Verdens fedeste job:
Udenrigskorrespondent

Lone Theils opholdt sig i London gennem 16 år i ”verdens fedeste job”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lone Theils, tidligere udenrigskorrespondent for Berlingske og Politiken, fortalte masser af gode historier fra sit lange journalistliv, da hun var gæst og foredragsholder den 11. oktober i mødelokalerne hos Bethesda på Israels Plads.

Personligt og vedkommende blev alle medlemmer af Journalisternes Veteranklub via hendes fortælleglæde inviteret og draget ind i et spændende arbejdsunivers, som tidligt for Lone Theils drejede sig om én eneste ting: At blive udenrigskorrespondent. Hun anså det for at være det fedeste job i hele verden.

Under sin uddannelse på Journalisthøjskolen kom hun i praktik på Jyllands Posten – fordi avisen efter hendes vurdering havde mest udenrigsstof. Hun kom også i en kortere periode til Bruxelles, som ikke var den store succes. London stod for hende som mest attraktiv. Og hun kom til London. Ikke som fastansat udenrigskorrespondent i begyndelsen. Det job havde kollega Lene Frøslev fra Berlingske. Men heldigvis for Lone Theils fik Lene Frøslev en kæreste i Danmark, og så ville hun hjem til ham.

Lone Theils laver stadig journalistik, holder foredrag og bliver jævnligt indkaldt som kommentator i radio og tv.

Lone Theils opholdt sig i London gennem 16 år i ”verdens fedeste job”. Hun dækkede blandt meget andet alt lige fra politiske begivenheder, valg til parlamentet, forholdet med fredsaftalen i Nordirland, Jyske Banks engagement i Gibraltar og prinsesse Diana, der blev fulgt af hardcore paparazzier døgnet rundt. Hun fik også lov til at følges med en af fotograferne gennem et døgn lige fra klokken fem om morgenen og oplevede, hvordan den slags fotografer arbejder. Fotografen var særdeles dygtig på sit felt og kendte Dianas daglige færden så godt, at han på et tidspunkt var på rette tid sted helt alene uden sine fotokolleger og fik solobilledet. Det var da Diana fortalte sine to sønner, at hun og prins Charles skulle separeres. Billedet blev solgt til hele verden og har betalt hans hus i Windsor. Også en god historie.

Dianas død den 31. august 1997 var ligeledes en stor opgave udenrigskorrespondenten.
”Det er den eneste gang jeg hørte mit navn er blevet kaldt i en udenlandsk lufthavn!” huskede hun. Lone Theils fortalte også, hvordan de sædvanligvis korrekte englændere altid har lært vedholdende i modgang og endda i forbindelse med tragedier ikke at vise følelser ved at bevare ‘a stiff upper lip’. Men i forbindelse med Dianas død dirrede læberne alligevel på englænderne.

Lone Theils så også en lidt anden side af tragedien. Det var hvordan de titusindvis af blomsterbuketter, som var lagt ovenpå hinanden, efterhånden sendte en sødlig og kvalmende luft i området foran gitteret til Buckingham Palace. Der skulle senere over 40 lastbiler til for at køre de afblomstrede efterdønninger væk.

Den slags sørgelige begivenheder var også af betydning for aviserne – ikke mindst økonomien. Oplagene steg nemlig med mere en 30 procent i de dage. I 2005 kom terroren til den britiske hovedstad, som krævede uskyldige dødsofre, Det skete samtidig med at Lone Theils var i Edinburgh på en politisk opgave. Men hun tog en hurtig beslutning og fik sidste plads i et fly tilbage til London. De følgende dage sad hun i kommandorummet og styrede tropperne af kollegaer, der var sendt til London fra Danmark.

Erhvervsstoffet valgte hun at formidle på en anderledes og mere tilgængelig måde ved at sammenligne erhvervslivet med en børnefødselsdag, hvor der ikke er lagkage til alle. Igennem årene har Lone Theils været ”igennem” en del premierministre og politikere: John Major, Tony Blair, Gordon Brown og sidst David Cameron, hvis eftermæle hun vurderede som det mest mislykkede i historien.

Det var i denne sene periode, hun ”kom til at skrive en bog”, en kriminalroman ”Pigerne fra Englandsbåden”, der handler om den danske journalist Nora Sand. Bogen blev til hendes store overraskelse solgt i 16 lande. Men det betød en indtjening, som gjorde det muligt at kvitte jobbet og blive freelance samt hellige sig forfattergerningen. Siden er der kommet endnu tre bøger fra hendes hånd.

Lone Theils flyttede hjem til Danmark i 2016. Hun laver stadig journalistik, holder foredrag og bliver jævnligt indkaldt som kommentator i radio og tv.
ke