Om vort gamle land
”udkantssverige”

 

Med mange PowerPoint-illustrationer fortalte Kaj om de mange opgør med svenskerne. Foto: Finn Hillmose.

Ingen anden nation har Danmark været så meget i krig med som med Sverige. Og alligevel kalder vi det gerne vort broderfolk. Det var da også med kærlighed i stemmen at vores medlem Kaj Spangenberg levende beskrev knap 400 års skånelands historie; og skånelandene vil sige Skåne, Halland og Blekinge samt Bornholm.  

1658 var et sorgens år i Danmark. I en ekstrem kold januar lykkes det den svenske kong Karl 10. Gustav at marchere over det isbelagte Storebælt og videre op mod København. Den 26. februar blev der indgået fred – og prisen for Danmark var altså blandt andet afgivelse af skånelandene.  

Med mange PowerPoint-illustrationer fortalte Kaj om de mange opgør med svenskerne og om svenskernes brutale ”omnationalisering” af skåningene. 


Alt det er så længe siden at det åbenbart er helt glemt for mange danskere – og for den sags skyld også svenskere. I hvert fald er det ikke usædvanligt at unge mennesker på begge sider af sundet ikke har nogen anelses om at skånelandene en gang var danske.
 

Og Kaj kunne som en trøst for dem der stadig måtte begræde tabet, fortælle at flere opinionsundersøgelser og enqueter har vist at der faktisk er et lille flertal i Skåne for at være en del af Danmark. Men det er så også værd at huske at Skåne, Halland og Blekinge jo også er at regne som ”udkantssverige”.

 

ENDAGS BUSTURE TIL SKÅNE MED DANSK-SKAANSK FORENING

I forbindelse med mit foredrag 24. januar over emnet ”De skånske lande – det tabte og det genvundne Østdanmark” fik jeg ikke givet dette tilbud til tilhørerne og øvrige medlemmer af Journalisternes Veteranklub:

Jeg er bestyrelsesmedlem i Dansk-Skaansk Forening, som 1-2 gange årligt arrangerer busture til Skånelandene (mest Skåne). Turene koster 500 danske kroner, inklusive en frokost med en vand/øl (svensk), men med mulighed for at købe ”rigtig” øl.

Intet bureau kan konkurrere med disse ture, hvad pris og kvalitet angår.

Hvis du er interesseret i at blive underrettet, når turene foreligger, send da din e-mail med fuldt navn til: spango@os.dk.

Kaj Spangenberg