage i Irland fra 20. til 27. maj 2014

Sådan er det med pakkerejser: Op før fanden får sko på. Men det lønnede sig. Det gav en god lang første dag i Dublin – og så plus den time, som betales tilbage ved hjemrejsen.
Den korte version af turen: Succes.

_ANK8457

“Den grønne ø”. Her Clonmacnoise Kloster. Foto: Anker Tiedemann

Irland 2014 (59b) Dublin

Foto: Finn Hillmose

Førstedagen begyndte meget passende i det berømte kvarter Templebar, Dublins pendant til Ålborgs Jomfru Ane Gade om end ved aftentide mere med irsk musisk vemod end den nordjyske ræben og brovten. Inden indkvartering på hotel nåede vi omkring vikingemuseet med danske og især norske aner.

Irland 2014 (10) Dublinia Museet

 

 

Irland var i midten af 1800-tallet ramt af kartoffelpest. Den udløste en skrækkelig hungersnød, som var medvirkende til den store irske udvandring til USA. guinnessbeer[1]Nu i 2014 kunne vi hver eneste aften konstatere, at kartoflerne har det udmærket – i hvert fald dem til mos. Ikke en aften uden kartoffelmos serveret som runde kugler. Mosen forfulgte os hele vejen rundt, men som mos betragtet ganske udmærket. For mange i selskabet lod den sig aften efter aften jævne med et godt glas Guiness.

Irland 2014 (26) Oscar Wilde Dublin St. Stephens Green park

Skulptur af Oscar Wilde

Med vores guide Jesper Hallas foran travede det meste af selskabet et par kilometer ind til Dublins centrum. Blandt målene var den farverige skulptur af Oscar Wilde, St. Patricks katedralen og højdepunktet “Book of Kells” på Dublins universitet samt dets smukke, gamle bibliotek.
Der er en grund til, at Irland kaldes “den grønne ø” – nemlig regnvejr. Alt er så frodigt.  Veteranerne oplevede dog kun en enkelt dag med regn og en nat med lidt fugt – det sidste i hotellets brandalarmeringsanlæg. Kl. 03.24 den anden nat i Dublin gik sirenerne i gang. For at det ikke skulle gå upåagtet hen tre gange indenfor en time.

 

Irland 2014 (118)Turen til Irland var en rundtur: Først Dublin, så Tralee, dernæst Galway for at slutte af i hotel ved Dublins lufthavn. Og på de ikke alt for mange dage blev det blandt andet til besøg ved klosterruinen The Rock of Cashel, en kaffepause i Charlie Chaplins ferieby Waterville og i regn og blæst til Cliffs of Mohere, der rejser sig 200 meter lodret op fra Atlanterhavet. Fascinerende og skræmmende.

Irland 2014 (194) Cliffs of Moher

Cliffs of Mohere. Foto: Finn Hillmose.

Irland 2014 (149) Kissane fårefarm

Foto: Finn Hillmose.

Lammekød er en irsk specialitet og til det behøves selvsagt får, og fårene skal der passes på. Det fik vi demonstreret. Fire Border Collies (angiveligt verdens klogeste hunderace) kunne i løbet af nulkommafem få styr på en fåreflok og gelejde den ind i folden. Og det uden glammen endsige bid.Irland 2014 (144) Kissane fårefarm

Ud over det mørke øl er whiskey en irsk specialitet. Det lod sig vise ved et besøg i en hytte, som for mere end hundrede år siden var bolig for den stakkels, forarmede og siden udvandrede kartoffelbonde Dan O’Hara. Her kunne den nuværende ejer Irland 2014 (216) - tørvegravningdemonstrere tørvegravning og levende fortælle om O’Haras og andre bønders kranke skæbne under kartoffelpesten. Og fra et lille, hemmeligt rum over hyttens ildsted fremdrog han en flaske whiskey. Rundhåndet uddelte han smagsprøver på dette irske ildvand, der præsterede ca. 70 procent alkohol. Vor tidligere formand, Palle Hermund, vovede at afkøbe ham en flaske – men uden etiket og absolut ingen kvittering.

 

Irland 2014 (278b) Locke destilleri, Kilbeggan

Nils Bjervig, Palle Hermund, Jens Mandrup og
Nikolaj Ifversen på whiskey-testsmagning.
Foto: Finn Hillmose

Det med whiskey fortsatte siden i mere autoriseret form. Et besøg på destilleriet Kilbeggan, smagsprøver og fire veteraner stillede op til konkurrence om bedømmelse af whiskey. Undertegnede er for beskeden til at nævne vinderen. I samme destilleri var der dækket op til frokost – her fandt værten det for godt pludselig at uddele alskens musikinstrumenter med megen larm og grin til følge. Gudskelov var det inden udskænkningen af whiskey.

Irland 2014 (274) Locke destilleri, Kilbeggan (Claus)

Formand Nikolaj Ifversen ser på whiskey-anlæg, måske noget til kælderen derhjemme? Foto: Claus V. Jakobsen.

Irland 2014 (243) ShowtimeDer har vel næppe været en veteranrejse uden teater eller musikalsk underholdning. Denne gang var der to muligheder: I Tralee var det National Folk Theatre med dans, sang og musik i stykket “Oileán” (“den isolerede ø” på oldirsk), et meget smukt stykke med irsk vemod, livskraft og blik tilbage i irske levevilkår. En anden aften var det i Galway “Trad on the Prom” – et forrygende show med riverdance, høj musik og lysshow.
Med sol og regn, whiskey og kartoffelmos – endnu en ægte veteranudflugt med mange oplevelser og alle de gode historier, vi selv er eksperter i at levere.       NI

Irland 2014 (58b) San Patrick Cathedral, Dublin

Kurt Piczenik i San Patrick Cathedralen, Dublin. Foto: Finn Hillmose

_ANK8459

Der var et stort udvalg af motiver, her ét udvalgt af Anker Tiedemann.

Irland 2014 (219)

Guiden viser vej. Foto: Finn Hillmose

Irland_gruppe_A4 Anker

Anker Tiedemanns foto af hele holdet. Indsat i Photoshop, Anker selv.

Helsingfors

IMG_8262
Foto: Claus V. Jakobsen

Sensommerrejse til Helsingfors og Sydfinland
”Overraskende dejligt”

”Jeg havde slet ikke forestillet mig, at der var så dejligt i Finland”, udbrød en af deltagerne i Veteranklubbens rejse til Helsingfors fra 1. til 5. september 2013, og hendes overraskelse deltes af de fleste af de 27 journalistveteraner, der havde meldt sig til turen.

IMG_8295

”Det var den skønneste sejltur, jeg nogen sinde har været på”, supplerede en anden deltager, da vi gled gennem skærgården mod Helsingfors med det gode veteranskib ”J. L. Runeberg” på en tre en halv times sejlads fra provinshavnebyen Borgå 80 km østpå.

Og det var et eventyrligt dejligt møde med Sydfinlands natur og kultur. Den bagende sol glitrede i Finskebugtens blide dønninger. Birk og fyr spejlede sig i bugter og vige, hvor sommerhytter og saunaer skimtedes mellem træer og klipper. ”Det er sådan, Finland skal præsentere sig for besøgende”, erklærede finlandselsker og rejseleder Morten Schønberg opløftet, da vi for tredje dag i træk oplevede skyfri himmel og temperaturer som på en hed dansk sommerdag.

Programmet var pakket med let hånd og god tid. Byrundtur i det arkitektonisk skønne Helsingfors, hvor arkitekt Carl Ludwig Engells nyklassicistiske domkirke troner konditoragtigt over Senatstorvet. Banegården og talrige andre bygninger i jugendstil, klippekirken sprængt ud i grundfjeldet på Tempelpladsen, Sibeliusmonumentet og kulturcenteret Hanaholmen, hvor vi fik en letforståelig indføring i Finlands nutidige situation med hovedvægt på de problemer, tosprogetheden stadig giver.

Der var tid til at gå på kunstmuseum og i superboghandel på egen hånd, og den kyndige rejseleder gav os det fine tip at se byen ovenfra i solnedgangstimen fra cafeen øverst i det høje tårn på et af hotellerne. Der var også tid til at besøge det brogede marked på ”Salutorget” ved havnen og til at slentre på den brede, træbevoksede Esplanade-boulevard, der forbinder havnen med Mannerheimvägen.

IMG_8537_1

Et højdepunkt blev udflugten til fæstningsøen Sveaborg fra midten af 1700-tallet. Den ligger i udmundingen fra Helsingfors havn kun et kvarters sejlads fra Salutorget og rummer både massive skanser med kanonstillinger, eksercerpladser, kaserner og nutidig boligbebyggelse samt museer og restauranter og sågar en museums-ubåd. Et enestående miljø, der for længst og fuldt berettiget er kommet på Unescos verdensarvliste. Betagede så vi aftenrøden fra skanserne og spiste festmåltid i kommandantens luksuskassemat.

Som journalister måtte veteranerne selvfølgelig besøge den lokale presse. Både det store finsksprogede ”Helsingin Sanomat” og det mindre, svensksprogede ”Hufvudstadsbladet” tog imod os og indviede os i dagens realiteter: faldende oplag, faldende indtægter, en indædt kamp for at vride penge ud af nettet. Sanomat giver overskud, utroligt nok, Hufvudstadsbladet ejes af en smækrig fond, men der er grænser for gavmildheden, så de er i gang med en sparerunde. Spørgsmålet, om papiravisen eksisterer om ti år, blev ikke besvaret.

IMG_8717

Finland er en skination, så vi skulle se skimuseet og VM-skihoppene i Lahti nord for Helsingfors. Vi kom op på den øverste platform, 105 meter, og nød den fantastiske udsigt over skove og søer, og minsandten om det ikke pludseligt myldrede med strømlinede skihoppere: de susede ned ad den kunststofbeklædte hopbane, svævede og landede i fineste stil og kom lynhurtigt op igen med skihejsen. Halsbrækkende så det ud, men for en finne med sisu skal der mere end 22 graders sommervejr til at stoppe skitræningen.                                                           PH

IMG_8153

 

 

Veteraner møder veteraner

Sensommerrejse 2012 til Normandiet

De danske journalistveteraner fik en snak med medaljeprydede britiske krigsveteraner på den amerikanske soldaterkirkegård på invasionskysten Omaha Beach i Normandiet. Alle fotos: Finn Hillmose

De danske journalistveteraner fik en snak med medaljeprydede britiske krigsveteraner på den amerikanske soldaterkirkegård på invasionskysten Omaha Beach i Normandiet. Alle fotos: Finn Hillmose

Idylliske badebyer vekslede med grumme minder fra 2. verdenskrig på Veteranklubbens sensommerrejse til Normandiet i begyndelsen af september 2012.

46 veteraner og ledsagere var med på den ugelange tur, der som en ekstra attraktion omfattede besøg på den britiske ø Jersey. Med sin beliggenhed i Kanalen tættere på Frankrig end på England var øen under krigen besat af tyske tropper, der spækkede dens klippekyst med kanonstillinger.

Læs resten

Trestjernet tur til Rügen

Rügen (3)(1)

Med Peter Hertz’ veltilrettelagte rejse til Rügen fra 30. april til 3. maj 2012 nåede 33 veteraner at føje endnu en trestjernet tur til rækken af udlandsrejser. Med næsten øredøvende snak gik busturen fra Hovedbanegården via Gedser-Rostock til Binz på Rügen (dansk fyrstedømme 1168-1325 og igen dansk i nogle få måneder 1814-15). Peter havde beklaget, at det ikke blev til havudsigt fra værelserne, men her blev han snydt – vi fik stort set alle udkig til Østersøen bare 20-30 m fra vore balkoner (!)

Læs resten

Kina før og nu på 9 dage

Beijing imponerer med både historie og femsporede motorveje... Foto: Anker Tiedemann

Beijing imponerer med både historie og femsporede motorveje…
Foto: Anker Tiedemann

Veteranklubbens medlemmer er betydningsfulde. Vi oplevede det på vores rejse til Kina 6.-14. april 2011. På hotellet i Beijing indkvarterede det hemmelige politi sig på værelse 1501 på grund af os. Nogle må have en fortid, der gør os interessante. Hold jer på afstand, lød det gode råd.

Læs resten

An der schönen grünlichen Donau

Hundertwasserhaus er en af de mere moderne seværdigheder i Wien (foto: Finn Hillmose)

Hundertwasserhaus er en af de mere moderne seværdigheder i Wien
(foto: Finn Hillmose)

47 veteraner var med i Wien på en efterårstur i 2010 og så baggårde i Blutgasse, kejserlige slotte, sejlede på Donau (der ikke er blå men grønligtgrå) og på Einsiedlersøen ved grænsen mod Ungarn, ledsaget af kollega Per Nyholm, der efter sine årtier i området ikke alene satte Østrigs, men hele Centraleuropas udvikling i historisk perspektiv på køreturene fra sted til sted.

Læs resten

Det sted, hvor en krig og en befrielse begyndte – Gdansk

De første skud i den anden verdenskrig blev affyret i Gdansk, det daværende Danzig, da et tysk krigsskib om morgenen den 1. september 1939 åbnede ild mod den polske fæstning Westerplatte. Godt 40 år senere, 14. august 1980, skrev Gdansk sig atter ind i verdenshistorien, da arbejderne på Lenin-skibsværftet gik i strejke. Først i protest mod fyringen af en afholdt kollega, senere for at få opfyldt 21 krav, hvoraf de første var: Frie fagforeninger, strejkeret, ytringsfrihed og løsladelse af politiske fanger. Strejken blev startskuddet til den udvikling, der førte til kommunismens fald og Østeuropas frihed.

Læs resten